Wzmocnij odporność domowym sposobem
Czosnek i cebula - to tradycyjne, babcine sposoby na pobudzanie odporności.
Czosnek zawiera związki bogate w siarkę takie, jak: allicyna oraz saponiny i związki fenolowe, wzmagające działanie limfocytów T i makrofagów, będących kluczowymi elementami układu immunologicznego. Wyciąg z czosnku może zabić aż 99% bakterii i wirusów powodujących przeziębienia i infekcje grypopodobne.
Jeśli przeszkodą w czerpaniu tych naturalnych źródeł zdrowia jest smak i zapach, apteki oferują wiele preparatów z wyciągiem z czosnku, które pozbawione są tych odstraszających właściwości. Można również do potraw dodawać pietruszkę, neutralizującą intensywny zapach czosnku. W walce z bakteriami niezastąpiona jest również cebula. Zawiera kwercetynę, o silnych właściwościach przeciwutleniających, zapobiega zapaleniu oskrzeli i katarowi siennemu. Warto wiedzieć, że właściwości te zachowują się nawet po ugotowaniu czy duszeniu cebuli.