przepis na hiszpañska (asturianska) zupe z soczewicy (mieszkalam z racji studiów przez rok w Hiszpanii, a zupa jest prosta, gesta i pozywna). ,9
A wiec do dziela: icon_biggrin.gif
1 szklanke (porcja na 2 osoby) soczewicy (ale moze tez byc to fasola moczona przez noc) wrzucic do garnka, dodac 1 zabek czosnku, jedna kielbase (dosc tlustawa, w zasadzie to powinna byc czerwona hiszpanska, ale nie szkodzi, ja tez nie mam), 4 szklanki wody (jesli wyparuje, to dodac), kostke lub 2 rosolu z kurczaka, slodka czerwona papryke w proszku (dosc sporo), listek laurowy i szczypte szafranu. Calosc gotowac, az soczewica zmieknie i jesli trzeba, to dadac soli. Zupe mozna wzbogacic kawalkiem wedzonej szynki lub boczku. Mozna tez dodac krople oleju z oliwek, to polepszy smak. A propos: NALEZY ZJESC ZE SMAKIEM! icon_wink.gif
Czego wam zycze,
Moni