Pomarańczowe naleśniki Suzette
Produkty potrzebne do przepisu
Pomarańczowe naleśniki Suzette:
2 szklanki mleka
250 g mąki
3 jajka
1 pomarańcza
6 łyżek cukru pudru
50 ml pomarańczowego likieru Grand Marnier
175 g masła
szczypta soli
- Najsławniejsze naleśniki na świecie. W restauracjach często robione są na oczach gości, bo ich przygotowanie jest bardzo widowiskowe. Podlewa się je likierem pomarańczowym. Jego opary przez chwilę płoną, a naleśnik w tym czasie zyskuje niezapomniany pomarańczowy smak. Coś niesamowitego.
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić:
1. Zacznij od ciasta na naleśniki. Roztrzep jajka. Do mąki dodaj szczyptę soli i wlej do niej jajka. Dobrze wymieszaj.
2. Powoli wlewaj mleko i mieszaj, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
3. Przecedź ciasto przez sitko, żeby nie było grudek i wstaw na godzinę do lodówki.
4. Zrób sos. Umyj dokładnie pomarańczę i zetrzyj całą skórkę. Umieść ją w garnku.
5. Do startej skórki wyciśnij sok.
6. Dodaj 125 g masła i połowę likieru. Podgrzej całość, żeby masło się rozpuściło.
7. Dodaj 6 łyżek cukru pudru i wymieszaj. Sos jest gotowy.
8. Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do ciasta naleśnikowego i wymieszaj.
9. Usmaż na pozostałym na patelni maśle placki naleśnikowe i przełóż na talerz.
10. Na patelnię wlej kilka łyżek sosu pomarańczowego i podgrzej na nim placek. Chodzi o to, żeby przeszedł pomarańczowym aromatem. Złóż go na 4 części, podlej odrobiną pozostałego alkoholu i podgrzej, aż opary alkoholu się zapalą. Gdy zgaśnie, przełóż naleśnik na talerz i od razu jedz.
Bon appetit!