Jeśli tylko lubicie wiórki kokosowe to napewno pokochacie to ciastko.
TORCIK RAFAELLO
Ciasto:
8 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 30 dkg wiórek kokosowych.
Wykonanie:
Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać pozostałe składniki.
Całość podzielić na 3 części. Piec na złoty kolor ok.15-20 min w temp.1800.
Masa:
0,5 litra mleka, 6 łyżek cukru, 8 żółtek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 cukry waniliowe, masło.
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i niewielką ilość mleka, resztę mleka zagotować. Następnie wlać rozrobiony budyń na mleko, chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z masłem.
Aby się nie zwarzyło to najpierw utrzeć na puch masło a następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń.
CIASTO UKŁADAĆ:
Placek, masa, placek masa, placek, masa i posypać wiórkami.
Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała.
Smacznego.