Witam,
podaję przepis na pyszne, lekkie ciasto, w sam raz na wiosnę. Jest bardzo łatwe w wykonaniu.
CIASTO: 2,5 szklanki mąki
kostka masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
łyżka śmietany
Całość wyrobić i równomiernie rozłożyć na blachę, którą wcześniej należy posmarować małem i obsypać mąką
Ok. 1 kg rabarbaru - obrać ze skóry i pokroić w kostkę (mniej więcej 1cm na 1 cm)
Pokrojony rabarbar wyłożyć na cisto
PIANA: 4 białka
szkalanka cukru
Białka ubić , dodać cukier i jeszcze trochę ubić, aż cukier się dobrze wymiesza
Pianę wyłożyć na rabarbar
Piec w temp 180 C (grzanie od dołu) ok godziny lub nieco ponad godzinę. Piana na górze ma zmienić kolor z białego na na lekko podrumieniony ( nie spalic piany !!!)
Życzę smacznego