przez hamunaptras » Wt cze 14 2005, 12:31
Cześć!Widzę, że nikt nie chce Ci pomóc :evil: .Służę swoją pomocą!
na 2 litry zupy:
duża garść szczawiu
łyżka masła lub margaryny
5 ziemniaczków
liść laurowy
2 pietruszki
3 średnie marchewki
kostki rosołowe (albo wywar mięsno-warzywny)
śmietana 12%
łyżka mąki
koperek
jajka
Najpierw przez 10 minut gotuj marchewkę i pietruszkę+liść laurowy,po 10 minutach dodaj ziemnaki i gotuj aż będą miękawe.Oddziel liście od łodyg szczawiu.Łodygi wyrzuć.Liście drobno pokrój i podsmaż na łyżce stołowej masła lub margaryny,dorzuć do zupy jak ziemniaki będą miękawe,pogotuj chwilę.Jajka (ilość zależna od osób-1 jajko na głowę) ugotuj na twardo.Gdy zupa gotowa,dodaj 150 ml śmietany wymieszanej z odrobiną zupy i łyżką mąki,zagotuj.Rozlej zupę do talerzy,dodaj jajka pokrojone w ćwiartki i posyp zupę koperkiem.
Życzę smacznego.Pozdrawiam!!!