Maju, nie wiem, czy Ci troszke pomogę, ale znalazłam coś takiego na internecie
www.gotowanie.wkl.pl :
KURCZAK W ZIOŁACH
średni kurczak ok. 1,2 kg,
cebula, olej, 2 łyżki masła, 1/8 litra białego wina,
Po pęczku bazyli, szałwi i tymianku,
3 gałązki rozmarynu (może być łyżeczka suszonego),
2 cytryny, sok z cytryny,
sól, biały pieprz. Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na części.
Tymianek drobno posiekać.
1/2 tymianku wsunąć pod skórę kurczaka.
Porcję kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (olej + masło) na złoty kolor.
Sparzyć cytryny i ze skórą pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę. Kurczaka, cytryny, cebulę zalać winem i dusić pod przykryciem 25-30 min.
Pozostałe zioła posiekać i tuż przed końcem duszenia posypać
I ZOBACZ JESZCZE TUTAJ! http://www.kuchniaonline.pl/index.php
wrocilam i znow tesknie....