przez ela7811 » Pn cze 07 2004, 22:45
ja mam swopje przeliczniki, kiedyś przepisałam je z jakiejś książki kucharskiej i bardzo często do nich zaglądam, polecam
Przeliczanie miar i wag najczęściej używanych produktów spożywczych
Bułka czerstwa:
kajzerka = 5dag
mała wrocławska = 20 dag
Bułka tarta:
łyżka czubata = 1,5 dag
łyżka płaska = 8 dag
szklanka = 15 dag
Burak:
mały burak = około 5 dag
Cebula:
o średnicy 3 cm = około 2,5 dag
o średnicy 5 cm = około 5 dag
o średnicy 7 cm = około 8 dag
Ceres:
łyżeczka płaska = 0,5 dag
łyżka płaska = 2 dag
szklanka = 24 dag
Cukier kryształ:
łyżeczka czubata = 1 dag
łyżka czubata = 2- 2,5 dag
szklanka = 24 dag
Cukier puder:
łyżeczka czubata = 1 dag
łyżka czubata = 2dag
szklanka = 2o dag
Cynamon:
łyżeczka płaska + 1 g
Cytryna:
średnia cytryna = 10 dag
Czosnek:
średniej wielkości ząbek waży około 2 g
Gałka muszkatołowa:
średniej wielkości waży około 5 g.
Groszek zielony (konserwowy):
łyżka czubata = 1,5 dag
szklanka = 15 dag
Herbata (sucha):
łyżeczka = 5 g
łyżka czubata = 1 dag
Jabłko:
o średnicy 5 cm = około 6 dag
o średnicy 6 cm = około 9 dag
o średnicy 7 cm = około 15 dag
Kakao:
łyżeczka płaska = 2 g
łyżka płaska = 7 g
Kalafior:
o średnicy 15 cm = około 50 dag
Kartofel:
średni kartofel = około 8 dag
Kasza gryczana:
łyżka płaska = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 20 dag
Kasza jaglana:
płaska łyżka = 1,2 dag
łyżka czubata = 2,5 dag
szklanka = 21 dag
Kasza jęczmienna:
łyżka płaska = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 18 dag
Kasza krakowska:
łyżka płaska = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 18 dag
Kasza manna:
łyżeczka czubata = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 19 dag
Kasza perłowa:
łyżeczka czubata = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 20ag
Kawa naturalna mielona:
łyżeczka płaska = 5 g
łyżeczka czubata = 10 g
Koncentrat pomidorowy:
łyżka płaska = 17-20 g
łyżka czubata = 4 dag
Kwasek cytrynowy (w proszku):
łyżeczka płaska = 5 dag
Listki laurowe:
pięć listków średniej wielkości = około 1 g
Mak:
szklanka = 16 dag
Marchew:
średniej wielkości = około 8 dag
Margaryna:
łyżeczka płaska = 6 g
łyżka płaska = 2 dag
szklanka = 24 dag
Masło:
łyżeczka płaska = 6 g
łyżka płaska = 2 dag
szklanka = 24 dag
Mąka pszenna:
łyżeczka płaska = 4 g
łyżeczka czubata = 1,5 dag
łyżka płaska = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 17 dag
Mąka kartoflana:
łyżeczka płaska = 3,5 g
łyżeczka czubata = 1,5 dag
łyżka płaska = 1,3 dag
łyżka czubata = 5 dag
szklanka = 18 dag
Ocet:
łyżeczka = 6-6 g
łyżka = 1,5-2 dag
Ogórek:
średni ogórek = około 8 dag
Olej:
łyżeczka = 4 g
łyżka = 1,5 dag
szklanka = 21 dag
Papryka mielona:
łyżeczka płaska = 1 g
Pęczak:
łyżeczka czubata = 1 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 20 dag
Pieczarki:
7 średnich pieczarek = około 10 dag
Pieprz mielony:
Ilość nabrana na czubek noża o okrągłym zakończeniu waży około 0,5 g
Pietruszka:
średniej wielkości korzeń pietruszki = około 7 dag
Płatki owsiane (jęczmienne):
łyżeczka czubata = 7 g
łyżka czubata = 1,5 dag
szklanka = 10 dag
Pomidor:
średniej wielkości = około 8 dag
Por:
średniej wielkości = około 12 dag
Ryż:
łyżeczka czubata = 1 dag
łyżka płaska = 1,3 dag
łyżka czubata = 2 dag
szklanka = 22 dag
Sałata:
duża główka = około 25 dag
Smalec:
łyżeczka płaska = 4 dag
łyżka płaska = 14 dag
szklanka = 22 dag
Sól:
łyżeczka płaska = 5 g
łyżka płaska = 2,1 dag
Śmietana:
łyżka = 2 dag
szklanka = 23 dag
Ziele angielskie:
9 ziaren waży 0,5 g
Zielenina siekana:
łyżeczka czubata = 5 g
łyżka czubata = 1 dag
Żelatyna ( w proszku):
łyżeczka płaska = 3 g
łyżeczka czubata = 7 g
łyżka płaska = 10 g
łyżka czubata = 2 dag