Ten przepis został przywieziony przez moich znajomych z Grecji. Jeśli ktoś lubi danie z makaronem to polecam. Smacznego.
Pastycjo
Makaron rurki – pół kilograma – ugotować na pół miękko.
Mięso mielone – pół kilograma,
listek laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i sól,
czosnek do smaku.
Podsmażyć dużą cebulę, pokrojoną w kostkę.
Dodać do tego mielone mięso i przyprawy.
Dać pół litra wody. Gotować.
Po niedługim czasie dodać koncentrat pomidorowy.
To mięso ma być gęste.
Krem:
Pół margaryny – roztopić. Dodać 6 łyżek czubatych mąki cały czas mieszając. Zalać 1.5 litra mleka. Dodać sól, pieprz do smaku. Wyjdzie taki budyń. 3 żółtka + 1 jajko ubić i wlać do kremu. Wymieszać.
Pozostałe białka ubić na sztywno i wymieszać z makaronem.
Na blaszce kłaść: Pół makaronu, mięso, resztę makaronu, krem. Piec pół godziny w 220 stopni.