przez marteczka29 » Cz paź 27 2005, 17:37
Pasztet z brokułów
Składniki
70 dag brokułów, pół selera korzeniowego, 2 ziemniaki, 3 jaja,, łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki żelatyny, szklanka śmietanki, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki lub plastry, zalać zimną wodą, posolić, gotować 5 min. Włożyć obrany seler, pokrojony w cienkie plastry. Gotować razem, a kiedy warzywa będą miękkie, odlać i odparować wodę, a ziemniaki i seler zmiksować. Brokuły gotować 5 min, odcedzić, poddusić na oliwie zmieszanej z masłem. Połowę brokułów odłożyć, a resztę zmiksować i zmieszać z piure ziemniaczano-selerowym. Jaja ubić, połączyć z masą, przyprawić, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i śmietankę. Niedużą podłużną formę wysmarować tłuszczem i napełnić pasztetem. Na wierzchu ułożyć brokuły. Naczynie z pasztetem wstawić do większej formy napełnionej wodą, piec ok. 50 min w temperaturze 200ºC. Taki pasztet można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno