Odkryłam kiedyś fajny i pyszny przepis na szarlotkę z budyniem.Kilka razy robiłam to ciasto i wszystkim naprawdę smakowało :D .Najlepsze jest jednak w tym dniu w którym się upiecze,mi najbardziej smakuje ciepłe-choć mówią,że nie można jesć ciepłego ciasta :? Podaję przepis :) :
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
Masa I:
1 1/2 kg jabłek
Masa II:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka zagnieść. Zostawić na 15 minut i podzielić na 2 części.
Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a na niej ułożyć obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka.
Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 st. C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :D