Dziewczyny, moj maz zrobil dzisiaj fantastyczny likier. Przygotowanie dziecinnie proste, a efekt genialny. Niestety ciaza pozwolila mi tylko na umoczenie jezyka :wink:
Dla zainteresowanych podaje przepis.
Przepis na domowy Baileys'
Składniki:
- 1/4 - 1/2 l wódki (według preferencji co do zawartości promili, my dalismy 1/4)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 szklanki mleka lub troszkę więcej jeśli chcemy otrzymać rzadszą konsystencję
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub wiecej, jesli chcemy otrzymac bardziej kawowy smak)
Gotujemy zamkniętą puszkę mleka skondensowanego w wodzie, ok. 3 godziny. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z puszki zimny karmel i przekładamy do naczynia (np. miseczki). Dodajemy wódkę, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody kawę i mleko. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (uwaga, pryska!). Przelewamy do przygotowanej butelki przez drobne sitko (przydaje się tez lejek). Wstawiamy do lodówki i tam przechowujemy.
Miłej zabawy!
A tutaj fotki naszego domowego Baileys'a, z degustacji z przyjaciolmi: