zupka szparagowa
:idea: obralam 3 peczki szparagow (obierasz od czubka do dolu,odcinasz tak z 1cm koncowki i wyrzucasz,bo jest twardza i zdrzewiala czesto) ,pokroilam na 2cm kawalki,
:idea: do duzego darnka wlalam wode,wsypalam sol,troszke maselka=zagotowalam,
:idea: wrzucilam te szparagi do wody,pogotowalam z 30-40min (musisz sprobowac czy mieciutkie) - gotuje je pod przykryciem,
:idea: sypie kaszke manne na wrzatek (tak mmniejw iecej 5-6 lyzek)
:idea: jak sie zagotuje,zestawiam z ognia i trzytmam pod przykryciem,
:arrow: ubijam 3-4 zoltka z 500 ml smietanki 18% lub 30% (ja mialam 30% :lol: ),
:idea: wlewam to do zupki,przyprawiam cukrem i sola do smaku,mieszam,gotowe!
SMACZNEGO!!!!
pyszne sa tez
:arrow: szparagi zapiekane pod beszamelem,
:arrow: szparagi na gesto z bulka i maselkiem,
:arrow: szparagi w roladach wolowych/wieprzowych,
:arrow: szparagi jako zimna przystawka zawijane w szynce....