Strona 1 z 1

kotlet de volaille

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 19:26
przez violka
Jak zrobić aby nie wyciekło z niego wszystko ???

Tak krok po kroku...plizzz obiecałam jutro na obiad......

Re: kotlet de volaille

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 19:31
przez violka
violka napisał(a):Jak zrobić aby nie wyciekło z niego wszystko ???

Może też być kotlet zawijany,bo różnie się nazywa w zależności od tego co ma w środku :wink:

Tak krok po kroku...plizzz obiecałam jutro na obiad......

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 19:32
przez violka
Wrr...nie ma "zmień" i wyszło mi cytuj.......... :roll:

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 20:27
przez Maadlen
violka
ja nawet nie wiem co się dodaje do takiego kotleta ?
Za to wczoraj zrobiłam filet z kurczaczka nadziewany pieczarkami , papryką oraz żółtym serem , panierowany i smażony .

Pieczrki usmażyłam z cebulką , dodałam spażoną i drobno posiekaną czerwoną paprykę , doprawiłam solą i pieprzem oraz dwiema łyżkami sosu pieczarkowego Winiary w proszku ( poprawia smak )
Wypełniacz wystudziłam i układałam na rozbitych filetach obficie posypując tartym żółtym serem . Zwinełam w rulon , potem jajko , bółka tarta i na tłuszcz . Pycha ! palce lizać !!!
Acha zapomniałam , że farsz staram się pozbawić tłuszczu , czyli formuję gurkę w misce , z której wycieka tłuszczyk , który ja namiętnie wysysam ręcznikiem papierowym .

I jeszcze jedno : Można bez papryki jak kto woli .


SMACZNEGO !

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 20:28
przez Maadlen
Ale ja glupi błąd ort. zrobiła :evil:

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 20:31
przez Maadlen
A zeby nie wyciekało nadzienie , to brzeżek należy leciutko tak jakby wepchnąć do środeczka ,.Dobrze jest również panierować :
-bułka tarta ;
-jajko:
- bułka tarta i na patelnię :)

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 20:36
przez andzia_22_28
fileta rozklep przypraw a wczesniej przygotuj sobie maselko pokrojone w zdluz na ok 1.5 cm obtocz w bulce tartej-niepowinno wyplynac; na srodek fileta polz maslo i zawin tak by nieblo przeswitow i dziur, potem to juz jak z kotletami schabowymi!! SMAZY SIE W GLEBOKIM TLUSZCZU :!:

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 20:39
przez andzia_22_28
acha! do maselka mozesz dodac koperku, czosnku itp. ziola jak kto lubi

PostNapisane: Pn lis 27 2006, 23:00
przez violka
Dzięki !
Jutro pokombinuję,zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi!

PostNapisane: Wt lis 28 2006, 09:43
przez fotokartka
ja robię de volai-e tak:
filet z kurczaka (pojedyczny cycek ;-) ) myję, odcinam co tam mi sie nie podoba - czasem niestety maja kawałek kostki czy ścięgno, to wycinam to.
od tej strony gdzie filet jest grubszy wbijam wąski nóż i w środku robie kieszonkę (mały otwór zew. a w środku większa kieszeń).
masło ucieram z dużą ilościa koperku i przyprawami (sół, pieprz, papryka). masłu wkładam w kiesoznke przez ten mały otwór i palcem rozkładam je wewnątrz fileta. troszke upłaszczam ręką całego fileta, staram sie obsuszyc brzeg przy otworze i ścisnąć żeby sie skleił. następnie przyprawiam fileta z zewnątrz i panieruję - jajko, bułka tarta z rozbitymi na bardzo drobne kawałki corn flakesami i startym żółtym serem. smaże na patelni na bardzo małej ilości tłuszczu. nadzienia mozna zrobić różne - co kto lubi i jaką ma fantazję :-D.

PostNapisane: Wt lis 28 2006, 17:49
przez violka
Małż zażyczył sobie ze schabu,więc rozbiłam mięso maksymalnie,włożyłam w środek masełko, podsmażone pieczarki,posypałam żółtym,startym serem,zawinęłam. Obtoczyłam w panierce i usmażyłam.
Wyszło super :D

PostNapisane: Wt lis 28 2006, 19:45
przez gocha83
a ja de-volai - e spinam wykałaczkami :D wyglądają po tym jak jeżyki ale nic z nich nie wycieka :wink:
a tak przy okazji,moja kolezanka,która czesto popełnia błędy językowe,powiedziała mi, że jadła ''DEWALAJE" chodzi oczywiscie o de-volai :lol:

PostNapisane: Wt lis 28 2006, 19:57
przez Maadlen
Violka cieszę się , że bardzo smakowało !

Ja często eksperymentuję w kuchni . Preferuję kuchnię łatwą i szybką w przygotowaniu .
Brak czasu :twisted: Rozumiesz :D

PostNapisane: Śr lis 29 2006, 09:49
przez Dziunia
ja tak jak GOCHA spinam wykalaczkami, a srodek w zaleznosci od gustu, ja robie z maselkiem, serem zoltym, pieczarka :D :D

PostNapisane: Śr lis 29 2006, 13:54
przez aj80
Jak mięso się nie rozrywa to po włożeniu farszu zaklepuję brzegi tłuczkiem i do bułki, w przeciwnym razie też używam wykałaczek.

Re: kotlet de volaille

PostNapisane: Cz sty 18 2018, 13:58
przez michalmazur
takie kotlety to już chyba element naszej polskiej kuchni, fajny sposób na ich zrobienie, choć nie często porywam się na ich przyrządzenie
www.knall.com.pl/c134,Rolety-zewnetrzne