przepis na paszteciki potrzebuję

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

przepis na paszteciki potrzebuję

Postprzez luncia24 » Pt gru 01 2006, 13:16

kochane mamusie potrzebuję dorego przepisu na paszteciki. W święta mam chrzciny najmłodszego synka i chciałabym zrobić paszteciki.
Avatar użytkownika
luncia24
 
Posty: 331
Dołączył(a): N sty 22 2006, 19:53
Lokalizacja: Piła

Postprzez Sylwiasta » Pt gru 01 2006, 14:19

Odrazu uprzedzam że nigdy nie robiłam tych pasztecików , tak więc nie wiem jakie wychodzą :wink:


Paszteciki drożdżowe z kapustą i mięsem


SKŁADNIKI:
ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
1/4 szklanki mleka,
3 dag drożdży,
1 jajo,
1 żółtko,
5 dag tłuszczu,
szczypta soli; nadzienie:
60 dag kapusty kwaszonej,
10-15 dag mięsa gotowanego,
1 cebula średniej wielkości,
sól,
pieprz do smaku,
tłuszcz do smażenia cebuli

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajo, żółtko i stopiony ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Kapustę (niezbyt kwaśną) ugotować w niewielkiej ilości wody, odsączyć i posiekać. Ugotowane mięso zemleć. Cebulę posiekać; lekko podsmażyć na tłuszczu, dodać kapustę i mięso, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie podsmażyć, aby trochę odparowało, przestudzić. Sporządzić paszteciki jak w przepisie na Paszteciki drożdżowe z wołowiną lub rybą.



Paszteciki drożdżowe z wołowiną lub rybą


SKŁADNIKI:
CIASTO:
30 dag mąki (1 1/2 szklanki),
2-3 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
1 jajo,
szczypta soli,
5 dag smalcu; NADZIENIE:
60 dag ugotowanej wołowiny lub ryby,
7 dag bułki czerstwej (1 1/2 kajzerki),
1 duża cebula,
4 dag smalcu (2 płaskie łyżki),
1 jajo,
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozrobić z małą ilością ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać jajo, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól. Wyrobić ciasto. Dodać roztopiony ciepły smalec. Wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć, cebulę podsmażyć na smalcu. Mięso lub rybę zemleć wraz z odciśniętą bułką. Dodać podsmażoną cebulę, jajo, sól i pieprz. Masę wymieszać. Ciasto i masę podzielić na 5 części. Z ciasta uformować wąskie prostokąty, ułożyć nadzienie równo wzdłuż dłuższego boku prostokąta, zwinąć rulony. Ciąć skośne kawałki po 5 pasztecików z każdego rulonu. Paszteciki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, podwinięciem ciasta do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor:


Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem


SKŁADNIKI:
ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1 szklanka wody,
2 płaskie łyżeczki soli,
2 jaja do smarowania; nadzienie:
40 dag mięsa,
1 1/2 czerstwej bułki,
1 mała cebula,
35 dag margaryny,
1 małe jajo,
sól,
pieprz,
zielona pietruszka

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować nadzienie. Mięso ugotować, cebulę pokroić w kostkę i udusić na margarynie. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Składniki nadzienia zemleć w maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną zieleninę i dokładnie wyrobić. Można też przygotować inne nadzienie np. z pieczarek, z kapusty, z ryby itp. Z mąki, wody i soli zarobić luźne ciasto. Schłodzić je w lodówce (około 30 min.) i rozwałkować w kwadrat grubości 1 cm. Margarynę rozkruszyć i rozłożyć ją na rozwałkowanym cieście równą warstwą. Rogi ciasta złożyć do środka w kopertę, brzegi złożenia dokładnie zlepić. "Kopertę" rozwałkować w prostokąt, złożyć na 3 części (zwijając boki do środka), schłodzić. Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć 3 razy. Po ostatnim chłodzeniu ciasto rozwałkować i kroić na kwadraty o boku 9-10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć płasko nadzienie i złożyć po przekątnej, tworząc trójkąt. Brzegi ciasta posmarować jajem, zlepić, a powierzchnię posmarować rozmąconym jajem. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 min.
Avatar użytkownika
Sylwiasta
 
Posty: 4552
Dołączył(a): N lip 10 2005, 23:00

Re: przepis na paszteciki potrzebuję

Postprzez michalmazur » Cz sty 18 2018, 13:01

jak czytam przepis to się zniechęcam, że tyle pracy, ale napisany w fajny sposób. Może w końcu przysiądę i do tego tematu
www.knall.com.pl/53,Zaluzje-drewniane-25-mm
michalmazur
 
Posty: 437
Dołączył(a): Śr kwi 12 2017, 08:30


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości