Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Postprzez Pierwiosnek » Wt lut 19 2008, 17:20

Majka mnie prosila, wiec czemu nie!
Podaje swoj wyprobowany przepis na ciasto cytrynowe, zawsze wychodzi, robi sie szybko i latwo:


2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn

Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi, mozna przygotowac wczesniej. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i niestety trzeba poczekać aż ostygnie.
Mozna rowniez potraktowac je lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego, jak kto woli!
Smacznego!! :wink:
(*) 18.XI.2005

MarCinek
Obrazek
Avatar użytkownika
Pierwiosnek
 
Posty: 474
Dołączył(a): Śr sie 01 2007, 21:33
Lokalizacja: J-ce,Dublin

Postprzez Pierwiosnek » Wt lut 19 2008, 17:25

Dodam jeszcze to:
Zeberka zapiekane w kapuscie kiszonej!!
Moj M uwielbia

1,5kg żeberek
1 kg kapusty kiszonej
1 średnia cebula
6 ziarenek ziela angielskiego
ziarna czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe
2 łyżeczki ostrej papryki
vegeta
olej do smarzenia
mąka



Żeberka umyć,pokroić na mniejsze części,natrzeć vegetą,obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Kapuste poszatkować.Do naczynia żaroodpornego włorzyć połowe kapusty i połowe przypraw.Podsmarzone żeberka włożyc do kapusty,a na pozostałym oleju usmażyć cebule i wrzucić do żeberek.Na to dać reszte kapusty i przypraw oraz podlać leciutko wodą.Całość przykryć i wstawić do piekarnika na ok 2,5 godz.

Żeberka smakują najlepiej na 2-3 dzień.Są naprawde przepyszne!!!! Najlepiej samkują ze świeżym chlebkiem:))
(*) 18.XI.2005

MarCinek
Obrazek
Avatar użytkownika
Pierwiosnek
 
Posty: 474
Dołączył(a): Śr sie 01 2007, 21:33
Lokalizacja: J-ce,Dublin

Postprzez gosiaczek13 » Cz lut 21 2008, 23:17

ciasto francuskie mrozone, 150 g konfitur (np. z malin), 1 jajko

Ciasto lekko rozmrozic,ja uzywam tego z frosty, dobrze sie rozwalkowuje, wyciac kwadraty o bokach 4 cm oraz paski o szerokosci 0,5 cm i długosci 5 cm. Wzdluz brzegow kwadratow naklejac paski i zawijac konce. Układac ciastka na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i posmarowac jajkiem rozmaconym z odrobina wody. Piec 15 minut w temperaturze 210 st. Po wyjęciu z piekarnika cieple ciasteczka napełniac konfiturami
Avatar użytkownika
gosiaczek13
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz sty 31 2008, 07:48

Postprzez Pierwiosnek » Wt lut 26 2008, 19:48

aaaaaaaaaa i jeszcze moja ulubiona i wychwalana przez gosci

Wykwintna salatka z prazonymi ziarenkami

-opakowanie mix roznych salat
-pomidorki koktajlowe lub zwykle
-pol ogorka zielonego
-papryka roznokolorowa
-cebula
-mozarella
-avocado
-cytryna
-swieza bazylia
-pestki dyni, slonecznika i sezam
-oliwa z oliwek
-sol i pieprz

Wszystkie warzywa pokroic i wymieszac, dodac mozarelle i avocado, zakwasic sokiem z cytryny, dodac oliwe i przyprawy
Ziarenka prazyc krociutko na patelni razem,bez tlyszczu(uzywac pokrywy bo lubia pstrykac) dodac gorace, lekko przybrazowione do salatki ,wymieszac i podawac!
Salatke najlepiej przygotowac bezposrednio przed podaniem!!!!!
(*) 18.XI.2005

MarCinek
Obrazek
Avatar użytkownika
Pierwiosnek
 
Posty: 474
Dołączył(a): Śr sie 01 2007, 21:33
Lokalizacja: J-ce,Dublin

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 08:34

Moya napisał(a):Jak nie mam czasu, ochoty ani składników żeby wymyślać coś do obiadu to robię tak :)

****************************

4 marchewki, 1 jabłko (bez skóry) ścieram na tarce o małych oczkach. Całość posypuję odrobiną cukru i mieszam razem.
Jabłko i marchewka zawsze się znajdzie w domu a jest przepyszne! :)
Ostatnio była do gulaszu i kopytek - zniknęła pierwsza z talerzy ;).

Obrazek

****************************

kapusta pekińska poszatkowana, duży jogurt naturalny, trochę soli i ziół do sałatek (ale jak nie ma to nie szkodzi). Pyszota :)

****************************

No i obowiązkowa u mnie do panierowanej rybki i ziemniaczków, ale do mięsa też super :).
30 dag kapusty kiszonej (można pokroić), 2 marchewki, oliwa, cukier i pieprz. Wszystko razem wymieszać.


Polecam, my się zajadamy ;)
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 08:35

KARKÓWKA NA 2 SPOSOBY :)



Moya napisał(a):Nieprawdopodobny przepis na pieczoną karkówkę.

Potrzebujemy tylko!!!

- dowolnie duży kawał karkówki
- ok 1 kg soli
- słoiczek musztardy francuskiej (tę z całymi ziarnami gorczycy)
- koniec, żadnych innych przypraw !!!!!

1 - Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej wysypana jest sól
na wysokość ok. 1 cm.
2 - Karkówkę smarujemy grubo musztardą
3 - W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.
3 - Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania
4 - Pokroić w plastry i .... am-am !!!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:wink:


biene napisał(a):to jest przepis anieliczki z forum joe monstre..ale robialam to juz pare razy i jest palce lizac :smt118


karkówka
ziemniaki
olej
pieprz, sól, papryka słodka, majeranek
przyprawa gyros, ja dodałam przyprawę do karkówki (nie wiem jaką, bo Aisza kupowała)
czosnek
cebula
masło


Mięso dzielimy na plastry, potem lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą gyros i majerankiem, smarujemy olejem. Ziemniaki kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Do wysmarowanego naczynia olejem wkładamy ziemniaki, dodajemy przyprawy, mieszamy. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, a na karkówkę krążki cebuli i pieczemy ok. 40 min. w zamkniętym naczyniu. (osobiście piekę dłużej, ok. godz.)
Smażymy wyciśnięty czosnek na maśle lub oleju.
Po 40 min. pieczenia mięsa polewamy całość masłem z czosnkiem i
pieczemy jeszcze 15-20 min bez przykrycia.

jeszcze do tego cacyki , no po prostu żarełko pycha.

zubelek napisał(a):Obrazek

mi tak to wyszło...jak spróbuje podziele się wrażeniami 8) Ale zapach mówi jedno..."pyyychota" :-D

Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 08:52

Suróweczki i sałatki : (Październiczki 2006 )

Asiek23 napisał(a):- 1 brokuł
- 6 jajek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 śrtednia cebula( biała lub czerwona)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- majonez, sól, pieprz

Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej gotującej się wodzie(n powinien być pół miękki), jajka gotujemy na twardo, kroimy w większą kostkę, paprykę i cebulkę kroimy w paseczki, kukurydzę odsączamy z zalewy, całość mieszmy z majonezem, doprawiamy.
Smacznego, najlepsza jest nastepnegop dnia jak się wszystkie skłądniki przegryzą :-D



dominika_3 napisał(a):u nas w domu często podaję do drugiego dania sałatkę z pora (najczęściej własnie do drobiu bo ekstra pasuje )

2 pory ( tylko białe części)
1 jabłko duże
1 dla leniwych pół puszki mandarynek dla pracusiów 1 mandarynka lub pomarancza
200 ml śmietany(kubeczek śmietany zakwaszanej)
sok z połówki cytryny, sól , pieprz i cukier

pory dokładnie umyc i pokroić w talarki lum pół talarki, jabłko zetrzec na tarce o grubych oczkach skropic sokiem z cytryny aby nie sciemniały, dodac mandarynkę ( przy świeżych owocach trzeba dokładnie oczyscic owoc z białych skórek) do śmietany dodac łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu...wlać do składników wymieszać i zajadać :)



Czarnulka23 napisał(a):składniki
seler naciowy
płatki migdałowe (garść gdzies)
piers z kurczaka
winogrona bezpestkowe duze
majonez


kurczaka podsmazamy na oliwie wczsniej delikatnie soląc (kroimy go w kostke)
seler naciowy kroimy w cienkie plasterki
każde winogronko dzielimy nożem na pół

wszystkie składniki łączymy dodając majonez


łatwe i pyszne
efekt gwarantowany
wielokrotnie wypróbowane


NARIN napisał(a):Składniki:
1. ugotowane buraczki
2. śmietana kwaśna 12%
3. kilka ząbków potartego czosnku (zależy czy lubimy czosnek mocno czy nie)
4. siekana pietruszka lub koperek
5. sól, pieprz, klika kropel cytryny dla wyostrzenia smaku

Wykonanie
:
Ugotowane buraczki kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, czosnek i przyprawy. Zostawiamy buraczki do "przegryzienia się" z czosnkiem. I to wszystko. To taka odmiana od tradycyjnych buraczków. Smacznego :)

Obrazek



NARIN napisał(a):nie wiem czy już była taka surówka. Dziś znalazłam przepis w gazetce z "Winiar".
Składniki:
kalafior (surowy)
ogórek zielony
kukurydza
majonez
szczypiorek
pietruszka
Proporcji nie podaję, bo ja robiłam "na oko". Mały kalafior, jeden ogórek, pół puszki kukurydzy, 3 łyżki majonezu.
Kalafior i górek trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kukurydzę, kilka łyżek majonezu, pokrojony szczypiorek i pietruszkę. Sól, pieprz do smaku.
U mnie wygląda ona tak:

Obrazek



Moya napisał(a):Na lato świetna, do grilla też ;).

Składniki:

- pomidorki koktailowe (cherry, truskawkowe...)
- truskawki
- świeża mięta

Sos vinaigrette (moja wersja ;))

- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- musztarda miodowa
- cukier

Truskawki i pomidorki poprzekrawać na pół, dodać "poszarpane" liście mięty, polać sosem.

Dla mnie pycha :D



dominika_3 napisał(a):4 cebulki dymki ( takie ze szczypiorem)
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1/2 białej kapusty

wszystko scieramy na grubych oczkach, najlepiej w malakserze ( dumkę kroimy cieniutko)

sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki maślanki lub kefiru
2 łyżki miodu płynnego
2 łyzki octu malinowego lub jabłkowego lub z cydru
sól, pieprz do smaku

sos łączymy z warzywami...gotowe do spożycia :)
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 09:35

Jeszcze sałatki Październiczek!


z Selera Konserwowego
Moya napisał(a):1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
30-40 dag szynki konserwowej
30-40 dag sera żółtego
4 jajka
majonez, sól, pieprz

Seler odsączyć z zalewy, można pociąć na mniejsze kawałki. Szynkę, ser, jajka pokroić w niewielką kostkę. Wszystko wymieszać, doprawić.

U nas jest często, bardzo ją lubimy :wink:.


Czasami zamiast selera dodaję pokrojony drobno por. Też pycha!


Sałatka Gyros II
BeataM napisał(a):400g filetów z kurczaka ( duża podwojna pierś )
1/2 kapusty pekińskiej
3 ogórki kiszone
4 jajka
2 pomidory
9 łyżek majonezu
sól
3 łyzki oliwy
2 płaski łyżki przyprawy gyros
1 średnia cebula

1.Filety z kurczaka kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros. Mięso powinno być miękkie.

2.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory, ogórki, cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę.

3.W dużej salaterce układamy warstwami po kolei : filety, kapustę pekińską, 3 łyżki majonezu, ogórki, jaja, 3 łyżki majonezu, cebulka, pomidorki, 3 łyżki majonezu.

... jest wyśmienita ( kapuste pekińską posoliłam by troszke zmiękła )

SMACZNEGO !!!


Z kukurydzą:
Lu_cyna napisał(a):1.kukurdza (puszka)
2.papryka czerwona (może być również do tego jeszcze żółta i zielona ale nie musi)
3.świeży ogórek
4. ser żółty ( ok 20 dag)
5.szynka (ok 20 dag)

wszystko w kostkę i dodać dwie-trzy łyżki majonezu

niczym się nie przyprawia bo to wszystko swoje soki puści i jest pyszna

smacznego ;)



Z paluszków krabowych:
halina napisał(a):sałatka z paluszków krabowych (przepis Anety)

1 makaron ryżowy
1 opakowanie paluszków krabowych mrożonych (może być małe)
1 pucha kukurydzy
por
majonez
sól, pieprz

1/2 paczki makaronu robimy w/g przepisu na opakowaniu czyli trzymamy w gotowanej wodzie 3 min. i jak ostygnie to do michy, odmrażamy odmrażamy i kroimy paluszki krabowe w kostkę lub paseczki, wrzucamy kukurydzę i kroimy pora w talarki cienkie a pora w/g uznania kto lubi ostre to wiecej ( ja pokroiłam takiego nie za grubego do zielonego czyli tylko białe ) majonez, pieprz, sól do smaku i mięszamy super

A paluszki kupiłam w Kauflandzie za 1,69 zł i dobre makaron 3,50 zł też w Kauflandzie





Śledziowaz z jabłkiem:
Anabeli napisał(a):6 podwójnych płatów śledziowych z zalewy octowej
1 duże jabłko
1 duża cebula czerwona
3-4 ogórki konserwowe
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
łyżka cukru
pieprz


śledzie bez skóry pokroić w kostkę, do tego pokrojone jabłko i ogórki i drobna krojona cebula czerwona.
jogurt z majonezem, pieprzem i cukrem wymieszać i połączyć wszystko razem. Nie solić ( śledzie już mają trochę soli).
dobrze jak z 1-2 godziny dojdzie w lodówce.




Z ryżem i kurczakiem wędzonym:
gosiara napisał(a):2 saszetki ryżu parabolicznego
1 papryka czerwona
2 udka z kurczaka wędzone
puszka ananasa
puszka kukurydzy
majonez
curry
sól, pieprz
cukier

Ryż gotujemy, paprykę,udka i ananasa kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dodajemy około 2-3 łyżek majonezu i dosypujemy curry(dość dużo). Podlewamy odrobiną syropu z ananasa i dosypujemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godz. do lodówki.

Mam nadzieję że wam również dobrze ona będzie smakowała jak mi
:lol:



Pieczarkowa:
halina napisał(a):sałatka pieczarkowa (przepis Asiek)

1 kg małych nierozwiniętych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 świeża papryka czerwona
6 jaj ugotowanych na twardo
1 średnia cebula
1 duży słoik ogórków konserwowych
majonez, sól, pieprz

1. Pieczarki myję, rzucam na gotującą osoloną wodę i obgotowuję, wystudzone kroję w cienkie plasterki, odciskam nadmiar wody
2. Kukurydzę odsączam z zalewy
3. Paprykę, jajka, cebulkę kroję w kostkę
4. Ogórki kroję w cienkie ćwierć plasterki ( ogorek przekrajam w zdłóż na pół i jeszcze raz na pół), odciskam sok
5. Dodaję majonez, sół i pieprz do smaku



Z tuńczykiem:
halina napisał(a):sałatka z tuńczykiem (przepis Asiek)


- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 op. makaronu Divella ( kształt: kuleczki lub oponki lub ryzu, kupuję w Stokrotce)
-1 papryka czerwona (świeża)
- brokuł ( 1/2 szt)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- majonez, sól, pieoprz

Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy, dodajemy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę, sparzony i rozdzielony na małe różyczki brokuł, łączymy z majonezem, doprawiamy

Ewentualnie tuńczyka można zastąpić wędlinką biała drobiowa pokrojoną w paseczki



Cymes z serkiem żółtym:
zubelek napisał(a):Ser żółty
kukurydza
papryka świeża czerwona
jajko
cebula
majonez

Składniki kroje w kosteczkę, mieszam z majonezem i jest pycha. Proporcji nie podam bo robie na oko.


Z krewetkami:

filpi napisał(a):składniki:
- sałata lodowa
- krewetki koktajlowe
- szczypiorek
- marchew
- makaron swiderki
- czerwona cebula
- papryka
- ogórek
- majonez

sałata lodowa pocieta w niewielkie kawałki, marchew w cienkie słupki
cebulka, ogórek i papryka w kostke
makaron w całosci - ugotowany
krewetki w całosci - ja wczesniej krewetki blanszuje w osolonej wodzie
wszystko wymieszane z majonezem doprawione solą i pieprzem - moja ulubiona sałatka i jak na razie wscystkim smakuje :D
[/quote]



PRZEPISY MOGĄ SIE POWTARZAĆ....
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 09:49

Wieprzowinka MM z lazurem w sosie cytrynowym :)
ika napisał(a):Mniam!
Nadaje sie do tego jakakolwiek wieprzowinka. Ja miałam karkówkę, ale schab będzie jeszcze lepszy. Moze byc też łopatka..

potrzebujemy
1.kg wieprzowinki pokrojonej na kotlety
1 lazur ( rokpol tudzież inny ser z niebieską, zielona lub perłową pleśnią ok 100-150g)
pół pęczka pietruszki, troszkę koperku
półtorej cytryny
czosnek- ze 3-4 ząbki( duze)
łyżka oliwy z oliwek/ pestek winogron

robimy
wylewamy ciut oliwy do naszej brytfanki
mięsko oprószamy ulubionymi przyprawami ( ma byc dobrze dosmaczone)
wykładamy na dno brytfanki kotlety tak by pokryć dno
lazur ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną zieleniną, wkrapiamy troszke cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne talarki.
Całość wykładamy na kotlety do brytfanki
Obrazek

wciskamy na to część z polówki cytryny. Drugą cytrynę porządnie szorujemy, wyparzamy i kroimy na cieniuteńkie plasterki razem ze skórką
przykrywamy mięsko i mieszankę serowo-ziołową

Obrazek

całość przykrywamy reszta mięska, wyciskamy resztę cytryny. Mięsko ma byc nia nasączone

Obrazek

pieczemy w piekarniku na 180-200 stopni ok półtorej godziny
pycha..
Nie mam fotki po przypieczeniu bo rodzina zezarła znaim sfotografowałam...
smacznego
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 09:53

Polędwica wieprzowa w aksamitnym sosie węgierskim:
Moya napisał(a):35 dag polędwicy wieprzowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
cała torebeczka słodkiej papryki
pieprz czarny
sól
2-3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej


Polędwicę pokroić w plastry, obtoczyć każdy w mące i usmazyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ściągnąć z patelni na talerz. cebulę posiekac w drobną kostkę, wrzucic na tłuszcz po mięsie, dusić 5 minut, dorzucić zmiażdżony czosnek i dusić jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć zarówno cebulę jak i mięso do rondelka podlac woda i dusić razem około 10 minut, dodać paprykę, przecier i dusić jeszcze kolejne 10 minut. Oddzielić mieso od sosu, dodać do sosu pozostałą mąkę, śmietanę, pieprz i sól i zmiksować wszystko. Ponownie dodac mięso, doprawić do smaku i zagotowac całość.

Podałam mięsko z kaszą jęczmienną wiejską.
Obrazek


Kurczak duszony z czerwonym winem i pieczarkami:
Moya napisał(a):Składniki:
- kurczak ( mogą być udka, skrzydełka)
- 15 dag wędzonego boczku
- 1-2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 8 małych cebulek (może być zwykła cebula)
- 20 dag pieczarek
- ½ szklanki wody
- pieprz, sól


Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na patelnię włożyć porcje kurczaka i smażyć z obu stron do zrumienienia (jeśli potrzeba, dodać trochę oleju). Przełożyć porcje do garnka, dodać wino i pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować, postawić na płytkę i dusić na małym ogniu 30 minut. Cebulki i czosnek obrać, czosnek posiekać, pieczarki umyć i przekroić na ćwiartki. Na patelni podgrzać pozostały tłuszcz, krótko obsmażyć cebulki wraz z czosnkiem, przełożyć do garnka. Na patelni usmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Potrawę zamieszać i dusić 10 minut.

Jak podawać?
Podawać z ryżem. Znajomi podają również z ziemniakami.

Uwagi:
Jeśli ktoś lubi dużo sosu radzę zrobić go z 2 porcji.
Potrawę można po wystudzeniu zamrażać.
Czas przechowywania 2 miesiące



Mussaka - mniam mniam i MM (Montignac) ( ale dla wszytskich smaczna) :)
ika napisał(a)::-D
No dobra - wiadomo czasem dietowanie jest monotonne wiec wypróbujemy kolejne przepisy

Mussaka jest nieco zmodyfikowana bo sos beszamelowy niestety nie dla MM :-D

potrzebujemy

bakłażanów jakiś 1 kg ( mnie wyszły 2 szt po 450 g)
mięska mielonego najlepiej wołowego 750 g( miałam wieprzowo-wołowe i też było OK)
czosnek- cała główka, obrana i przeciśnięta
przyprawy( sół, pieprz, papryka słodka, ostra, pieprz cayenne, imbir, mieszanka do mięska jaką lubisz etc)
2 puszki pomidorów bez skórki ( dla MM bez cukru!! są takie np za grosze w TESCO)
2 cebule
ser żółty - ok 200 g - starty na tarce
śmietana 18% ok 400 ml
dwa żółtka ( białka przydadzą sie do muffinek MM :-D )
oliwa z oliwek/ pestek winogron

robimy
bakłażan kroimy wg uznania na cm plastry, solimy i odkładamy na pół godziny by puściły sok i goryczkę
po tym czasie wycieramy je papierowym ręcznikiem i smażymy na złoty kolor na patelni, wykładamy do foremki do zapiekania ( połowę)

Dwie cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie razem z odrobina czosnku, dodajemy mięsko mielone, doprawiamy sola pieprzem, papryką słodką, ostrą, mieszanką przypraw, imbirem, wszystkim co lubisz - ma byc pycha ostre. Do tego wlewamy zawartość obu puszek pomidorków. Mieszamy, dajemy popyrkotać i przegryźć sie ze sobą( jakieś 5-10 min)
na sam koniec dajemy resztę czosnku.
Mięsko w połowie wywalamy na bakłażana, posypujemy połową startego sera, potem na to kładziemy resztę bakłażana, znów mięsko i znów ser.
W oryginale wszystko polewa sie sosem beszamelowym. ponieważ sos beszamelowy składa sie z rzeczy zabronionych na MM wiec zalewamy 400 ml śmietanki wybełtanej z 2 żółtkami
Pieczemy do przypieczenia sie śmietanki ( ok 1 godziny) na 180 stopni
Zdjęć brak bo głodna rodzina dyszała na karku
Przepis na jakieś 4 głodne osoby( z możliwością dokładki :-D )
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 09:55

Jak to aaaniaaa określiła - ZAJEBISTA KARKOWECZKA :D !!!
aaaniaaa napisał(a):Skladniki:

Karkowka
cebula
pieczarki
sol, pieprz
ketchup
majonez
ser zolty

Karkowke kroimy na plastry lekko rozbijamy i sypiemy sola i pieprzem. Gdy miesko sie przegryzie z przyprawami plastry karkowki "tarzamy" :lol: (lepsze slowo na mysl mi nie przyszlo ;) ) w ketchupie i kladziem na blaszke wylozona pergaminem. Pieczarki kroimy z cebulka i posmazamy, nastepnie nakladamy na karkoweczke. Przykrywamy plastrem sera koltleta z tymi pieczarmi i cebula i smarujemy serek majonezem.
Zapiekamy do miekkosci, nie pisze ile czasu bo kazdy piekarnik inny od miesa tez duzo zalezy ;) ;) ;)
ja wkladam do piekarnika jak jest ok 180 st i czekam ... :lol:

SMACZNEGO !

dzis mam na obiad wiec moze wstawie foto jak si eupiecze :lol:



Szybkie danie:
halina napisał(a):szybkie danie (przepis Asi)

pokroić pierś z kuraka lub indyka
dusić na drobinie oleju ,za chwilę dodać
cebulę -dużą
1-2 marchewki pokrojone w plasterki, za chwilę
troszkę kalafiora i/lub fasolki szparagowej, za chwilę
1 dużą paprykę
2 duże pomidory
5 dużych pieczarek

cały czas pod przykryciem dusić na małym ogniu
dodać sól.pieprz
2 kostki rosołowe
bazylie ,oregano
koperek na koniec

ja wszystko kroję w większe kawałki

podawać z ciemnym ryżem, kaszami np kuskus lub makaronem
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 09:56

Żeberka Barbecue na ostro!!
yovita1 napisał(a):1,8 kg żeberek
2 łyżki oliwy lub oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku lub mniej jak ktos nie lubi
2 czrwone papryczki chili
3 lyzki cukru
4 lyzki sosu sojowego
szklanka ketchupu
1 łyżka czubata miodu
pieprz,sól

-żeberka lekko posolić i posypać pieprzem lub przyprawa do zeberek,ułożyć na blaszce i piec do miękkości
-na głeboką patelnie bądź do rondla wlewamy oliwe,wrzucamy obraną i posiekaną cebulę,obrany i posiekany czosnek,oczyszczoną z ziarenek papryczkę chili(jeżeli ktoś lubi ostrośći to dodajemy też pestki)i smażymy az sie zeszkli
-w osobnej misce mieszamy ketchup,miód,cukier i sos sojowy,sól i pieprz do smaku, dorzucamy do cebuli , papryki i czosnku
gotujemy aż wszystko sie dobrze rozpuści i połączy,zdejmujemy z ognia i studzimy
-upieczone żeberka smarujemy połową sosu(ja je po prostu zanurzam w sosie)kładziemy na blaszkę ponownie i pieczemy ok 15-30 (u mnie raczej 30 :P) min bądź do momentu aż sos sie skarmelizuje(trzeba dogladać bo łatwo je spalić)
-resztą sosu smarujemy lekko już upieczone żeberka

Ja podaje z frytkami!!
czasochlonne ale oplaca sie----> PYCHOTA!!!

przepis zaczerpniety z internetu (© James Martin) lekko zmodyfikowany ;)
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz sie 21 2008, 09:58

Udka z kurczaka z oliwkami i winem - mniam na Wielkanoc ;)
Moya napisał(a):Noga (udo) kurczaka 600 g
Oliwki zielone marynowane 70 g
Cytryna 94 g (1 x szt.)
Wino białe wytrawne 25 g (25 ml)
Czosnek 14 g (2 x ząbek)


1. Udka obsypać przyprawami ziołowymi według własnego uznania (imbir, rozmaryn papryka, curry).
2. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z częścią przypraw. Skropić nim mięso.
3. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
4. Udka umieścić w brytfannie, dodać czosnek, piec w piekarniku w temperaturze około 220 stopni do uzyskania miękkości. Skrapiać od czasu do czasu wodą.
5. Przed wyłożeniem z piekarnika dodać pokrojone oliwki i wlać wino. Po upływie około kwadransa potrawę wyjąć i podawać.

--------------------------------------------------------------

Wartość odżywcza 6 porcji:
Kalorie 1106 kcal
Białko 103.45 g
Tłuszcz 70.44 g
Sód 2198.08 mg
Cholesterol 504.00 mg
Węglowodany 12.38 g
Błonnik 4.13 g

Porcja: 133 g, 184 kcal




Buleczki nadziewane po meksykansku!
yovita1 napisał(a):Skladniki:

6-8 malych bulek zwyklych
piersi z kurczaka
salata lodowa
sos slodko kwasny lub seczuanski chilii lub meksykanski
smietana lub sos czosnkowy (smietana majonez czosnek oregano sol pieprz)

piersi kroimy w kosteczke dosc drobna przyprawiamy jak kto lubi jak juz sie usmarza dodajemy sos

Buleczkom odcinamy "dupki" ale nie te od spodu tylko te od gory ;)
Wydrazamy (wydziubujemy ) miaz ze srodka

salate lodowa myjemy i rwiemy na male kawalki

Nastawiamy piekarnik zeby sie nagrzal... jak juz sie nagrzeje to wsadzamy tam bulki i "dupki" czekamy az zrobia sie chrupiace

Potem wyciagamy i wypelniamy je piersiami z sosem na gore dajemy salate a na to smietane lub sos czosnkowy... przykrywamy "dupka" i jemy.... ;)

zdjecia zrobie jak uszykuje to danie bo ostatnio nie pomyslalam ;)

SMACZNEGO!!
http://img143.imageshack.us/img143/411/ ... skuqp0.jpg




Zapiekanka z brokulami
Moya napisał(a):-1,5 kg ziemniaków
-10 pieczarek
- 5 plastrów szynki gotowanej
- 4 ząbki czosnku
-0,5 l.śmietany 30%
-1 opakowanie brokułów
-2 serki Brie/małe/
-15dag sera żółtego w plastrach

Ziemniaki ugotować w łupinach.Pieczarki pokroić,podsmażyć,dodać śmietanę i pokrojony serek brie ,chwilę gotować aż rozpuści się serek. Doprawić Vegetą a pod koniec gotowania sosu dodać zmiażdżony czosnek.Szynkę pokroić w paski i lekko poddusić na maśle.Ugotować brokuły /ok. 4 min./ Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.. W naczyniu do zapiekania ułożyć najpierw ziemniaki,posypać szynką, wyłożyć brokuły i zalać sosem śmietanowym. Piec 30 min a po 30 minutach położyć na wierzch żółty ser w plastrach i zapiekać jeszcze 10-15 minut.Bardzo smaczne. Polecam na imprezki !!!!



Zapiekanka ziemniaczana
filpi napisał(a):Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
- kilka ziemniaków
- dwie garście suszonych grzybów lub troche pieczarek
- długa laska cienkiej kiełbasy
- kilka plasterków szynki
- dwa udka
- kawałek sera
- ok. 500ml smietany
- masło
- cebulka smażona, prażona lub 2 kostki smaku knorra cebulowe
- pieprz kolorowy
- kostka rosołowa



1. suszone grzyby gotowac przez godzine z solą, wywaru nie wylewac, po ostudzeniu pokroic drobno, pieczarki w plasterki, obsmażyc i dopiero posolic

2. ziemniaki w talarki grubosci około1cm ułożyc w naczyniu, zostawic tyle żeby na wierzchu ułozyc, posolic, obsypac np. vegetą, czosnkiem, cebulką (ja daje dwie kosteczki) i pieprzem, na to kilka cienkich plasterków masła


http://img405.imageshack.us/img405/9899 ... allwe6.jpg

3. starkowac ser na grubych oczkach i rozłożyc na ziemniakach

4. udka doprawic według uznania i obsmazyc na oleju, gdy wystygną podziabac na kawałki, ułożyc na ziemniakach

5. kiełbaske w plasterki i obsmażyc ze słodką papryką – rozłozyc na zapiekance

6. szynke pokroic w wąskie paseczki i na zapiekanke


http://img405.imageshack.us/img405/5696 ... allfa2.jpg

7. śmietanke zagotować z kostką rosołową i grzybami, wybrac grzyby (nie musi być dokładnie) i rozłozyc je na zapiekance

http://img405.imageshack.us/img405/1783 ... alleh9.jpg

8. zapiekanke przykryć warstwą pozostałych ziemniaków i całosc dokąłdnei zalać smietanką

http://img405.imageshack.us/img405/7449 ... alliv2.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/5986 ... allhd5.jpg

9. przykryc i wstawić do piekarnika 200 stopni na 60 minut, po godzinie można sprawdzic patyczkiem czy ziemniaki się upiekły jeśli nie to potrzymac jeszcze troche

http://img405.imageshack.us/img405/7141 ... alltd7.jpg

dla mnie pycha, za kazdym razem coś zmieniam ale zawsze jest mniammmmm
smacznego



kurczak po włosku
halina napisał(a):kurczak po włosku (przepis Biene Mai)


potrzebujemy piersi kurczaka lub po prostu cos z kurczaka ,ktore smazymy uprzednio przyprawiajac(mieszanka do drobiu) sola etc koniecznie na zloto.wkladamy do brytwanki naoliwionej.dookola ukladamy pokrojone w kostkê i obrane ze skory pomidory(troche posolic),do tego czosnek w plasterkach(bez oszczedzania) i pocwiartowana czerwona cebule lub szalote....przyprawiamy koniecznie swiezym i posiekanym rozmarynem(nie za duzo) i tymiankiem(moze byc wiecej) ,na wierzchu ukladamy czarne oliwki bez pestek (w polowki pokrojone)-trzeba uwazac,nie trzeba ich jesc ale nadaja calosci charakterystycznego smaku.kladziemy po galazce rozmarynu i tymianku-calosc zalewamy bulionem....i do piekarnika w 200-220 stopniach na pol godzinki...........pycha

kto chce moze dodac papryczke lub dwie chili-dla ostrosci,ale nie jest obowiazkowe

smacznego aha mozna podawac z chlebem lub pieczonymi ziemniakami





Młode ziemniaki w sosie koperkowym z brokułami
Moya napisał(a):* 1 kg młodych ziemniaków
* 1 duży brokuł
* 1 pęczek koperku
* 1/3 kostki masła
* 1 szkl. kwaśnej śmietany


Ziemniaki umyj i dokładnie oskrob. Pokrój w duże kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Młode ziemniaki gotują się 12 - 15 minut. Brokuł umyj i podziel na różyczki o średnicy około 4 cm. Ugotuj brokuły na parze. Trwa to z reguły około 10 minut. Ważne, aby ich nie rozgotować, powinny być jędrne.
Wymieszaj brokuły z ziemniakami, delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Możesz je jeszcze odrobinę posolić. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, aby nie ostygły. Koperek opłucz i drobno posiekaj.
W rondelku rozgrzej masło, kiedy się spieni, wrzuć koperek, zamieszaj, wlej śmietanę, jeszcze raz zamieszaj i natychmiast zdejmij garnek z ognia. Jeśli dopuścisz do tego, że sos się zagotuje, śmietana zwarzy się i sos będzie niesmaczny. Polej gorące ziemniaki i brokuły sosem.


Obrazek
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Wt wrz 30 2008, 14:35

Pierwiosnek napisał(a):Laski, z poczta jest wszystko Ok, to ta stronka taka dziwna jest, wiadomosci przechodza w kazdym badz razie!!
:P

Dam wam przepis na ten sernik co wczoraj zrobilam bo byl naprawde pyszny i wszyscy sie zachwycali, a roboty z nim naprawde malo i co najwazniejsze jest super dietetyczny, mozemy sie opychac do woli :lol:

To sernik Kingi Rusin, podpatrzylam jak robila w DDTVN

1kg sera
6 jajek
100g kokosu
szklanka oliwy z oliwek
szklanka fruktozy
2 budynie bez cukru

masa białkowa: ubić białko z fruktozą
Masa serowa: żółtka utrzeć z serem, dodać oliwę , i połowę białek oraz budynie i
wyłożyć masę na blache
pozostałą połowę białek wymieszać z kokosem i dodać na ciasto

Piec około godziny,na 180 stopni, najlepiej bez termoobiegu.
Smacznego!
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:39

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

Biszkopt
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
łyżka soku z cytryny
mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i nadal ubijać, do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka z sokiem cytrynowym i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem dodać do ubitych jajek i lekko wymieszać. Wtawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stp. ok 30 min.

Ubijasz 0,5l śmietany kremówki dodajesz pół szkalanki cukru pudru i nadal ubijasz. 2 łyżki żelatyny rozpuszczesz w ciepłej wodzie i wystudzoną dodajesz do śmietany i ubijasz. Zamiast żelatyny może być tężejąca gaklaretka.

Śmietanę wykładasz na biszkopt na to owoce i zalewasz tężejącą galaretką. Odstawiasz do lodówki żeby stężało.

Smacznego

(zaczerpnięte http://forum.we-dwoje.pl/topics38/ciast ... vt6283.htm )
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:40


TĘCZA:

4 kolory galaretek (każdą osobno rozpuszczamy w 3/4 proporcji wody zalecanej na opakowaniu)
4 śnieżki

Każdą ubitą śnieżkę mieszamy z tężejącą już galaretką i wlewamy warstwami do naczynia. Chłodzimy mocno w lodówce.
Przed podaniem wkładamy miskę na ułamek sekundy do goracej wody i wykładamy piankę na patere. Ozdabiamy świezymi owocami

Wersja deserowa taka sama tylko że warstwy wlewamy do salaterek i każdy ma swoją porcję. Zamiast owoców można polać sosem owocowym lub owocami w syropie
Tak jak wspominałam, pyszne, niskokaloryczne, dzieciaczki uwielbiają bo nie jest za słodkie ale bardzo kolorowe

Smacznego

(zaczerpnięte http://forum.we-dwoje.pl/topics38/ciast ... vt6283.htm )
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:41

TORT SACHERA

Moya napisał(a):15 dag gorzkiej czekolady,
3 dag cukru pudru,
2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki,
15 dag masła,
15 dag cukru,
15 dag mąki,
6 jajek,
40 dag marmolady morelowej,
1,1/2 opakowania kuwertury (gotowej polewy czekoladowej)

Utrzeć na pianę masło z cukrem pudrem i ucierając dodawać pojedynczo, żółtka a następnie roztopioną i ostudzoną czekoladę a na końcu ubitą pianę z białek i przesianą mąkę; lekko wymieszać. Nałożyć masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostawić na kilka godzin do ostygnięcia, wyjąć z formy i przekroić ciasto poziomo na 2 lub 3 części. Każdą część posmarować marmoladą morelową i ponownie złożyć. Posmarować wierzch i boki tortu resztą marmolady i pozostawić do przyschnięcia. Następnie przygotować kuwerturę i gdy zacznie tężeć posmarować nią tort.

Obrazek
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:42

CIASTO BANANOWE :)

Moya napisał(a):mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
herbatniki petit beurre klasyczne 52 ząbki ("jutrzenka" 100g najlepsze), 5 paczek
banany, 4-5 sztuk
Margaryna KASIA, 1 kostka
śmietana kremówka 30-36% (400g), 1
wiórki czekoladowe lub kawa, dla ozdoby
cukier puder lub śmietanafix (proszek do ubijania śmietany), 3 łyżki lub opakowanie

Mleko w zamkniętej puszce wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 (trzy) godziny. Poziom wody musi być równy wysokości puszki. W tym czasie herbatniki skruszyć na miazgę i roztopić margarynę. Połączyć w naczyniu (miska). Rozłożyć łyżką masę herbatnikową w formie 30x30 lub podobnej, tak aby masa miała grubość około 1 cm i odstawić w chłodne miejsce. Banany pokroić w talarki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem lub śmietanafix'em. Po trzech godzinach wyjąć i otworzyć ostrożnie mleko.
UWAGA !!!!!!!!! PUSZKA I JEJ ZAWARTOść Są BARDZO GORąCE.
Mleko ma konsystencję budyniu i smak karmelu. Po otwarciu rozprowadzić mleko na masie herbatnikowej. Następnie rozłożyć bananowe talarki i przykryć ubitą śmietaną. Całość posypać wiórkami lub kawą. Ciasto świetnie komponuje się również z innymi owocami świeżymi i przetworzonymi, również z puszki np. truskawki, jagody, borówki, ananasy, brzoskwinie, gruszki, mieszanka tropikalna itp.

Smacznego.
:mrgreen:
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:43

KOPIEC KRETA :)
Asiek23 napisał(a):ciasto:
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody

masa smietanowa:
- 500 ml smietany kremówki 30- 36 %
- cukier puder ok 1/2 szklanki ( w zależności jak słodką lubimy)
- zelatyna 2-3 łyżeczki
- banany- 5- 6 szt
- mleczna czekolada ( cała tabliczka)

1. Zmiksować: jajka + cukier + reszta. Wylać ciasto na duża natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach
Po upieczeniu odczekać 10 minut, wyjąć ciasto z formy i odłozyć do wystudzenia. 1/2 ciasta ( z góry) skroić i zrobić kruszonkę do posypania ciasta

2. Smietanę chłodzimy ok 5 minut w zamrażalniku, w tym czasie rozpuszcamy zelatynę w 1/4 szkl wody, zetrzeć czekoladę.
Schłodzoną śmietanę ubijamy robotem, dodajemy stopniowo cukier puder i pod koniec rozpuszcona żelatynę cieniutkim strumieniem. Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.

3. Cienka warstwę masy wykładamy na wystudzone ciasto, układamy banany przekrojone wzdłuż i przykrywamy resztą masy. Posypujemy kruszonka i chłodzimy w lodówce




Obrazek
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:45

CIASTO OWOCOWE BEZ PIECZENIA


Moya napisał(a):Podaje oryginalny przepis, ja zrobilam ciut wieksze i z jagodami.

Podstawa ciasta:
100 g masla lub margaryny
100 g biszkoptow
50 g orzechow laskowych

Biszkopty pokrusz, posiekaj orzechy i wymieszaj z roztopionym maslem. Wyloz na tortownice z odczepianym dnem o srednicy ok. 20 cm. Zrob rant na 2-3 centymetry.

Nadzienie:
200 g bitej smietany
200 g twarogu
50 g cukru pudru
ok. 200 g malin

Ubij smietane z cukrem i wymieszaj z twarogiem. Czesc malin dodaj do masy (jagod nie dodawalam). Pozostale zostaw na dekoracje.

Dekoracja:
Reszta owocow i starta czekolada (50 g).

Uwagi: ciasto i nadzienie mozna przygotowac wczesniej i przechowywac w lodowce. Wypelnij ciasto nadzieniem i udekoruj dopiero przed podaniem na stol.
Smacznego. A smakuje obłędnie ;).

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:47

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI
biene napisał(a):tojest przepis jednej z majowek..mi to ciasto nawet smakowalo ale nastepnym razem zrobie z brzoskwiniami z puszki...chyba bedzie lepsze...


25 dag (1,5 szkl.) krupczatki
25 dag mąki tortowej
margaryna Kasia
1 jajko
2 żółtka
łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka pełna śmietany
ok. 1 szkl. cukru

ze składników zagnieść ciasto. ugotować dwa budynie wiśniowe (zapewne mogą być tez innego smaku ewentualnie koloru - według inwencji) w 1 l mleka - schłodzić. ciasto podzieliłam na dwie części - jedna na spód,ponakłuwać widelcem potem wydrylowane wiśnie (mogą być tez truskawki) na to budynie i drugą częśc ciasta. posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. piec 35min... aż wierzch sie ładnie zarumieni


Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:49

Biało Czerwony Torcik Serowy z Galaretką z Arbuza
tygrysek napisał(a):Biało czerwony torcik serowy z galaretką z arbuza

Składniki:

1 kg arbuza
30 g miodu
20 g żelatyny

Przygotowanie:
Zaczynamy przygotowanie deseru od galaretki. Musi mieć ona później troszkę czasu, by zaczęła tężeć. I tak - arbuza kroimy w kostkę, pestkom mówimy żegnaj, a sam soczysty miąższ miksujemy na mus wraz z miodem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do musu arbuzowego. Szybka piłka, minimum pracy, a efekt murowany! Teraz do lodówki, a my zabieramy się za ciacho.

Składniki:
300 g białego sera
100 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
3 żółtka
30 g żelatyny
700 ml śmietany 36% ja wziełam 30% ;)


Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrami na puszysty kogel-mogel. Do kogla-mogla dodajemy biały ser i mieszamy mikserem bardzo krótko, ale na najwyższych obrotach. Prawie identycznie jak masa do tiramisu. Teraz ubijamy śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w mleku lub wodzie i dodajemy do niej masę serową i ubitą śmietanę. Formę do ciasta wykładamy biszkoptami i wykładamy warstwę serową. Wierzch polewamy galaretką z arbuza. Dla dodania atrakcyjności do galaretki fajnie jest dodać jeszcze kulek wydrążonych z arbuza. Jeszcze godzina pobytu ciasta w lodówce i słodka uczta gotowa!

Palce lizać!
mało słodkie i mało pracowite
a co najważniejsze szybko i bez pieczenia ;)


Obrazek Obrazek Obrazek

przepis jest na wieksza tortownice
ja zrobilam w malej i reszte wlałam w miseczke
no i wybaczcie jakość
małż zmienil obiektyw a ja nie wiem jak zmienic na mniejszy ;)
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:51

Pulpeciki w sosie brokułowym
Moya napisał(a):Wczoraj eksperymentowałam i wyszło całkiem całkiem  ;).
Nawet chłopaki jedli to znaczy że dobre :lol:.

Pulpeciki w sosie brokułowym
KOTLECIKI:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
1/2 szkl. bułki tartej lub 1 bułka namoczona
pęczek natki pietruszki bądź koperku
sól, pieprz, wegeta

SOS:
1 brokuł świeży lub paczka mrożonych
śmietana
łyżka curry
sól, pieprz, wegeta
mąka

Mięso na kotleciki wyrobić z jajkiem, bułką, posiekaną natką (koperkiem) i przyprawami. Z masy mięsnej uformować nieduże kuleczki.
Zagotowujemy ok. 2 litrów wody - lub "na oko" ile kto woli ( ja dodaję do niej kostkę rosołową ) i wrzucamy kotleciki. Gotujemy około 20-25 minut, a następnie wrzucamy brokuły podzielone na różyczki.
Dodajemy przyprawy, curry, śmietanę. Mąkę rozrabiamy z wodą (lub robimy zasmażkę) i zagęszczamy sos. Jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe.
Podajemy z makaronem albo ziemniaczkami.

Jeśli brokuły się nie rozgotują fajnie jest wyjąć pulpeciki i przeciągnać sos blenderem :).

Nie wyglądają ładnie ale pyszne :).
Obrazek


Można je tez przed wrzuceniem do sosu obsmażyć lekko na patelni wtedy to takie prawie klopsiki szwedzkie :).
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » Cz paź 16 2008, 06:53

Amerykańskie paluszki z kurczaka :)
Moya napisał(a):8 porcji:
6 polowek piersi z kurczaka
1 jajko, roztrzepane
200 ml maslanki
1/2 lyzeczki granulowanego czosnku lub 1 swiezy i przecisniety przez praske
125 g maki
100 g bulki tartej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sol, pieprz
olej do smazenia

1. Piers kroimy wzdluz, w paski szerokie na ok. 1 cm.
2. Maslanke, jajko i czosnek mieszamy razem. Filety wkladamy do miski i zalewamy mieszanka. Przykryc talerzem i odstawic na minimum godzine.
3. Do duzego worka wsypujemy make, bulke tarta, sol, pieprz i proszek do pieczenia. Piersi dobrze osaczyc (najlepiej na sicie), dodac do worka z maka i tak dlugo potrzasac, az wszystkie kawalki beda obtoczone.
4. Tluszcz rozgrzac w duzym garnku albo frytownicy (190°). Kawalki piersi porcjami smazyc (przed wlozeniem otrzasnac z nadmiaru panierki) na brazowo.
5. Super smakuja z sosem barbecue albo sosem slodko-kwasnym. Mozna tez podawac z frytkami i warzywami.

Następnym razem dodam do panierki pokruszone płatki kukurydziane. Będą jak z KFC ;).

Originalna nazwa tej potrawy to: breaded chicken fingers.
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez Moya » Cz paź 16 2008, 08:22

Ty naprawdę nie masz co robić o tej godzinie? :lol:
Obrazek
Obrazek

Prawa moich Dzieci:
* prawo do szacunku; * prawo do niepowodzeń i łez; * prawo do własności;
* prawo do radości; * prawo do niewiedzy; * prawo do upadków; * prawo do tajemnicy;
* prawo do wypowiadania swoich myśli i uczuć; * prawo do dnia dzisiejszego...</i>
Avatar użytkownika
Moya
 
Posty: 6419
Dołączył(a): So maja 14 2005, 00:00

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez majroc » So paź 18 2008, 07:53

Moyciu, ku pamięci i dla smaku ;)
:e_biggring:
Pozdrawiam, Maja z Natim i Nadinką :)
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5288077
Avatar użytkownika
majroc
 
Posty: 5417
Dołączył(a): Śr cze 14 2006, 10:00
Lokalizacja:

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez Anjaa » So lis 13 2010, 17:17

Jako mamy dobrze wiemy, że w prawidłowej diecie, ważne miejsce powinny zajmować warzywa i owoce. Niestety dostarczenie ich dzieciom, nie zawsze bywa łatwe. Często traktują je, jako kolejny niemiły obowiązek. Jest jednak na to sposób! Sprytne połączenie warzyw i owoców w postaci soku przecierowego Kubuś, to smaczna przekąska, po którą dzieci chętnie sięgną. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoją pociechę ciekawym pomysłem - przygotuj dla niego również wyjątkowe i bajecznie smaczne

Ciasto Kubusiowe

Warstwa I BISZKOPT
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 jajek
- proszek do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy. Pieczemy ok. 30-40 minut.

Warstwa II MASA KUBUSIOWA
- 2 budynie śmietankowe
- 1 litr soku Kubuś malinowego lub truskawkowego
- paczka okrągłych biszkoptów
Masę przyrządzamy podobnie jak budyń, z jednym wyjątkiem - mleko zastępujemy sokiem Kubuś. Gorącą masę Kubusiową wylewamy na ostudzony biszkopt i układamy na niej okrągłe biszkopty.

Warstwa III PTASIE MLECZKO
- 1/2 litra śmietanki 30%
- galaretka agrestowa
Galaretkę przyrządzamy z 1/2 szklanki wody. Śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej ostudzoną galaretkę. Całość wylewamy na masę Kubusiową i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy ciasto gorzką czekoladą lub kakao.

Obrazek

Obrazek
Natalia i Szymon ur. 28.08.2006 r.
Obrazek
Zosia ur. 11.05.2008 r.
Obrazek
Michałek ur. 21.12.2010 r.
Obrazek
Lena ur. 22.09.2013 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Anjaa
 
Posty: 6669
Dołączył(a): So cze 10 2006, 08:36
Lokalizacja: Postanowiliśmy się kochać, dlatego odrzuciliśmy wszelką obojętność

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez lelli » Pn sty 23 2017, 14:10

A jakie jedzenie polecacie na wieczory ?
lelli
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn sty 23 2017, 07:25

Re: Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

Postprzez marta3333 » Wt sty 24 2017, 13:56

Coś zdrowego . Jednocześnie sycącego.

Ogólnie polecam poczytać sobie o potrawach z ryżu długoziarnistego ponieawż taki ryż jest zdecydowanie najzdrowszy:
https://www.przepisy.pl/blog/dlugoziarn ... ryz-wybrac

Osobiście uwielbiam ryż w sałatkach. Świetnie pasuje do sałatki cytrusowej:
Obrazek
marta3333
 
Posty: 59
Dołączył(a): Wt sty 24 2017, 13:53

Poprzednia strona

Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron