Napisane: Cz wrz 13 2007, 13:23
Ja wczoraj robiłam grzyby które przytargałam z lasu.
Robiłam tradycyjnie w occie i w pomidorach :)
A tu przepisik na GRZYBKI W POMIDORACH
Durszlak grzybów
pół kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
Grzybki czyścimy kroimy w kostkę (taka większą), gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy na durszlaku.
Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy koncentrat, ocet, cukier.
Dodajemy do tego grzybki dosalamy i dopieprzamy do smaku, chwile jeszcze smażymy aż składniki sie połączą.
Można dodać troszkę więcej octu - to według uznania.
Grzybki wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20minut.
Bardzo dobre na zimno a jeszcze smaczniejsze na ciepło. Może również być bazą na wierzch pizzy.
Do zimnych dodajemy później np śledzie i mamy pysznego śledzia po kaszubsku. Na Święta idealne! :)
Albo na patelnię jeszcze np żółtą paprykę, do słoików i mamy leczo na zimę! Tylko dodać kiełbaskę!
Polecam :D.
Robiłam tradycyjnie w occie i w pomidorach :)
A tu przepisik na GRZYBKI W POMIDORACH
Durszlak grzybów
pół kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
Grzybki czyścimy kroimy w kostkę (taka większą), gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy na durszlaku.
Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy koncentrat, ocet, cukier.
Dodajemy do tego grzybki dosalamy i dopieprzamy do smaku, chwile jeszcze smażymy aż składniki sie połączą.
Można dodać troszkę więcej octu - to według uznania.
Grzybki wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20minut.
Bardzo dobre na zimno a jeszcze smaczniejsze na ciepło. Może również być bazą na wierzch pizzy.
Do zimnych dodajemy później np śledzie i mamy pysznego śledzia po kaszubsku. Na Święta idealne! :)
Albo na patelnię jeszcze np żółtą paprykę, do słoików i mamy leczo na zimę! Tylko dodać kiełbaskę!
Polecam :D.