Strona 3 z 4

PostNapisane: Cz wrz 13 2007, 13:23
przez Moya
Ja wczoraj robiłam grzyby które przytargałam z lasu.
Robiłam tradycyjnie w occie i w pomidorach :)

A tu przepisik na GRZYBKI W POMIDORACH

Durszlak grzybów
pół kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku


Grzybki czyścimy kroimy w kostkę (taka większą), gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy na durszlaku.
Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy koncentrat, ocet, cukier.
Dodajemy do tego grzybki dosalamy i dopieprzamy do smaku, chwile jeszcze smażymy aż składniki sie połączą.
Można dodać troszkę więcej octu - to według uznania.

Grzybki wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20minut.


Bardzo dobre na zimno a jeszcze smaczniejsze na ciepło. Może również być bazą na wierzch pizzy.
Do zimnych dodajemy później np śledzie i mamy pysznego śledzia po kaszubsku. Na Święta idealne! :)
Albo na patelnię jeszcze np żółtą paprykę, do słoików i mamy leczo na zimę! Tylko dodać kiełbaskę!

Polecam :D.

PostNapisane: So wrz 15 2007, 16:23
przez majroc
Moya, nabrałam ochoty na te leczo z grzybkami :D

A tu przepis mojej szwagierki, jej zawsze niezawodnie wychodzi....

BISZKOPT DO TORTÓW I CIAST (duża blacha!! )

Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyzek cukru (można dać nawet troszku mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 4 czubate łyżki mąki zwykłej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu

Wykonanie:
Ubić pianę z 6 białek, następnie do piany dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtko i łyżkę octu i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Piec najlepiej "na wyczucie" sprawdzając "patyczkiem" i jak nabierze złotego koloru... ok 40min w temp. ok 180'

(szwagierce jak sie spieszy, to wklada w zimny piekarnik ;) )

Naleśniki po meksykańsku

PostNapisane: Pn wrz 17 2007, 11:19
przez ika
Naleśniki po meksykańsku

Smażymy naleśniki z rzadkiego ciasta - ja robię z takiej konsystencji jak rzadki jogurt do picia. Dzięki temu naleśniki są cieniutkie. Smażymy je dość jasne.Potrzebujemy jakieś 10 szt. o średnicy foremki do zapiekania ( w przeciwnym wypadku trzeba sztukować..)
( NIE DODAJEMY DO CIASTA CUKRU, DODAJEMY SÓL, MOŻNA JAKIEŚ ZIOŁA NP PROWANSALSKIE I CIUT PAPRYKI, ALE JEŚLI ROBICIE CZĘŚĆ NA NP. SŁODKO NA DESER/ KOLACJę KIEDYS INDZIEJ LEPIEJ ZROBIĆ UNIWERSALNE)

Sos
Uproszczony
1. Opakowanie sosu meksykańskiego w słoiczku
2. Mrożonka warzyw z fasolą i kukurydzą
3. Mięso mielone tudzież inna wieprzowinka w drobnych kawałkach ( np. gulaszowe wieprzowe, ewentualnie drób też może być w ostateczności)
4. przecier pomidorowy łyżka lub dwie
5. szklanka wody
6. pół " rosołku"
7. 2 ząbki czosnku przeciśniętego
8. przyprawy do smaku : słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, cukier ( ważne, dodaje smaku sosom pomidorowym -dodajemy ok 1 płaską łyżeczkę)
9. duuużo startego żółtego sera( ok 30 dag.) - może być jeszcze więcej..

Robimy sos
Męsko mielone ( lub inne) obsmażamy przyprawione na patelni ( lubię grill pikantny kamisa)
do niego dodajemy mrożonkę warzywna i też obsmażamy,
Do tego dodajemy sos meksykański, przecier, wodę, rosołki i co tam jeszcze z wyjątkiem sera
Wszystko mieszamy, ma być gęste ale z sosem.
Sprawdzamy smak sosu, ma być dobry, pikantny i trudno nam przestać oblizywać łyżkę ..

Usmażony naleśnik kładziemy do wysmarowanej tłuszczem ( lub nie, jak nie trzeba) foremki
Na to łycha sosu , rozsmarowujemy, na to trochę żółtego sera i powtórka, , naleśnik, sos, ser, naleśnik sos ser, kończymy serem..
Zapiekamy ok 30 minut w piekarniku na 180 stopniach, pochłaniamy i staramy się nie liczyć kalorii..
Mam nadzieje że będzie smakować :)

Ps można zorbić wersję wegetariańską bez mięsa wówczas sera żółtego możemy dać jeszcze więcej i dla odmiany pokroić w grubszą kostkę.

Obrazek

Cytrynowe Muffinki z niespodzianką

PostNapisane: Pn wrz 17 2007, 11:36
przez ika
Czekoladowe muffinki z nutelą lub nadziewane białą czekoladą uwielbiam
dziś zaproponuję cytrynowe z niespodzianką.
Uważam, zę muffinki to cos co po prostu nie może nie wyjść i szybko się je robi..

2 szklanki mąki
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
pół kostki stopionego masła
otarta skórka z 1 cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny ( inne dodatki cytrynowe czemu nie)
do środka
budyń śmietankowy/ waniliowy zrobiony w 2/3 porcji mleka
wiśnie z konfitury ( niekoniecznie)
trochę masła do rozrobienia kremu budyniowego ( jak sie komuś nie chce to niekoniecznie)
do dekoracji karmelizowana skórka z cytryny , ciut cukru (niekoniecznie - ale jeśli jest to fajnie gdy się ma trzcinowy, jeśli nie to jakiś gruby kryształ)

Sprawa jest prosta
suche składniki mieszamy łychą z suchymi ( cukier, maka proszek do pieczenia)
mokre z mokrymi ( jaja rozbełtane, stopione masło , skórka z cytryny sok lub inne aromaty)
potem do suchych wlewamy mokre i mieszamy łyżką byle jak - im krócej tym lepiej, im więcej grudek, tym lepsze ciasto ( no ale wymieszane :D )
Budyń by był bardziej kremowy można zmieszać z 2 łyżkami masła, ale ja tam sobie odpuszczam..

wkładamy łyżkę ciasta do foremek muffinkowych, na to łyżkę budyniu, wtykamy w to ze 3 wiśnie kompotowe/konfiturowe lub nic) i przykrywamy ciastem, górę smarujemy ciutka stopionego masła ( lub nie jak sie nam zapomni) i posypujemy skartelizowaną skórką cytrynową ( koszt z sklepie jakieś 1.50 za opakowanie) i szczyptą cukru jakiegoś ( lub nie gdy uważamy, ze za dużo w tym przesady)
wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut na 180( termoobieg)lub 200 stopni
wyciągamy
możemy jeść ciepłe...

Obrazek

w środku są takie...

Obrazek

PostNapisane: Pn wrz 17 2007, 22:08
przez 77Madzik
O raju!
Po co ja tu właziłam... :?: :!: :?:
Kurcze
a miałam dzis kolacji nie jeśc... :twisted:
no nic, zaczne od następnego poniedziałku!! :wink: :D

PostNapisane: Pn wrz 17 2007, 23:57
przez Moya
Coby nie zaginęło w akcji 8)

aaaniaaa napisał(a):
PIZZA Z PATELNI

9 lyzek maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szkl. wody letniej przegotowanej
20 dkg drobno posiekanej wedlinki
1 marchew starkowana na grubych oczkach
15 dkg sera zoltego
1 cebula pokrojona w kostke mozna ja podsmazyc
pieczarki
natka pietruszki
troche papryki w proszku lub swiezej

wszystko razem wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane :)

SMACZNEGO :lol:


aaaniaaa napisał(a):tarkuje pyry na grubych oczkach takich jak ser czesto sie tarkuje na takie paseczki i cebulke tez na tych oczkach :)
daje vegety jajko make i mieszam 8)
no i dorzucam kukurydze, wedlinke drobno pokrojona, papryke co znajde w lodowce :lol:
no i smaze na patelni :lol:

PostNapisane: Wt wrz 18 2007, 13:27
przez Alauka
Moya napisał(a):Coby nie zaginęło w akcji 8)

aaaniaaa napisał(a):
PIZZA Z PATELNI

9 lyzek maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szkl. wody letniej przegotowanej
20 dkg drobno posiekanej wedlinki
1 marchew starkowana na grubych oczkach
15 dkg sera zoltego
1 cebula pokrojona w kostke mozna ja podsmazyc
pieczarki
natka pietruszki
troche papryki w proszku lub swiezej

wszystko razem wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane :)

SMACZNEGO :lol:


aaaniaaa napisał(a):tarkuje pyry na grubych oczkach takich jak ser czesto sie tarkuje na takie paseczki i cebulke tez na tych oczkach :)
daje vegety jajko make i mieszam 8)
no i dorzucam kukurydze, wedlinke drobno pokrojona, papryke co znajde w lodowce :lol:
no i smaze na patelni :lol:

mniaaaaaaam :D :D :D :D
jutro zrobię na obiad 8) :lol:

PostNapisane: Wt wrz 18 2007, 13:27
przez Alauka
Moya napisał(a):Coby nie zaginęło w akcji 8)

aaaniaaa napisał(a):
PIZZA Z PATELNI

9 lyzek maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szkl. wody letniej przegotowanej
20 dkg drobno posiekanej wedlinki
1 marchew starkowana na grubych oczkach
15 dkg sera zoltego
1 cebula pokrojona w kostke mozna ja podsmazyc
pieczarki
natka pietruszki
troche papryki w proszku lub swiezej

wszystko razem wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane :)

SMACZNEGO :lol:


aaaniaaa napisał(a):tarkuje pyry na grubych oczkach takich jak ser czesto sie tarkuje na takie paseczki i cebulke tez na tych oczkach :)
daje vegety jajko make i mieszam 8)
no i dorzucam kukurydze, wedlinke drobno pokrojona, papryke co znajde w lodowce :lol:
no i smaze na patelni :lol:

mniaaaaaaam :D :D :D :D
jutro zrobię na obiad 8) :lol:

PostNapisane: Wt wrz 18 2007, 13:42
przez Alauka
tylko ile tych ziemniaków :?: :roll:

PostNapisane: Cz wrz 20 2007, 11:41
przez Moya
Alauka jak na placki ziemniaczane ;). Napisz jak wyszło.

Szarlotka sypana
Składniki
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła albo margaryny
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).

Ja robię ciacho, jabłka, ciacho. Pychota!


A tu inny też pyszny.
Jaja (4 na blachę) zważyć. Tyle ile ważą jaja dodać cukru, mąki i margaryny (ja daję kostkę) + 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
To wszystko wymieszać, wylać na blachę. Na wierzch układać pokrojone jabłka, można posypać cynamonem.

PostNapisane: Cz wrz 20 2007, 11:46
przez puszek
pancakes robiłam wczoraj i zniknęły szybciej niż je zrobiłam, jedliśmy je z dżemem truskawkowym
dziś robię piersi w panierce (olej, majonez, curry...z Waszych przepisów) zdam relację wieczorem

PostNapisane: Pt wrz 21 2007, 16:25
przez Kiniajg
Witam ja dziś upiekłam muffinki cytrynowe z budyniem w środku - przepis Iki - wyszły pyszne ale mam pytanko po pierwsze wyszło strasznie gęste to ciasto - czy tak ma być a po drugie to wyszło mi tylko 9 muffinek - czy tyle wychodzi ?

PostNapisane: So wrz 22 2007, 20:51
przez Moya
PANGA W SOSIE SŁONECZNIKOWYM

To jest raczej na kolację albo na jakąś imprezkę, pyszna na zimno.


Panga – usmażyć w mące

SOS: ¾ majonezu, ¼ śmietany, sok z połowy cytryny, 4 ząbki czosnku, pieprz biały, sól, słonecznik uprażyć na patelni – ostudzić połączyć z sosem i zalać rybę

PostNapisane: So wrz 22 2007, 21:20
przez Anjaa
SAŁATKA CHIŃSKA

2 zupki chińskie a konkretnie chodzi o sam makaron :)
1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
majonez :)
2 piersi z kurczaka
Wszystkie skladniki drobno pokroic. Dodac sparzony makaron :)
Wszystko przyprawic wedlug gustu :)

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

1 szklanka makaronu ryżowego
2 zielone ogórki - zetrzeć na tarce
1 puszka kukurydzy
majonez
przyprawy do smaku...
Wszystko mieszamy :)

PostNapisane: Pn wrz 24 2007, 10:43
przez ika
Kiniajg napisał(a):Witam ja dziś upiekłam muffinki cytrynowe z budyniem w środku - przepis Iki - wyszły pyszne ale mam pytanko po pierwsze wyszło strasznie gęste to ciasto - czy tak ma być a po drugie to wyszło mi tylko 9 muffinek - czy tyle wychodzi ?


Juz piszę
Mi ciasto wychodzi o gęstości bardzo gęstej śmietany
Jeśli wyszło Ci za gęste możesz dolać troszkę mleka.
No i mi ciasta wychodzi na jakieś średnio 14 mufinek ( średnica foremek od spodu 5 cm)
a skoro wyszło pysznie to chyba nie ma co poprawiać? :wink:

PostNapisane: Pn wrz 24 2007, 11:58
przez Kiniajg
Dzięki Ika mi wyszło strasznie gęste ciasto - następnym razem dodam mleka lub maślanki i chyba za dużo tego ciasta ładowałam do foremek :oops: - mam o mniejszej średnicy - ale cóż człowiek uczy się na błędach

PostNapisane: Pn wrz 24 2007, 12:03
przez puszek
Moya napisał(a):PANGA W SOSIE SŁONECZNIKOWYM

To jest raczej na kolację albo na jakąś imprezkę, pyszna na zimno.


Panga – usmażyć w mące

SOS: ¾ majonezu, ¼ śmietany, sok z połowy cytryny, 4 ząbki czosnku, pieprz biały, sól, słonecznik uprażyć na patelni – ostudzić połączyć z sosem i zalać rybę

brzmi fajnie, ale boję sie, że mój M znów by skrytykował mój pomysł, choć przyznam, że dwa przepisy zaczerpnięte z tego wątku mu się spodobały :wink:

PostNapisane: Pn wrz 24 2007, 12:05
przez Moya
Puszek ja też z pewną nieśmiałością próbowałam tej ryby ;).
Ale jest naprawdę pyszna!

PostNapisane: Śr paź 03 2007, 09:47
przez monmila
CIASTO JEST PROŚCIUTKIE I SZYBKIE ALE TRZEBA ODCZEKAĆ Z KONSUMPCJĄ


4-5 paczek herbatników lub w Biedronce są maślane po niecałe 4 zł pól paczki do ciasta pół dla dzieci Laughing
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 budynie odradzam budyń winiary 9jest robiony na wzór pudingów po wystudzeniu jest rzadki) ,najlepszy bez firmowy ja robiłam z Gellwe ale dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,żeby po dodaniu margaryny nie zrobiła sie zupa.
3 szklanki mleka
3/4 kostki masła
0,5 litra śmietanki kremówki 30%
łyżeczka żelatyny

mleko skondensowane gotować przez 2-3 godziny w garnku z wodą.
jakieś 15 minut po wyjęciu z wody otwieram puszkę jak troszkę przestygnie.
w międzyczasie upiec kakaowy biszkopt z 4 jajek.
jeśli nie chcesz biszkoptu to nie musi go być - zamiast tego trzeba dodatkowo dołożyć jedną warstwę herbatników
budyń ugotować na 3 szkl. mleka i po przestudzeniu zmiksować z masłem.
robiłam w blaszce 21x37cm.

i teraz tak:
biszkopt ( lub warstwa herbatników)
na to krem budyniowy
warstwa herbatników ( ja tą skropiłam likierem migdałowym )
karmel z mleczka skondensowanego ( gęsto polewać i rozsmarować )
warstwa herbatników
ubita śmietanka z żelatyną
całość posypana utartą czekoladą lun kawą rozpuszczalną wedle gustu.

do lodówki i nie ruszać przez 12 godzin.
najlepszy na 2 i 3 dzień kiedy zmiękną herbatniki.

jeśli nie masz osobnej chłodziarki na ciasto to dobrze jest wsypać do szklanki ziarna kawy i postawić w lodówce wtedy nie będzie tak przechodziło zapachem lodówki albo jeszcze lepiej w takich większych przykrywanych pojemnikach przechowywać.
4 rzędy x 5 rzędów po długości blaszki - to łatwo obliczyć ile ciastek potrzeba jeśli np. kupujesz w większych lub mniejszych opakowaniach

acha i nie dodawaj do kremu budyniowego cukru bo całość jest wystarczająco słodka.
Obrazek

Obrazek
Przepis Anabeli-trochę dopisałam swoich rad mam nadzieje że sie nie obrazi :wink: ciasto boskie :)

PostNapisane: Pt paź 05 2007, 15:38
przez Alauka
monmila napisał(a):Obrazek

Obrazek


przepysznie wyglada :D

PostNapisane: N paź 07 2007, 12:39
przez Moya
Jabłecznik inaczej

CIASTO:
-20 dag mąki
-1/2 kostki margaryny
-2 jajka
-15 dag cukru
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki mleka

Dodatkowo:
-1 1/2 kg jabłek
-łyżeczka cynamonu
-3 łyżki cukru
-bułka tarta
-cukier puder

CIASTO:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie (cały czas ucierając) dodajemy makę i ucieramy aż masa będziegładka. Na koniec dodajemy mleko oraz proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie mieszamy.

Blaszkę smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wlewamy połowę ciasta.

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i zcieramy na tarce o dużych oczkach. Nastepnie dodajemy cynamon, cukier oraz 3 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na ciasto i przykrywamy je pozostałym ciastem.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp. 200oC.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.


Jeśli ktoś lubi, może do masy jabłkowej dodać rodzynek.

Jabłecznik jest niesamowicie delikatny! I zapewniam , że jeden kawałek to za mało. Będziecie sięgać po nastepne (jak ja- mam nadzieję )

PostNapisane: Śr paź 24 2007, 07:23
przez majroc
no no...... Kulki poszukują, bo pyszniaste, więc odnaleziony przepis wrzucam "ku pamięci" ;)

Czarnulka23 napisał(a):
tygrysiol napisał(a):
Czarnulka23 napisał(a):Acha i mam pyyyszne śledziki w domku z majonezem pomidorami i cebulką.....MNIAAAAAMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!POLECAM proste w zrobieniu a efekt....Nie ma dla mnie lepszych:)


dawaj przepis :)


tygrys
śledzie kroisz w małe cząstki ( jak kto lubi, dla mnie im mniejsze tym smaczniejsze)
pomidory w półplastry troche grubsze niz na kanapke
cebulke w półplastry
układasz warswami

śledzie pomidory cebula majonez śledzie pomodory cebula majonez itd

najlepiej smakują jak kilka warstw wyjdzie, ze 3,4 bo wtedy majonez fajnie sie rozpływa po całej potrawie

schłodzic lub jesc od razu jeśli nie można sie powstrzymać:)


Dodam, że Moya wrzuca też kukurydzę :) bo ją uwielbia :D

PostNapisane: Śr paź 24 2007, 20:46
przez tygrysiol
dobra :P wklejam moje dzieło :D

upiekłam klerki super długie :>
5 wielkich na cała blache

przepis na klery: (wyjdzie wiecej niz 5;))
10 dkg masła
szklanka wody
szczypta soli
20 dkg mąki
4 jajka

masło, wode i sól zagotować
dodac przesianą mąke
i mieszac tak dlugo az masa bedzie sie odklejac od scianek
wystudzić. Dodawać po jedym jajku i rozkręcać kałką
wycisnąć na blache paluchy i piec ok 15-20 minut 200st
do wystudzonych kelrów-paluchow
dodac mase krówkową (ja nadziewałąm szprycą)

masa krówkowa:
50 dkg krówek
5 łyżek mleka

całość rozgrzac w garnuszku mieszając
uważajcie bo sie łatwo przypala niemieszane ;)
wystudzic i napełniac paluchy
potem składać 3 n dole i 2 na góre
pomiędzy jest krem karpatkowy
ja dzis zrobiłam gotowy z paczki (jak mam czas robie sama)
musisie dokupic to co na opakowaniu pisze i tak zrobić
całosc polałam czekolada biała i mleczną

SMACZNEGO !


Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Wt paź 30 2007, 21:36
przez bywalczyni
ika muffinki wyszły pyszne ale ciasto gęściejsze, mleko można dodac?skoro w przepisie nie było?

PostNapisane: N lis 25 2007, 18:17
przez ika
spokojnie możesz dołożyć maślanki albo mleka.
Sugeruję wysztkim lekką elastycznosć w robieniu muffinek. Ja np mam bardzo fajne duze szklanki po 300 ml pojemności i nimi odmierzam składniki.

PostNapisane: N sty 27 2008, 01:43
przez Laki
Dziewczyny
Kocham Was :lol: :lol: Dzięki przepisom stąd będę musiała jedynie lodówkę ze składnikami uzupełniać, a pomysłów starczy mi na dłuugo !!! super jesteście!!!
:wink:

PostNapisane: Pt lut 08 2008, 14:30
przez majroc
NO TO HOPPPPPPPPPP ;)
Na pytanko Animki o coś pysznego na romantyczną kolację...


kurczak po włosku (przepis Biene Mai)

"potrzebujemy piersi kurczaka lub po prostu cos z kurczaka ,ktore smazymy uprzednio przyprawiajac(mieszanka do drobiu) sola etc koniecznie na zloto.wkladamy do brytwanki naoliwionej.dookola ukladamy pokrojone w kostkê i obrane ze skory pomidory(troche posolic),do tego czosnek w plasterkach(bez oszczedzania) i pocwiartowana czerwona cebule lub szalote....przyprawiamy koniecznie swiezym i posiekanym rozmarynem(nie za duzo) i tymiankiem(moze byc wiecej) ,na wierzchu ukladamy czarne oliwki bez pestek (w polowki pokrojone)-trzeba uwazac,nie trzeba ich jesc ale nadaja calosci charakterystycznego smaku.kladziemy po galazce rozmarynu i tymianku-calosc zalewamy bulionem....i do piekarnika w 200-220 stopniach na pol godzinki...........pycha

kto chce moze dodac papryczke lub dwie chili-dla ostrosci,ale nie jest obowiazkowe

smacznego aha mozna podawac z chlebem lub pieczonymi ziemniakami :)"

=========>>>>>>>>>

KARKÓWKA - to też wstawiła u nas Biene

"to jest przepis anieliczki z forum joe monstre..ale robialam to juz pare razy i jest palce lizac


karkówka
ziemniaki
olej
pieprz, sól, papryka słodka, majeranek
przyprawa gyros, ja dodałam przyprawę do karkówki (nie wiem jaką, bo Aisza kupowała)
czosnek
cebula
masło


Mięso dzielimy na plastry, potem lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą gyros i majerankiem, smarujemy olejem. Ziemniaki kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Do wysmarowanego naczynia olejem wkładamy ziemniaki, dodajemy przyprawy, mieszamy. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, a na karkówkę krążki cebuli i pieczemy ok. 40 min. w zamkniętym naczyniu. (osobiście piekę dłużej, ok. godz.)
Smażymy wyciśnięty czosnek na maśle lub oleju.
Po 40 min. pieczenia mięsa polewamy całość masłem z czosnkiem i
pieczemy jeszcze 15-20 min bez przykrycia.

jeszcze do tego cacyki , no po prostu żarełko pycha."


==========================>>>>>
a tu rybka wstawiona przez naszą Asiek23 :)

"
RYBKA PO JAPOŃSKU

1 kg mintaja

CIASTO:
2 szkl. mąki
2 jaja
2 łyżeczki wegety
1 szkl. wody

FARSZ:
4 duże cebule
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków kosnserwowych

ZALEWA:
2 szkl. wody
1/2 szkl. oliwy
3 łyżki cukru
4 łyżki keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posypać wegetą. Przygotować ciasto ze składników (wychodzi takie jak na nalesniki). Rybę obtoczyć w cieście i usmażyć. Odtawić do wystygnięcia.

Warzywa wyjąć ze słoików, aby troszkę odciekły z zalewy. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki i paprykę także. Wymieszać razem.

Ze składników przygotować zalewę. Do garnuszka wlać wodę, podgrzać, dodać cukier żeby sie rozpuścił. Wlać oliwę, dodać keczup i koncentrat, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze zagotować.

Rybę układać na dość głębokim półmisku, na przemian z marynowanymi warzywami z cebulką. Zalewać gorącym sosem. Odtsawić do następnego dnia do ostygnięcia. Można na wierzchu posypać zieleniną - koperkiem albo pietruszką, wedle uznania."

PostNapisane: So lut 09 2008, 18:11
przez majroc
aleksandra82 napisał(a):Ja polecam również spaghetti oczywiście zrobione osobiście a nie z torebki właśnie takie wcinam :D

0,5kg mięsa mielonego
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka(średnia)
pół selera (średniego)
2 pomidory
ząbek czosnku lub granulowany
koncentrat pomidorowy
bazylia oregano sól pieprz

Cebulę i pomidory drobno pokroić, warzywa zetrzeć na tarce - paseczki, wszystko na patelnię dodać trochę oliwy, przyprawić i zalać wodą dusić do miękkości. Podsmażyć mięso na patelni. Dodać do warzyw, całość doprawić koncentratem na oko zwykle 2 łyżki i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać ze startym serem żółtym mozna przybrać świeżą bazylią.

Do tego winko i kolacja gotowa. Pyszne było :wink:

PostNapisane: So lut 09 2008, 18:13
przez majroc
PIERŚ Z KURCZAKA Z POREM :)


A_nimka napisał(a):A tak a propos tej kolacji to zrobię coś takiego: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 8) :wink:

Pora pokroję w talarki i wyłożę nim spód naczynia żaroodpornego.
Filet z kurczaka pokroję w kostkę, posypię przyprawą do kurczaka i po odstaniu swojego w lodówce poukładam na porze.
Śmietanę zmieszam z majonezem i posmaruję po wierzchu to wszystko.
Można przyprawić jeszcze do smaku czym kto lubi ;)
I do piekarnika na 50-60minut w 180 stopniach.

Ale leń ze mnie, nie? :P 8)

PostNapisane: Pn lut 11 2008, 19:35
przez majroc
muszka12 napisał(a):Kurczak zapiekany w parmezanie

Składniki:

* 30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
* 85 g drobno startego parmezanu
* 2 drobno posiekane dymki
* drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
* 55 g stopionego masła
* sól morska (może być zwykła) i świeżo zmielony czarny pieprz
* 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
* 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

* Nagrzać piekarnik.
* W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.
* Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym ( ja wysmarowałam foremkę olejem i dolną warstwę piersi posoliłam)
* Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.
* Piec przez 20 minut w temp. 190 st..
* Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.
* Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.
* Od razu podawać.