Napisane: Wt lut 19 2008, 17:20
Majka mnie prosila, wiec czemu nie!
Podaje swoj wyprobowany przepis na ciasto cytrynowe, zawsze wychodzi, robi sie szybko i latwo:
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn
Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi, mozna przygotowac wczesniej. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i niestety trzeba poczekać aż ostygnie.
Mozna rowniez potraktowac je lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego, jak kto woli!
Smacznego!! :wink:
Podaje swoj wyprobowany przepis na ciasto cytrynowe, zawsze wychodzi, robi sie szybko i latwo:
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn
Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi, mozna przygotowac wczesniej. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i niestety trzeba poczekać aż ostygnie.
Mozna rowniez potraktowac je lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego, jak kto woli!
Smacznego!! :wink: