aguś73 napisał(a):Witam! Boczek i karczek można natrzeć przyprawami i upiec w rękawie do pieczenia.Mięso jest soczyste i nie tłuste.Karczek można upiec z cebulką i ziemniakami.Karczek kroimy na plastry rozbijamy doprawiamy.Ziemniaki i cebulę kroimy na plastry.Żaroodporne naczynie smarujemy olejem kładziemy mięsko na to ziemniaki i cebulę.Można posypać serem żółtym.Zapiec.Pycha tylko bardzo tłuste.
fotokartka napisał(a):aguś73 napisał(a):Witam! Boczek i karczek można natrzeć przyprawami i upiec w rękawie do pieczenia.Mięso jest soczyste i nie tłuste.Karczek można upiec z cebulką i ziemniakami.Karczek kroimy na plastry rozbijamy doprawiamy.Ziemniaki i cebulę kroimy na plastry.Żaroodporne naczynie smarujemy olejem kładziemy mięsko na to ziemniaki i cebulę.Można posypać serem żółtym.Zapiec.Pycha tylko bardzo tłuste.
ja kiedyś robiłam w takim rękawie i było niestety do kitu - więc z mojego doświadczenia odradzam....mięso się ugotowało a nie upiekło :-(.
Izabela77 napisał(a):fotokartka napisał(a):aguś73 napisał(a):Witam! Boczek i karczek można natrzeć przyprawami i upiec w rękawie do pieczenia.Mięso jest soczyste i nie tłuste.Karczek można upiec z cebulką i ziemniakami.Karczek kroimy na plastry rozbijamy doprawiamy.Ziemniaki i cebulę kroimy na plastry.Żaroodporne naczynie smarujemy olejem kładziemy mięsko na to ziemniaki i cebulę.Można posypać serem żółtym.Zapiec.Pycha tylko bardzo tłuste.
ja kiedyś robiłam w takim rękawie i było niestety do kitu - więc z mojego doświadczenia odradzam....mięso się ugotowało a nie upiekło :-(.
Dlatego proponuję piec zarówno boczek, jak i karkówkę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.
Maadlen napisał(a):mama Sary :D
znowu Się spotykamy :wink:
Mistrzem kuchni to jest mój mąż , on ma jakiś 7 zmysł w tej dziedzinie , dlatego podam Ci przepis według jego receptury.
Wszystkie rodzaje mięs przeznaczone do pieczenia naciera mieszanką przypraw :
majranek,
sól,
pieprz,
papryka czerwona ,
vegeta,
sól zmiękczająca mięso Kamis
nożem nakłówa otwory w mięsie w których umieszcza ząbki czosnku ( my lubimy dużo )
mięso umieszcza w pojemniku , obficie skrapia olejem oraz wsypuje pozostałość mieszanki przypraw .
Dodatkowo jeszcze do pojemnika dodaje ziele angielskie oraz liść laurowy
Tak oto sprawione mięso stoi w marynacie przez 4 dni , w miedzy czasie jest obracane i nakłówane widelcem .
Pieczenie :
- wstępnie opikamy mięsko na patelni z obu stron przez ok 10 minut , tak zarumienione trafia do brytwanny i do pikarnika . Lekko podlweamy je wodą , ale tylko na początku . W trakcie pieczenia polewamy już tylko powstałym tłuszczykim .
Mięsko jest super!
Palce lizać :D
Acha i nie ma prawa być suche :!:
mazurzyna napisał(a):Maadlen napisał(a):mama Sary :D
znowu Się spotykamy :wink:
Mistrzem kuchni to jest mój mąż , on ma jakiś 7 zmysł w tej dziedzinie , dlatego podam Ci przepis według jego receptury.
Wszystkie rodzaje mięs przeznaczone do pieczenia naciera mieszanką przypraw :
majranek,
sól,
pieprz,
papryka czerwona ,
vegeta,
sól zmiękczająca mięso Kamis
nożem nakłówa otwory w mięsie w których umieszcza ząbki czosnku ( my lubimy dużo )
mięso umieszcza w pojemniku , obficie skrapia olejem oraz wsypuje pozostałość mieszanki przypraw .
Dodatkowo jeszcze do pojemnika dodaje ziele angielskie oraz liść laurowy
Tak oto sprawione mięso stoi w marynacie przez 4 dni , w miedzy czasie jest obracane i nakłówane widelcem .
Pieczenie :
- wstępnie opikamy mięsko na patelni z obu stron przez ok 10 minut , tak zarumienione trafia do brytwanny i do pikarnika . Lekko podlweamy je wodą , ale tylko na początku . W trakcie pieczenia polewamy już tylko powstałym tłuszczykim .
Mięsko jest super!
Palce lizać :D
Acha i nie ma prawa być suche :!:
skorzystałam z tego przepisu na pieczen :) tzn miesko sie marynuje a pieczone bedzie w niedziele, juz sie nie moge doczekac jak wyjdzie. Mam nadzieje, ze bedzie smaczne.
andzia_22_28 napisał(a):boczus jes rewelacyjnu duszoby z cebulka i kminkiem
boczek przypraw sola wegeta papryka slodka i czosnkiem i kminkem obsmaz z kazdej strony i podlej go woda dus do uzyskania miekkosci caly czas sprawdzajac czy jest woda cebulke daj jak juz go obsmazsz i disisz :!:
aha i obracaj go co jaki czas i pilnuj by woda byla tak do polowy boczku
jak masz skore na boczku to lepiej ja wykroj bo moze ci sie przpalic
Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 26 gości