przez asiaczek » Wt mar 27 2007, 12:53
:arrow: brokuły
:arrow: mięso
:arrow: ryby morskie
:arrow: podroby
:arrow: drożdże
:arrow: żółtko jaja
:arrow: suszone owoce (morele)
:arrow: orzechy laskowe
:arrow: kakao
:arrow: nać pietruszki
:arrow: szczypiorek
:arrow: czosnek
:arrow: chleb żytni
:arrow: kasza gryczana
:arrow: suche nasiona roślin strączkowych
:arrow: warzywa liściaste(np. sałata)
Składniki utrudniające wchłanianie żelaza, to m.in. substancje zawarte w herbacie i kawie, kwas szczawiowy oraz nadmiar błonnika w diecie.
Ważne jest łączenie np na obiad produktów roślinnych ze zwierzęcymi...z tym ,że żelazo z produktów zwierzęcych jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm.
co z tego zje dwu latek ciężko powiedzieć :roll:
Każde dziecko ma inne preferencje :wink:
Postaaj się wybrać to co lubi i podawać w formie jak mu odpowiada...może przemycić coś zmiksowane w zupie...
Dorotka zwana Duśką - 16.09.2004