JAK ZROBIĆ MAKARON ????

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

JAK ZROBIĆ MAKARON ????

Postprzez nesaja » N maja 20 2007, 12:20

drogie panie prosze o pomoc :!: :!: :!:

bardzo chciala bym zrobic makaron ale nie mam pojecia JAK :oops:
wiem, ze (podobno) to łatwe ale nigdy jeszcze tego nie robilam...
moze ktos zna przepis :?: :?:
JAKO RODZICE ZAWSZE MUSIMY MIEĆ SKRZYDŁA WYSTARCZAJĄCO DUŻE,
ABY OTOCZYĆ NIMI SWOJE DZIECI I OSŁONIĆ JE PRZED KRZYWDĄ CZY BÓLEM
nesaja
 
Posty: 1904
Dołączył(a): Śr lis 23 2005, 01:00

Postprzez Bethi » Pn maja 21 2007, 10:46

Składniki:
- 2 umyte jajka,
- 1/2 kg mąki szymanowskiej,
- woda,
- 2 łyżki oleju,
- sól.

Jak przyrządzić?
1) W misce przesianą mąkę formujemy w stożek. Wbijamy jajka zmieszane z 1/2 szklanki wody i 1 łyżkę oleju. Zarabiamy ciasto. Po uzyskaniu spoistej masy przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.

2) Odkrawamy z ciasta część (ok. 1/3) i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wałkujemy najcieniej, jak to możliwe.

3) Przekładamy placek na ściereczkę osypaną mąką. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

4) Placki po upływie kilkunastu minut przekładamy na drugą stronę.

5) Gdy staną się suche na powierzchni obu stron (ok. 30 min) bierzemy jeden z nich na stolnicę. Zwijamy w rulon i kroimy ostrym nożem na pożądanej grubości nitki. Makaron do rosołu będzie bardzo cieniutki i wykwintny. Makaron do sosu bedzie grubości co najmniej 6 mm. Łazanki staną się lekko ukośnymi kwadracikami o boku niewiele większym niż 1 cm. Pokrojony makaron roztrząsamy na stolnicy, podrzucając go do góry obiema rękami.

6) Nastawiamy wodę w dużym garnku. Solimy i dodajemy łyżkę oleju. Na wrzącą wodę kładziemy partiami makaron i mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Gdy podniesie się do góry, przykrywamy na chwilę pokrywką. Wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.

7) Gotowy, ale nie ugotowany makaron można przechowywać. Suszymy rozłożony jeszcze kilka godzin. Potem wkładamy do papierowych torebek lub szklanych pojemników. Trzeba go gotować nieco dłużej niż świeży.
Avatar użytkownika
Bethi
 
Posty: 169
Dołączył(a): Wt maja 08 2007, 12:23
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Postprzez nesaja » Pn maja 21 2007, 17:28

BARDZO DZIEKUJĘ :!: :!: :!: :!:
JAKO RODZICE ZAWSZE MUSIMY MIEĆ SKRZYDŁA WYSTARCZAJĄCO DUŻE,
ABY OTOCZYĆ NIMI SWOJE DZIECI I OSŁONIĆ JE PRZED KRZYWDĄ CZY BÓLEM
nesaja
 
Posty: 1904
Dołączył(a): Śr lis 23 2005, 01:00


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 57 gości

cron