dosia2005 napisał(a):Witam!
Mam prośbę, proszę o dobry, sprawdzony, szybki przepis na ciasto z marchwi. Kiedyś spróbowałam i było wyśmienite . Teraz szukam przepisu i nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Dorota
josephina napisał(a):uwielbiam norweskie ciasto marchewkowe :)
a robię je tak :)
Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki
Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.
Czas pieczenia: 60 minut.
kangurzyca napisał(a):a to ciasto jest słodkie?
zawsze mnie intrygowało w barze wegetariańskim ale nie miałam odwagi spróbować :wink:
zuzanette napisał(a):mam durnowate pytanie. Wlasnie zrobilam ciasto, wg waszego przepisu, i na zewnatrz jest chrypiace, a w srodku troche mokre. jakby niedopieczone. Ale mnie smakuje ;) Czy tak ma byc, czy cos schrzanilam?
josephina napisał(a):uwielbiam norweskie ciasto marchewkowe :)
a robię je tak :)
Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki
Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.
Czas pieczenia: 60 minut.
Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 49 gości