Strona 1 z 1

szukam-ciasto z marchewki

PostNapisane: Pn cze 04 2007, 14:30
przez dosia2005
Witam!
Mam prośbę, proszę o dobry, sprawdzony, szybki przepis na ciasto z marchwi. Kiedyś spróbowałam i było wyśmienite . Teraz szukam przepisu i nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Dorota

Re: szukam-ciasto z marchewki

PostNapisane: Pn cze 04 2007, 19:02
przez fotokartka
dosia2005 napisał(a):Witam!
Mam prośbę, proszę o dobry, sprawdzony, szybki przepis na ciasto z marchwi. Kiedyś spróbowałam i było wyśmienite . Teraz szukam przepisu i nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Dorota


ja robiłam to ciasto namiętnie i często ( jakieś 5 razy w tygodniu hihi) w zeszłym roku (znajomi i rodzina mnie molestowali o to ciacho) - musiałabym poszperać i poszukać przepisu mojego - pewnie jak najdzie mnie ochota na to ciasto to wyszukam i wtedy wpisze :-D.

PostNapisane: Pn cze 04 2007, 23:22
przez josephina
uwielbiam norweskie ciasto marchewkowe :)

a robię je tak :)

Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki

Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.

Czas pieczenia: 60 minut.

PostNapisane: Wt cze 05 2007, 07:15
przez fotokartka
josephina napisał(a):uwielbiam norweskie ciasto marchewkowe :)

a robię je tak :)

Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki

Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.

Czas pieczenia: 60 minut.


ten przepis jest bardzo zbliżony do mojego - bo był bazą do mojego przepisu, nieco go zmodyfikowałam. Daję mniej oleju - 1 szkl. czasem trochę mniej, daję znacznie więcej marchewki (ale na oko), cynamonu też daje więcej, do tego czasem przyprawę do piernika, do tego tabliczkę gorzkiej czekolady łamie na kawałki (nierównomierne - nie za duże). Nie bawie się z miksowaniem jaj po jednym i do białości. no i to chyba na tyle modyfikacji - acha bardzo ważne ja używam młodej soczystej marchwi (najpierw robię sok, a potem te suche wiórki mieszam z odrobiną soku i to dodaje do ciasta) - nie trzeba robić soku - u mnie to po prostu produkt uboczny ale dobrze by było gdyby marchew była młoda - znacznie lepiej smakuje.

PostNapisane: Wt cze 05 2007, 09:59
przez dosia2005
Dzięki dziewczyny!

Już dziś zabieram się do pracy. O ofektach napiszę.

Pozdrawiam
Dorota

PostNapisane: Wt cze 05 2007, 10:57
przez kangurzyca
a to ciasto jest słodkie?
zawsze mnie intrygowało w barze wegetariańskim ale nie miałam odwagi spróbować :wink:

PostNapisane: Wt cze 05 2007, 12:51
przez fotokartka
kangurzyca napisał(a):a to ciasto jest słodkie?
zawsze mnie intrygowało w barze wegetariańskim ale nie miałam odwagi spróbować :wink:


hehe zależy ile cukru dasz - generalnie jest słodkie, marchewka nadaje troszkę piernikowego smaczku a jak się doda cynamon i inne tego typu przyprawy to już w ogóle pyszota. Ze względu właśnie na słodycz pisałam o używaniu młodej marchwi - ta jest przecież słodziusieńka. Na prawdę warto spróbować - u mnie sporo osób było sceptycznie nastawionych za pierwszym razem, a potem codziennie prosili o jeszcze :-D
słyszałam tez o wersji ciasta marchewkowego z kremem ale mnie jakoś te przepisy nie podeszły bo nie lubię kremów.

PostNapisane: Śr cze 06 2007, 22:24
przez josephina
ciasto marchewkowe jest bardzo podobne do piernika - w kolorze, smaku, wyglądzie :) a słodkość zależy od ilości cukru :) ja marchwi też daję na oko bo sztuka marchweki sztuce nie równa :)

w oryginalnej wersji norweskiej występuje bez mąki lub z mąką kukurydzianą :) przepis idealny dla bezglutenowców :)

PS szukam oryginalnego przepisu :) ale z samej nazwy wynika to co napisałam powyżej porównując marchewkowe ciasto do piernika :) bo to gullrotkake (marchewkowe)czyli pepperkake (piernik)

PostNapisane: Cz cze 07 2007, 19:14
przez Aki
U mojej mamy został mój zeszyt z przepisami, a w nim przepis na ciasto marchewkowe z GreenWay'a. Dostałam od ichniejszego kucharza 8)
Jak odwiedzę mamę, wezmę zeszyt.

PostNapisane: Pn cze 18 2007, 18:34
przez Xenia
Josephinko - to ciasto to smak mojego dziecinstwa (dokladnie taki przepis) :lol: tak samo robi je moja babcia - jestem absolutna fanka tego wypieku :D :D :D

PostNapisane: Wt cze 19 2007, 14:57
przez gabik
korci mnie to ciacho strasznie, chyba zrobię na weekend

PostNapisane: Pn cze 25 2007, 11:51
przez Ambis
Kiedy piekłam to ciasto w weekend cała rodzinka dziwnie patrzyła na to co robię :lol: A kiedy już było gotowe....zniknęło w jedno popołudnie :P Jest wprost przepyszne :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: Pt lip 13 2007, 19:10
przez MartaJed
ja jutro zrobie to ciacho, bo mi smaka narobiłyście

PostNapisane: So wrz 08 2007, 13:36
przez Ambis
Podbijam, bo znowu je robię :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: Pn wrz 10 2007, 14:42
przez vanilla81
Mam takie pytanie...

Czy te ciacho nadaje sie zeby wypiec je w foremkach w ksztalcie misia? Chodzi mi o to, czy jest twarde i utrzyma sie ten ksztalt? Chcialabym zrobic je na roczek synka... Myslicie, ze nada sie na taka okazje? I czy zasmakuje malemu dziecku?

Prosze o rady...

PostNapisane: Pn wrz 10 2007, 14:52
przez Ambis
Jeśli chodzi Ci o takie foremki do "wykrawania" ciasteczek, to to ciasto się raczej do tego nie nadaje. CHyba, że masz foremki, w których można ciasto wlać i piec.

Z "ciasteczek wykrawanych" piekę często ciaska z kaszek bezmlecznych - jest taki temat na forum :wink: Są pyszne - polecam :lol:

PostNapisane: Pn wrz 10 2007, 16:40
przez vanilla81
Ale szybaka jestes :lol: Wielkie dzieki za odpowiedz! Tego mi bylo trzeba :D Teraz sie musze mojej foremce przyjrzec... W razie czego sprawdze oba przepisy :wink:

PostNapisane: Śr paź 31 2007, 15:32
przez zuzanette
mam durnowate pytanie. Wlasnie zrobilam ciasto, wg waszego przepisu, i na zewnatrz jest chrypiace, a w srodku troche mokre. jakby niedopieczone. Ale mnie smakuje ;) Czy tak ma byc, czy cos schrzanilam?

PostNapisane: Śr paź 31 2007, 18:10
przez fotokartka
zuzanette napisał(a):mam durnowate pytanie. Wlasnie zrobilam ciasto, wg waszego przepisu, i na zewnatrz jest chrypiace, a w srodku troche mokre. jakby niedopieczone. Ale mnie smakuje ;) Czy tak ma byc, czy cos schrzanilam?


to ciasto jest dość wilgotne - zależy jak bardzo "mokre" ci wyszło, bo może już zakalec? ;-)

PostNapisane: Śr paź 31 2007, 18:14
przez zuzanette
chyba troche zakalec. Pogadalam z mama i chyba wiem co bylo nie tak. Bede cwiczyc, bo chce je dac na roczek cory ;) Dzieki fotokartka ;)

PostNapisane: Cz lis 22 2007, 00:38
przez truska5
no smaka mam , jutro ide po składniki i do roboty

PostNapisane: Pt lis 23 2007, 12:43
przez Grace77
josephina napisał(a):uwielbiam norweskie ciasto marchewkowe :)

a robię je tak :)

Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki

Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.

Czas pieczenia: 60 minut.


Ja z kolei znam wersję bez rodzynek i cynamonu, a zamiast posiekanych orzechów daje się mielone laskowe. W Polsce są bardzo drogie, ale jak ktoś jeździ do Niemiec to 200g (na jedno ciasto) kosztuje ok. 4 zł.

PostNapisane: N lis 25 2007, 20:27
przez truska5
Zrobilam ale ze szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru i trochę wiecej niz 2 szklanki marchewkki, pycha

PostNapisane: N lis 25 2007, 20:27
przez truska5
Zrobilam ale ze szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru i trochę wiecej niz 2 szklanki marchewkki, pycha

PostNapisane: N lis 25 2007, 20:29
przez truska5
Zrobilam ale ze szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru i trochę wiecej niz 2 szklanki marchewkki, pycha

PostNapisane: N lis 25 2007, 20:29
przez truska5
Zrobilam ale ze szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru i trochę wiecej niz 2 szklanki marchewkki, pycha

Re: szukam-ciasto z marchewki

PostNapisane: Pn sty 08 2018, 10:30
przez michalmazur
ciasto marchewkowe jest niesamowite, można upiec też w smaku bardziej jak piernik

sala weselna bielany