Chciałam Wam podać świetny i wypróbowany przepis na łososia :lol: Robi się go bardzo szybko i jest przepyszny !
Dla 3 osób:
3 dzwonki z łososia (może być też wyfiletowana tuszka)
1 duża cytryna
bąki z 2 młodych cebul lub 1 por
1 pęczek koperku
musztarda Dijon
rękaw lub torebka foliowa do pieczenia
Łososia opłukać i osuszyć (jeśli jest mrożony, to koniecznie rozmrozić, bo inaczej będzie się kruszył po upieczeniu). Następnie całe kawałki "umoczyć" z obu stron w musztardzie Dijon i poukładać w folii na blaszce. Cytrynę umyć i pokroić na plastry (bez obierania!) . Na każdy kawałek łososia nałożyć jeszcze łyżkę musztardy następnie poukładać plastry cytryny. Na wierzch wrzucić gałązki kopru całe bąki cebuli lub kawałki pora. Folię zamknąć klamerką i danie wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 30- 40 min. Następnie przeciąć folię i piec jeszcze chwilę tak, aby cytryny się zrumieniły (trzeba uważać, żeby cebula się nie spaliła :wink: ).
Tak przygotowany łosoś wygląda bardzo efektownie, nie wymaga dużo przygotowań i jest PRZEPYSZNY !!!!!
P.S. Przy tym wszystkim nie jest bardzo tuczący, bo nie wymaga kropli tłuszczu oprócz tego, który sam zawiera :wink: A musztarda też nie jest tucząca :lol: