Spaghetti z bakłażanem->cukinią->kabaczkiem
Napisane: Wt lip 17 2007, 10:54
500 g makaronu
1-2 bakłażany (kabaczki, cukienie)
4 obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
świeża bazylia lub oregano (ew. zioła suszone)
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Bakłażany kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzki sok ( z cukinią jak wiadomo nie trzeba tego robić, bo nie ma goryczki). Po tym czasie bakłażany wycieramy i kroimy w kostkę, następnie przesmażamy na odrobinie oleju. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy osobno również na oleju, dodajemy pomidory i suszone przyprawy (przyprawy świeże dodajemy na końcu), dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy bakłażany, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i serwujemy.
PYCHA :P :P :P
1-2 bakłażany (kabaczki, cukienie)
4 obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
świeża bazylia lub oregano (ew. zioła suszone)
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Bakłażany kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzki sok ( z cukinią jak wiadomo nie trzeba tego robić, bo nie ma goryczki). Po tym czasie bakłażany wycieramy i kroimy w kostkę, następnie przesmażamy na odrobinie oleju. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy osobno również na oleju, dodajemy pomidory i suszone przyprawy (przyprawy świeże dodajemy na końcu), dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy bakłażany, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i serwujemy.
PYCHA :P :P :P