Strona 1 z 17

Tort urodzinowy

PostNapisane: N lip 22 2007, 09:57
przez kamyczek77
Dziewczyny - bardzo prosze o pomoc

mianowicie mam urodziny za tydzien i chcialabym zrobic sama 1 raz w zyciu jakis prosty tort , czy moglybyscie podzielic sie ze mna jakimis prostymi przepisami ....

moze cos z truskawkami i galaretka :)

PostNapisane: N lip 22 2007, 19:27
przez Hala
Ja robię tak:

:arrow: 3 spody do tortów (w Biedronce 3 spody ok 5 zł)
:arrow: 2 kremy do tortów (2 różne smaki)
:arrow: owoce - ja używam brzoskwinie z puszki (Auchan ok. 3 zł)
:arrow: mleko (wystarczy karton)
:arrow: coś do ozdobienia - wiórki kokosowe, owoce, specjalne ozdoby

Nasączenie:
:arrow: sam sos z braoskwin (jeżeli dla dzieci)
:arrow: do sosu dodaję trochę alkocholu jeżeli tort jest dla dorosłych

Na tależ układam 1 spód i łyżką stołową polewam nasączeniem. Na to kładę krem na waniliwowy. Kładę 2 spód i nasączam. Potem krem na czekoladowy i owoce - cała duża puszka (może być pokrojona galaretka). Kładę 3 spód i również go nasączam. Kładękrem i delikatnie go rozprowadzam na płasko (wierzch i dookoła). Na koniec przyozdabiam.

PostNapisane: N lip 22 2007, 19:45
przez Hala

PostNapisane: N lip 22 2007, 19:57
przez kamyczek77
Wow - ale apetyczny :)

dziekuje Ci bardzo za przepis :)

PostNapisane: N lip 22 2007, 20:24
przez Hala
Proszę bardzo :D

PostNapisane: Pn lip 23 2007, 10:58
przez anika.
ja ostatnio robilam swoj pierwszy w zyciu tort :)

- upiekłam biszkopt i podzielilam go na 3 czesci
- ugotowalam budyn z maki i zoltek (o niebo lepszy niz ten z torebki)
- po wystygnieciu utarlam go z kostka masła i kakaem (czy jak to sie odmienia :)
- na talerz kladlam biszkopt, smarowalam dzemem z porzeczki, warstwa kremu, plasterki banana, znow krem i biszkopt i powtorzyc to czynnosc ;)
- na koniec zrobilam polewe z margaryny cukru ,mleka i kakaa? ;)

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: Pn lip 23 2007, 11:07
przez kamyczek77
anika. tez cudnie wyglada - na pewno pyszny ... :)

PostNapisane: Pn lip 23 2007, 15:02
przez Hala
Aż muszę spróbować :D

PostNapisane: Wt lip 24 2007, 17:38
przez beti b
no to ja cos napisze
ja uwielbiam robic torty, robie dla całej rodziny :wink:
nigdy nie robie kremów na maśle czy margarynie, dla mnie to jest nie do zjedzenia , wolę robic kremy z bitej śmietany
kilka moich porpozycji na kremy

tort czekoladowy mojej córki
masa zrobiona z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i bitej ( proporcje na oko)

Obrazek

tort dla babci....
w sezonie truskawkowym więc masa jest truskawkowa
2 galaretki rozpuszczone i 0.5 szklance wody i po ostudzeniu dodane do bitej śmietany ( koło 3 opakowanie bitej)

Obrazek

Obrazek

kawowy
kilka łyzeczek kawy rozpuścic z mała iloscią ciepłej wody i osłodzic cukrem pudrem, dodac do ubitej smietanki z fixem oczywiscie :wink:


Obrazek

Obrazek


Tort na roczek
tu jest kolorowa bita dzięki barwnikom a środek to mus jabłkowy wymieszany z galaretką brzoskiwniową

Obrazek

Obrazek

tak to wygląda od środka
Obrazek

a to tort miętowy dla dziadka
w środku jest brązowa masa, powstała z rozpuszczonej czekolady miętowej i oczywiscie bitej :wink:
Obrazek

Obrazek


a to jeszcze inne moje torciki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten tort autko jest ze zmiksowanych malin , połączonych z bitą smietaną i galaretką malinową koniecznie rozpuszczoną w malej ilosci wody!!!

najprościej mozna zrobic torta rafaello= bita + wiórki kokosowe, mozna dodac trochę alkoholu :wink: ozdobic kulkami rafaello

każde owoce miękkie mozna zmiksowac i zmieszac je z bita oraz galaretką o podobnym smaku


pyszny jest torcik brzoskwiniowy
krem = bita i pokrojone brzoskwinie z puszki oraz 2 opakowanie galaretki brzoskiwniowej
wierzch tortu wykańczamy bitą smietaną i ozdabiamy cieniutko pokrojonymi 2 połowkami brzoskwini

te moje torty są naprawe bardzo lekkie, nie sa tłuste i słodkie :wink: no i robi sie je szybko
galaretka idzie do śmietany w celu stworzenia odpowiedniego smaku oraz zagęszczenia kremu bo w galaretce jest żelatyna!!!
smacznego

PostNapisane: Wt lip 24 2007, 19:12
przez Roma
Beti :shock: :shock: :shock: Brak mi slow :shock: Cudne te torty :!: :!:

PostNapisane: Wt lip 24 2007, 23:19
przez kamyczek77
Beti brak slow - cuda poprostu :) :):)

a moge prosic o dokladny przepis na ten tort z truskawkami ... tylko prosze o dokladny przepis , bo bede robic tort 1 raz ... - laik kompletny ze mnie :)

PostNapisane: Śr lip 25 2007, 15:48
przez beti b
z mrozonych truskawek? napisze wieczorem :wink:

PostNapisane: Śr lip 25 2007, 16:36
przez kamyczek77
dzieki to czekam na przepis - moga byc mrozone lub swieze :)

PostNapisane: Śr lip 25 2007, 18:18
przez anika.
sliczne torty :) masz do tego dryg

pozarlabym ten mietowy :twisted: :twisted: :twisted: :oops:

PostNapisane: Śr lip 25 2007, 20:29
przez beti b
kamyczek77 napisał(a):dzieki to czekam na przepis - moga byc mrozone lub swieze :)


dobra to juz pisze , ja wszytsko robię na oko ale postaram się napisac tak zeby wyszło super :wink:
zakładam że kupisz gotowy podkład biszkoptowy , najlepiej jasnya nie czekoladowy bo to będzie słabe połączenie
więc składniki
- biszkopt
- 750 ml śmietanki kremowej do ubicia ( 3 sztuki)

-3 -4 śmietan fixy
-200-300 gram truskawek ( jakie tam masz)
-3 galaretki truskawkowe
- jeżeli ma byc taki jak na foto to duza paczka biszkoptów i jakas wstązeczka :wink:
robimy

ubijasz bitą w 3 osobnych miseczkach
1 krem to ubita smietana z fixem do niej dodane te zmiksowane truskawki ( mogą byc tez takie w kubeczku ze sklepu) i do tego 2 galaretki truskawkowe wcześniej juz ostudzone ( wymieszja je tylko z 200-300 ml wody!!!) zamieszaj wszystkim i do lodówki, jak zacznie sztywniec dawaj na biszkopt :wink: ( około 30 min)

2 krem bita śmietana z fixem połączona z opakowaniem wiórek kokosowych i opakowaniem cukru waniliowego lub kilkoma łyżeczkami cukru pudru ( MOZNA KAPNĄC ALKOHOLU)

3 krem bita z fixem połączona z ostudzoną galaretką ( około 100-150 ml wody)

robimy
biszkopt :arrow: na to masa z truskawek :arrow: biszkopt :arrow: na to masa z kokosem :arrow: biszkopt :arrow: na to masa nr 3
jak wszystko jest uformowane to możesz dociąc na odpowiednią wysokośc biszkopciki i ułożyć je
mozesz zostawic kilka truskawek do przyozdobienia torcika

truskawki zawsze mozna zastapic malinami, wtedy smak galaretki tez zmieniasz :wink:

to cała tajemnica, porste prawda? jak juz zrobisz wklej fotki :wink:

PostNapisane: Cz lip 26 2007, 11:26
przez anika.
a czym mogę dostać jeszcze przepis na ten tort miętowy :oops:

PostNapisane: Cz lip 26 2007, 12:03
przez beti b
krem do tortu miętowego robi się z bitej śmietany ( około 750 ml) i 3 tabl rozpuszonej czekolady miętowej :wink: masa wychodzi brązowa , wierzch tortu smarujemy zwykla bita ( 200 ML) i ozdabiamy czekoladkami miętowymi i świżą miętą ewent. melisą :wink:

PostNapisane: Cz lip 26 2007, 12:17
przez fotokartka
beti b jestem pełna podziwu !
powiedz mi jak i z czego wycinałaś te literki i cyferki? kupowałaś gotowy lukier?(w jakimś programie kulinarnym zagranicznym widziałam jak rozkładali taki gotowy rozwałkowany lukier na tort - fajnie wyglądał, ale czy u nas coś takiego można dostać?).

PostNapisane: Cz lip 26 2007, 13:21
przez beti b
literki na torcie Tosi? to jest marcepan z barwnikiem spozywczym :wink:

PostNapisane: Cz lip 26 2007, 21:17
przez kamyczek77
Dziekuje za przepis :D :D :D

pozdrawiam :wink:

PostNapisane: Pn lip 30 2007, 12:42
przez beti b
a to sobotni tort Kuby
Obrazek
Shot at 2007-07-28

PostNapisane: Pt sie 03 2007, 17:43
przez Moya

PostNapisane: Pt sie 03 2007, 17:51
przez Moya
A to moje sprawdzone torty

ciasto 3bit
Składniki:
- herbatniki - Petitki (na 3 przełożenia)
- puszka mleka skondensowanego (puszka gotowana ok 2h)
- 2 budynie śmietankowe (przygotowane w 0,5 l mleka)
- pół kostki Kasi
- smietana 18% - kubek 400 ml
- 2 śniezki do ubijania
- kilka kostek czekolady deserowej

Na spód blachy ukłądamy warstwę herbatników. Na to schłodzony karmel, kolejna warstwa herbatników, krem budyniowy (2 budynie na 0,5 l. mleka, po wystudzeniu utarte z połową kasi), warstwa herbatników i krem śmietanowy ( smietana ubita z 2 snieżkami). Całośc można posypać startą, zmrożoną czekoladą gorzką.
Potem na minimum 2h do lodówki

**************


Lodowiec
Składniki:
- 2 paczki biszkoptów okraglych,
- 2 galaretki,
- kakao 1 lyzka,
- 4 zółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 opakowania bubyniu smietankowego,
- 1 kostka masla,
- rodzynki brzoskwinie,
- ananasy.

Jak przyrządzić?
Mleko zagotowaci ostudzic. Żółtka utrzec z cukrem i budyniem wymieszac i wylac do przestudzonego mleka. Zagotowac to ponownie caly czas mieszajac. Wystudzic i i utrzec z kostka masla ,podzielic krem na dwie czesci do jednej dodac kakao.

Galaretki rozpuscic w 3 szklankach wody i wystudzic. W tortownicy ulozyc warstwe biszkoptów i przykryc je bialym kremem, nastepnie druga warstwe biszkoptów i na to brzoskwinie lub inne owoce i przykryc ciemna masa, reszte owocow rozlozyc na samym wierzchu i zalac ostudzona galaretka, wstawic do lodówki do do dobrego zastygniecia.



***********

ciasto krówkowe jest megałatwe ;)

Pieczecie biszkopt, może być w tortownicy lub prostokątny. Rozcinam na 3 części. Na jedną część wkładam śmietanowy krem, na druga krówkę na trzecią krem śmietanowy i ozdabiam.
KRÓWKA: gotuje 3 godz. mleko skondensowane słodzone
KREM SMIETANOWY:
Ubijam 2 buteleczki smietanki RAMA ,jak ubije,dodaje schlodzona zelatynke Oetcera rozrobiona w minimalnej ilosci wody.Zelatyny biore z tego malego opakowania,na ilosc 0,5l.Smietanki w sumie jest 450ml,czli akurat proporcje pasuja.WOdy wlasnie cos kolo 50ml, ciutek wiecej:)

PostNapisane: Pt sie 03 2007, 21:20
przez Fiśka
Osłabłam na widok tych tortów!!! Dotarło do mnie że nie umiem upiec NIC a co dopiero takie CUDA!!! Cholercia, chyba pojechałście mi po ambicji - mam dwa miesiace na treningi :) jak zrobie to wkleję zdjęcia!
....Miętowy pożeram wzrokiem!!!!

PostNapisane: Pt sie 03 2007, 22:36
przez nesaja
beti no cos cudnego. Z zawodu czy zamiłowanie jedno mi to i tak bym to zjadła w migu te trustawkobo rewelka prawdziwe cacko :D :wink:

PostNapisane: Pt sie 03 2007, 22:48
przez beti b
neseja torty to tylko hobby......uwielbiam je robic ale zmywanie zostawiam męzowi :twisted:


dziewczynki niech to bedzie temacik z naszymi torcikami.......wklejajcie fotki waszych dzieł :wink:
czekam na nowe pomysły!!!

PostNapisane: Pn sie 06 2007, 22:10
przez truskaFka
beti b napisał(a):literki na torcie Tosi? to jest marcepan z barwnikiem spozywczym :wink:


- barwniki widzę, że na allegro można dostać :lol: - ale z tym marcepanem to, że jak...?

i skąd te piłkarzyki np? :lol: :>

PostNapisane: Pt sie 10 2007, 13:44
przez beti b
piłkarzyki można kupic w sklepach z dodatkami do tortów :wink: i marcepan też ( opakowanie chyba 100 gram ) a te barwniki z allegro są dośc kiepskie- slabo barwią juz lepsze są ze schwartau - są w marketach :wink:

PostNapisane: Wt sie 14 2007, 21:10
przez truskaFka
dzięki beti :wink: - a mam jeszcze pytanko (bo Ty taka twórcza jesteś :lol:) Masz jakiś pomysł jak udekorować tort chrzcinowo-roczkowy? :> - będę zamawiać u rodziny w piekarni, ale chciałabym jakąś fajną dekorację, żeby mi zrobili - a ja pomysłu nie mam :?

PostNapisane: Śr sie 15 2007, 14:21
przez beti b
hm.......gdybym ja robiła taki romantyczny tort dla chłopca to może taki z biszkoptami i błękintą wstązką? ( a tort np. śmiatankowy czyli biały, no chyba ze błękitny) :wink:
zawsze możesz zamówic figurke chłopca czy cos takiego , ja widziałam w kauflandzie super dekory do ciast i sa np aniołki ( pakowane po 6 sztuk chyba) to byłoby klimatyczne i może do tego 1 lub świczka z 1 :wink:

albo taki z biszkoptami i jakies ładne róze z masy?
tu sa tez dodatki do kupienia
http://www.tortownia.pl/produkty.php?search=!MTQ

mnie się wydaje ze tort na chrzciny powinien byc raczej romantyczny , bo w innym przypadku to mozesz zrobic wszystko słonce, motyl czy auto :wink: