Ciasto makaronikowo-bezowe

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Ciasto makaronikowo-bezowe

Postprzez Ambis » Pn lip 23 2007, 15:56

Podaję przepis na świetne ciasto kokosowe, przy którym nie ma wiele roboty :wink:

1 puszka mleka skondensowanego (słodzone)
200 g kokosu
6 jajek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki
konfitura owocowa lub dżem (najlepiej z kawałkami owoców)

Ciasto na spód:
Do garnka wbić 3 żółtka, dodać pół szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki mąki i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na najwyższych obrotach) do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika.
Masa kokosowa:
Do garnka wlac puszkę mleka skondensowanego, wsypać 200 g kokosu, dodać 3 żółtka, miksowac chwilę na najwyższych obrotach miksera.
Masa bezowa:
Wszystkie białka wlać do kolejnego naczynia, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo pozostały cukier oraz cukier puder - az do uzyskania sztywnej masy bezowej (jeśli były duże jajka i masa jest zbyt rzadka można dodać więcej cukru). Około 5-6 łyżek masy białkowej dodać do masy kokosowej i delikatnie wymieszać.

Wyjąć z zamrażalnika ciasto i rozłożyć cienko na wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką formie (łyżkę można moczyć w oleju, wtedy łatwiej wyrównac ciasto). Na cieście rozłożyć warstwę konfitury owocowej (najlepsza jest z kawałkami owoców i nie bardzo słodka), wylać masę kokosową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Kiedy wierzchnia warstwa ciasta się przypiecze, wyłożyć na ciasto masę bezową. Po około 5 minutach (jak masa bezowa się zezłoci) zmniejszyć temperaturę piekarnika do ok.120 stopni i jeśli to możliwe włączyć termoobieg. Tak suszyć ciasto w piekarniku około godziny.

Polecam - u mnie zniknęło w ciągu jednego popołudnia :lol:

Fotka pochodzi z nieco zmodyfikowanej wersji - do masy bezowej dodałam zmielone orzechy laskowe - pycha :P

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano So lip 28 2007, 13:39 przez Ambis, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Ambis
 
Posty: 2810
Dołączył(a): Śr sie 10 2005, 00:00

Postprzez ewita » Wt lip 24 2007, 13:12

200g kokosu? Chodiz o płatki kokosowe bo ja to w pieczeniu ciqast ciemna masa jestem a chciałam wypróbować ten przepis :oops:
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ewita
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N cze 12 2005, 00:00

Postprzez Ambis » Wt lip 24 2007, 13:32

Tak, wiórka kokosowe :lol: Zwykle w torebce jest 100 g, więc 2 takie paczuszki :wink:
Avatar użytkownika
Ambis
 
Posty: 2810
Dołączył(a): Śr sie 10 2005, 00:00

Postprzez ewita » Wt lip 24 2007, 13:47

ok dzia jak zrobie to napisze czy dobre było
A może być konfitura z czarnej pożeczki?
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ewita
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N cze 12 2005, 00:00

Postprzez Ambis » Wt lip 24 2007, 15:01

Może być :wink: Ja dawałam akurat wiśniową z dużymi kawałkami owoców.
Avatar użytkownika
Ambis
 
Posty: 2810
Dołączył(a): Śr sie 10 2005, 00:00

Postprzez ewita » Śr lip 25 2007, 17:25

Włąsnie robięciasto napisz mi proszęile czasu ma lezeć w zamrażarce?
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ewita
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N cze 12 2005, 00:00

Postprzez ewita » Śr lip 25 2007, 18:37

Oj :cry: ciekawe czy mi wyjdzie bo nie dodoałam masy bezowej do kokosowej :oops:
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ewita
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N cze 12 2005, 00:00

Postprzez Ambis » Śr lip 25 2007, 19:26

Nie martw się, wyjdzie :wink: Będzie może bardziej "karmelkowate". Ja też robię właśnie to ciasto (już jest w piekarniku), bo mąż nie dawał mi spokoju :lol: Tak mu smakuje :P W zamrażarce ciasto trzymasz tyle ile zajmuje Ci zrobienie pozostałych mas.

Ja dziś wprowadziłam małą modyfikację - do masy białkowej dodałam jeszcze utartych orzechów :lol: Zobaczymy jak wyjdzie :lol:
Avatar użytkownika
Ambis
 
Posty: 2810
Dołączył(a): Śr sie 10 2005, 00:00

Postprzez ewita » Śr lip 25 2007, 22:38

Jakieś takie dziwne mi wyszło :oops: beza rosła i opadła i na wierzchu jest chrupiąca a pod spodem taka miękka :( tak musi być? no i marmolada zmieszała mi się z ciastem za spodu :( Ja się nie nadaje do pieczenia ciast :cry: :cry: :cry:
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ewita
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N cze 12 2005, 00:00

Postprzez Ambis » Cz lip 26 2007, 20:25

Ewita - moja beza też jest czasem miękka w środku. Jeśli chcesz, żeby była cała sucha, to susz ją dłużej w piekarniku :wink: (przy obnizonej temperaturze, żeby nie spalić). A co do marmolady, to już nie wiem...u mnie wyszło super - jak zawsze :roll: Oczywiście ciasto wczoraj upieczone już dawno zniknęło ale zrobiłam zdjęcie ostatniego kawałka :P i zaraz wkleję.
Avatar użytkownika
Ambis
 
Posty: 2810
Dołączył(a): Śr sie 10 2005, 00:00

Postprzez ewita » Pt lip 27 2007, 10:39

I gdzie ta fota :?:
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ewita
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N cze 12 2005, 00:00

Postprzez Ambis » So lip 28 2007, 13:40

Wklejona - w pierwszym poście
Avatar użytkownika
Ambis
 
Posty: 2810
Dołączył(a): Śr sie 10 2005, 00:00

Re: Ciasto makaronikowo-bezowe

Postprzez mikolajseo » N sty 09 2022, 19:40

Bardzo fajny przepis, pozdrawiam!

Portal randkowy
mikolajseo
 
Posty: 536
Dołączył(a): Pt lip 07 2017, 23:54
Lokalizacja: Tczew


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 59 gości