Potrzebne składniki:
20-30 dag ugotowanego makaronu
50 dag pieczarek
cały brokuł (ale według mnie to za dużo następnym razem dam pół)
6 pomidorów
30 dag żółtego sera
olej do smażenia
sół, pieprz, tymianek, cukier
łyżka koncentratu pomidorowego
Brokół podziel na małe różyczki i wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj ok 7 minut. Odcedz i przelej zimną wodą. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż je na złoto na 3 łyżkach oleju. Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń pestki, pozostały miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do podsmażonych pieczarek. Dodaj jeszcze łyżkę koncentratu, wymieszaj i jeszcze podsmaż. Potem dolej 3/4 szklanki wody i wszystko zagotuj. Dodaj przyprawy i posłodź do smaku. Możesz też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Sos gotuj jeszcze 2-3 minuty aż zgęstnieje. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Makaron wymieszaj z sosem, brokułami i 1/3 sera. Umieść w dużej natłuszczonej żaroodpornej formie. Posyp pozostałym serem. Zapiekaj ok 25 minut w temp.200 stopni.
Smacznego.