ja na chrzciny Paulinki robiłam- kolację bo chrzilismy o 18:00
- pieczone udka w ziołach
- sałatka z kalafiora
-młoda kapusta na ciepło
-sałatka grecka
-schab pieczony
-karkówka pieczona
- sosy: ostry z pomidorów, rzodkiewkowy
udka w ziołach
udka, pałki lub jak ktoś woli skrzydełka-
marynata- rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano.papryka czerwona słodka sól,pieprz,troszkę oleju
wymieszać na gęstą papkę nasmarowac mięso i po ok 2 godzinkach albo i więcej piec na blaszce w piekarniku, ale co ważne najpier skórką na dół, będą chrupiące
sałatka z kalafiora
ugotować kalafiora na w pół twardo
w zależności ile osób ok 5 jajek na twardo
puszka kukurydzy
koperek
por
majonez sól pieprz
kalafior podzielić na duże kawałki, ugotować
jajka w kostkę, por i koperek drobniutko
wszystko wrzucić do miski
dodać majonez i przyprawy- uwaga - wymieszać tak żeby ten kalafior w tych większych kawałkach był, bo inaczej sie rozciapcia
młoda kapustka
może być i włoska kapusta
poszatkować zalać ok 2-3 szkl rosołu dusić, nie przykrywać, wrzucić liść laurowy, ziele, sól pieprz,
przesmażyć boczek z cebulką i szczypiorkiem dodać do kapusty, zaciągnąć mąką i odrobiną śmietany, posypać koperkiem przed podaniem
sałatka grecka
http://www.noworodek.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=49989
schab pieczony
piękny schab bez kości
marynata: czosnek ok 5-6 ząbków, musztarda chrzanowa, miód w tej samej ilości tzn po np 3-4 łyżki- wymieszać
w dużym garnku-takim żeby się ten schab zmieścił- zagotować wodę bardzo mocno osoloną- do wrzątku wsadzić schab na 2 minutki zeby się sparzył
wyjąć ostudzić zamarynować najlepiej na kilka dni
potem piec czy w rękawi czy też w naczyniu zaroodpornym
ok 40 min na 1,5-2kg mięsa w tem 180 st
można nadziać śliwkami suszonymi i morelami, podawać jako danie główne albo w plasterki i do chlebka :)
karkówka pieczona
karkóweczkę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem, paprykączerwoną, majerankiem i odstawić na trochę
piec mniejwięcej tak samo jak schab, i można podać jako danie obiadowe lub do chlebka
z sków które puści ten schab i ta karkówka pyszny sosik można zrobić do ziemniaczków
sosy
ostry:
1 papryczka chili
słoiczek koncentratu
cebula czosnek-3 ząbki
sól pieprz
chili ugotować -UWAGA otworzyć okno i wietrzyć - wcześniej pestki usunąć
przesmażyć cebule i czosnek, dodać koncentrat, przysmażyć przyprawić jeśli trzeba dodać cukier lub miód
wrzucić do tego chili i zmiksować, wystudzić podawać do mięska lub kiełbasek i innych
rzodkiewkowy
pęczek rzodkiewek, szczypiorek, śmietana kwaśna gęsta, łyżka majonezu sól pieprz
rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach, szczypiorek drobniutko pokroic, dodać śmietane majonez i przyprawy, wymieszać