Strona 1 z 1

Potrzebuje o sprzawdzony przepis na śledzie

PostNapisane: N paź 07 2007, 21:31
przez gosiaczek79_79
Potrzebuje o sprzawdzony przepis na śledzie
- śmietanie
-musztardzie
-jakieś inne dobry ?

PostNapisane: Pn paź 08 2007, 12:06
przez Aki
Śledzie pod pierzynką
Na dnie naczynia układasz marynowane filety pokrojone w mniejsze kawałki na to cebula drobno posiekana, majonez, ugotowana marchew utarta na tarce z grubymi oczkami, na to ziemniaki utarte jak marchew, majonez, jajko utarte - to wszystko :D

Śledzie do pulek.
Śledź marynowany, pokrojony, ogórek kiszony pokrojony w kostkę, jabłko starte na tarce z grubymi oczkami, cebula lub szczypiorek, śmietana kwaśna, sól pieprz.

Smacznego.

PostNapisane: Pn paź 08 2007, 22:36
przez LauraG
A ja proponuję takie:

- 4 płaty śledzi wymoczyć
- 2 cebule pokroić w drobną kostkę i sparzyć
- 1 mały keczup

Cebulę wymieszać z keczupem i przekładać śledzie. Zostawić na 1-2 doby i gotowe. Proste i naprawdę dobre :)

PostNapisane: Wt paź 09 2007, 09:07
przez Sylwiatko
Matiasy zalać wodą i moczyć ok. 30 minut. Następnie odlać wodę, a matiasy pokroić w kostkę. Ziemniaki i czerwone buraki ugotować osobno w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.

Tak przygotowane składniki układać następującymi warstwami: ziemniaki, matiasy, cebula, czerwone buraki i jajka.

Po ok. 7 łyżek majonezu i śmietany wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, a następnie wylać na poukładane warstwy. Wierzch posypać zieloną pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Gotowe śledzie włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Inna wersja troszke.

Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, miękkie, obrać, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie solone moczyć w mleku z wodą, przez 1 godzinę (jeśli są bardzo słone należy moczyć dłużej) po czym wyjąć, wypłukać lekko skropić cytryną, pokroić na paseczki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem, tak aby powstał gęsty sos. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej miseczce (nie mieszać!) w następującej kolejności: buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez, itd. Ostatnią warstwą sałatki zawsze muszą być jajka.

No i sałatka
Śledzie
ogórek kwaszony badź konserwowy
cebula
jabłko
śmietana
ocet

PostNapisane: Wt paź 09 2007, 13:12
przez kangurzyca
śledzie solone moczysz całą noc w wodzie, potem kroisz na małe kawałeczki, zalewasz oliwą z kilkoma kroplami octu winnego, dodajesz cebulkę pokrojoną w kostkę i zioła prowansalskie, tak na oko:) mieszasz i odstawiasz, za godzinkę są dobre:)
u mnie w rodzinie każdy je lubi, znalazłam kiedyś przepis i na każdą imprezę robię, chociaż sama ryb nie jem, to te każdemu smakują a ja nie muszę próbować, bo zawsze wychodzą

PostNapisane: Wt paź 09 2007, 13:18
przez asia78
Cebule w kostke polewasz sokiem z cytryny,jablka kwasne kroisz w kostke, sledzie po wiejsku kroisz w paseczki albo kostke. Mieszasz cebule,sledzie jablko,dodajesz smietane albo smietane z majonezem

PostNapisane: So paź 13 2007, 20:49
przez MartaJed
cebula
olej
koncentrat pomidorowy pieprz
rodzynki

śledzia wymoczyć w mleku na noc najlepiej
przesmażyć cebule na dużej ilości oleju, ma pływać w niej
dodać koncentrat przesmażyć
dodać garść namoczonych we wrzątku rodzynek

do takiego jeszcze ciepłego sosu dodać śledzia płat pokroić na ok 3-4 kawałki
zostawic do ostygnięcia

PostNapisane: Pn paź 15 2007, 18:59
przez asica
*około 1 kg śledzi solonych- moczyć w wodzie z octem przez 3 godziny,następnie pokroić na małe kawałki

*czerwoną paprykę świeżą pokroić w kosteczkę

*4-5 cebul pokroić w kosteczkę

*ogórki konserwowe ( z litrowego słoika zużywam 3/4) pokroić w kosteczkę

*puszka kukurydzy

*oliwa z oliwek, łyżeczka cukru, szczypta pieprzu mielonego


wszystko wymieszać, zalać oliwą do wysokości 3/4 naczynia, do lodówki na kilka godzin aż przejdzie wszystko smakiem ...
I smacznego, naprawdę pyszne !!!

PostNapisane: So paź 27 2007, 13:08
przez Aniolinek
ŚLEDZIE Z CYNAMONEM
Śledzie marynowane w occie smarować cynamonem, musztardą francuską. Kroimy jak lubimy . W słoiku układamy: pokrojony ogórek kiszony, pokrojone pieczarki konserwowe, cebula, śledź. Zalewamy olejem i za 2,3 dni jemy. Jak dla mnie pychota chociaż zwykle śledzi nie jadam
Wariacja nr. 2
PŁATY ŚLEDZIOWE W POMIDORACH
Płaty śledziowe solone moczymy, podsmażamy cebulkę, do podsmażonej cebuli wlewamy 1/4 szklanki oleju, 2 łyżki cukru i mały koncentrat pomidorowy. Po przestygnięciu mieszamy ze śledziami.
Smacznego

PostNapisane: So paź 27 2007, 13:09
przez Aniolinek
ŚLEDZIE Z CYNAMONEM
Śledzie marynowane w occie smarować cynamonem, musztardą francuską. Kroimy jak lubimy . W słoiku układamy: pokrojony ogórek kiszony, pokrojone pieczarki konserwowe, cebula, śledź. Zalewamy olejem i za 2,3 dni jemy. Jak dla mnie pychota chociaż zwykle śledzi nie jadam

PŁATY ŚLEDZIOWE W POMIDORACH
Płaty śledziowe solone moczymy, podsmażamy cebulkę, do podsmażonej cebuli wlewamy 1/4 szklanki oleju, 2 łyżki cukru i mały koncentrat pomidorowy. Po przestygnięciu mieszamy ze śledziami.
Smacznego

PostNapisane: N paź 28 2007, 19:13
przez Czarnulka23
Śledzie kroimy w cząstki
Cebulkę w półplastry
pomidory w półplastry

Układamy warstwami-śledzie cebula pomidory majonez śledzie cebula pomidory majonez śledzie cebula itd do konca


najlepiej smakują jak wyjdzie kilka warstw na sobie bo wtedy smaki ładnie sie łączą:)


najlepsze jakie znam i proste jak konstrukcja cepa

smacznego

Re: Potrzebuje o sprzawdzony przepis na śledzie

PostNapisane: Pt lut 09 2018, 13:04
przez michalmazur
śledzie z cynamonem muszą być bardzo ciekawym smakiem korzennym
www.knall.com.pl/c173,Markizy-tarasowe