Książka Kucharska Noworodkowych Mam - Ciasta, ciasteczka !!!
Napisane: Cz lis 01 2007, 16:34
Kochane Mamy Noworodkowe pozwoliłam sobie założyć nowy temat :wink: w gąszczu coraz to nowych tematów z przepisami na różne pyszności można się zgubić :roll:
Ja bardzo często korzystam z Waszych przepisików dlatego pomyślałam sobie, że warto stworzyć jeden temat i zebrać w nim wszystkie Wasze przepisy :D
Taki temat łatwo podbijać i uchronić go przed skasowaniem :D
... a więc zaczynamy :D
SERNIK Z JOGUTÓW BAŁKAŃSKICH - przepis Marietta
Składniki:
* 5 jajek
* 1,5 szklanki cukru pudru
* 1 budyń śmietankowy
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 szklanki oleju
* 2 duże jogurty bałkańskie mogą być tez greckie ogólnie te bardzo gęste
* 1 paczka biszkoptów
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder. Jogurty, budyń (budyń mieszamy z żółtkami po czym dodajemy jogurt i resztę składników), cukier waniliowy i olej wymieszać, dodać ubitą pianę z białek. W średniej wielkości tortownicy (średnica 24 cm) ułożyć biszkopty (biszkopty układamy na suchą formę- nie smarujemy blachy absolutnie żadnym tłuszczem, ponieważ ciasta się przypalą) i zalać przygotowaną masą. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze około 160-170 stopni
Norweskie ciasto marchewkowe - przepis Josephiny
Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki
Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.
Czas pieczenia: 60 minut.
Orzechowiec - przepis Mbg
Ciasto:
500 g mąki
200 g cukru
200 g margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
250 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu naturalnego
100 g cukru
100 g masła
Prócz tego: krem orzechowy (np. Dr Oetker)
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać margarynę, posiekać nożem a następnie dodać jajka, miód i sodę rozpuszczoną w mleku. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować dwie blachy. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na blachy. Jedną blaszkę ciasta upiec na złoty kolor – to będzie spód. Zagotować miód z cukrem i masłem – cały czas mieszać. Odstawić i dodać posiekane orzechy
i wymieszać. Wylać ciepłą masę orzechową na drugą część ciasta i piec w temp. 180*C przez 25 min – to będzie wierzch ciasta. Ciasto wyjmować z blaszek po ostygnięciu razem z papierem. Krem przygotować wg przepisu
na opakowaniu. Posmarować nim spód ciasta i przykryć wierzchem z orzechami.
Łatwe ciasto z owocami - przepis Mila77
Upiec biszkopt z 5 jajek.
2 śnieżki - ubić wg. przepisu na opakowaniu w głębszym naczyniu
2 galaretki tężejące, ale nie ścięte - dodać do śnieżek. Wymieszać, wylać na biszkopt i do lodówki. Musi mocno stężeć.
Potem wyłożyć owocami (bardzo dobrze smakuje z truskawkami) i zalać 1 lub 2 rozpuszczonymi (w mniejszej ilości wody) i tężejącymi galaretkami i ponownie odstawić do stężenia.
TIRAMISU - przepis Azji
zaznaczam,ze bardzo prosty przepisik a jak ktos lubi kawusie to mniamm
Potrzebujemy:
-2 opakowania biszkoptow
-2 jajka
-3 lyzki cukru pudru
-1 szklanke bitej smietany
-1 serek Mascarpone(szukajcie w duzych supermarketach na pewno jest w polsce)
-1 duzy kubek przestudzonej kawy rozpuszczalnej(moc kawy wedlug uznania)
-lyzka brandy lub koniaczku wlana do kawki(ale nie koniecznie)
-2 lyzki kakao
Przygotowanie:
masa
-ubijamy przez 5 min zoltka i cukier puder
-wkladamy do nich mascarpone,ucieramy lyzka na jednolita mase
-nastepnie mieszmy delikatnie z bita smietana
-na koncu ubijamy bialka i dodajemy do masy
co dalej
-biszkopty moczymy,kazdy z osobna w kawie i ukladamy na dnie naczynia (ja uzywam okragle zaroodporne,moze byc ceramiczne)
-na warstwe biszkoptow wylewamy mase
-przykrywamy nastepna warstwa biszkoptow,moczonych w kawie
-posypujemy wierzch kakaem
-wstawiamy do lodowki na najmniej 2 godz
-i gotowe
Kora orzechowa - przepis Eli7811
8 białek
3 żółtka
20 dag cukru
10 dag rodzynek
10 dag wiórek kokosowych
10 dag pokrojonych orzechów
10 dag mielonych orzechów
1 łyżka mąki
1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i resztę składników, wymieszać i upiec placek
Masa:
Ugotować budyń z soku z brzoskwiń (1 puszka). Do gotującego się soku dodać rozmieszane ze szklanką wody 2 budynie śmietankowe, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki pszennej i 5 żółtek. Po wystudzeniu wymieszać z 1 kostką masła.
Na upieczone ciasto smarujemy 0,5 masy, na masę układamy 2 paczki delicji (polewą do dołu), potem drugą część masy a na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy 2 galaretkami.
Biszkopt z jabłkami i pierniczkami - przepis Eli7811
30 dag małych pierniczków
biszkopt z 5 jaj
Zesmażyć 1 kg jabłek z galaretką cytrynową i 1 łyżeczką żelatyny.
Biszkopt pokroić na pół.
Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć zesmażone jabłka.
Na jabłka wyłożyć pierniczki (mogą być w czekoladzie)
:arrow: Ubić 1/2; litra śmietany i 3 łyżki cukru.
:arrow: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody.
:arrow: Po wystudzeniu wymieszać ze śmietaną i wyłożyć na pierniczki.
:arrow: Przykryć drugą połową biszkoptu.
:arrow: Polać polewą.
Rogaliki - przepis Kasia_j
1 szkl. mleka zagotować i przestudzić
do tego dodać 3 łyżki cukru i 6 dkg drożdży
wymieszać i pozostawić do zapienienia.
Potem dodać 1 jajko i ok. 3 szkl. mąki.
Wyrobic ciasto ( w razie potrzeby dodać mąki), zawinąć ciasto w ścierkę i wrzucić do zimnej wody.
Poczekać aż ciasto samo wypłyenie na wierzch.
Wtedy je wyciągnąć, rozwałkować i robic rogaliki.
Ja uwielbiam z czekoladą albo marmoladką
Wierzch można posmarować przed upieczeniem rozbitym żółtkiem.
Piec aż będą złote.
Zebra - przepis Marzeny
4 jajka
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszke zapachu
szklanka wody
szklanka oleju
Wszystkie składniki pomału mieszamy ze sobą. Potem dzielimy wszystko na dwie równe części i do jasnej dodajemy 3 płaskie łyżki mąki a drugiej kakao - ja daję tak na oko. Potem na zmaine wylewam raz jedno raz drugie ciasto i wstawiam do piekarnika na około godzine w temperaturze 170*C
Ciasteczka tureckie - przepis Anabel
Składniki:
20 dkg margaryny
niepelna szklanka cukru
1 szklanka maki
4 jajka(cale)
4 lyzki kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
(najpierw rozrobic margaryne i cukier,potem stopniowo dodawac make,jajka,kakao i proszek) powstanie dosc gesta masa-wylozyc(wylac) ja do brytwanki i do piekarnika
czas pieczenia 40-45 minut na 180 stopniach
po upieczeniu mozna polac lukrem lub posypac cukrem pudrem
*przepis na lukier*
25 dkg cukru pudru,ok 4 lyzki wrzatku,troszke soku z cytryny( wsypac cukier do naczynia i po troszku zalewac wrzatkiem,energicznie mieszac.wrzatek bardzo szybko zmienia cukier w lukier)
Ciasto Cappucino - przepis Mbg
Ciasto:
3 jajka
100 g cukru
100 g mąki
50 g masła
JA KUPUJĘ GOTOWY BISZKOPT - ciemny!!!
Przepisu na ciasto jeszcze nie zastosowałam.
Masa I:
4 żółtka
0,5 l mleka (2% lub 3,2%)
1 torebka kawy cappuccino - waniliowa
250 g cukru
0,5 l śmietanki 36%
5 łyżeczek żelatyny
Masa II:
2 łyżki kawy instant
100 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Przygotować biszkopt. Całe jajka z cukrem ubijać robotem około 5 minut, aż powstanie gęsta, biała masa. Na ubite jajka przesiać mąkę, dodać roztopione i schłodzone masło. Dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę natłuścić masłem, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C i piec ciasto około 25 min. Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.
Przygotować masę I. Żółtka utrzeć z 150 g cukru na białą, gęstą masę. Mleko zagotować i dodać do niego kawę cappuccino. Wymieszać. Gorącą kawę wlać do ubitych żółtek, wymieszać i podgrzać, nie gotując. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić
z resztą cukru i ostrożnie wymieszać z masą kawową. Całość rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki.
Przygotować masę II. Zagotować ¼ l wody. Dodać cukier i kawę istant, wymieszać, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Przestudzić i polać ciasto. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować małymi bezami lub wiśniami.
Pianka cappucino - przepis Marietty
3 smietany sniezki
3 szklanki mleka
7 lyzek cappucino
paczka zelatyny na litr wody
Przygotowac zelatyne ja ta paczke rozpuszczam w okolo 3/4 szklanki wody ,ubic sniezki z mlekiem jak sie zaczna ubijac wsypac suche cappucino ,jak juz beda ubite siup na ciasto .
Placek na maślance - przepis Marzeny
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 płaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem dokladnie wymieszac. Wylac na blache i posypac kruszonka
:arrow: można na wierzch dać wymieszane wiorki kokosowe 100g z szklanka cukru po upieczeniu polewa sie to jeszcze masłem.
"Simply wonderful" to oryginalna nazwa przepysznych kulek - przepis Dorothy
przepis:
50 g orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych
1/3 kostki masła
szczypta cynamonu
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku
Orzechy podprazyc w piekarniku ok.10 min na złoty kolor i obrac ze skórki.
Masło roztopić w rondlu o grubym dnie, wsypać cukier. Cały czas mieszać. Cukier po chwili zacznie sie rozpuszczać i ciemnieć aż zrobi sie brązowy(Uważjcie żeby nie przypalić bo zacznie dymić i gorzko pachnieć i ...do wyrzucenia).
Gdy cukier zbrązowieje, dodać szcyptę cynamonu i cukier waniliowy, zamieszać i wlać 1/2 szkl. wody. Uwaga bo mieszanina w garnku zacznie gwałtownie kipieć i strzelać, ato dlatego,że pod wpływem oziębienia wodą karmel wytrąci się i stwardnieje.
Trzeba go teraz gotować, aż znowu się rozpusci. Zakończyć gotowanie kiedy w garnku będzie juz tylko gęsty , ciemnobrązowy płyn(bez grudek) o przyjemnym karmelowym zapachu. Ostudzić.
Wsypać do niego mleko w proszku i zmiksować aż powstanie jednolita, gęsta masa. Odstawic do lodówki na kilka godzin żeby stężała. Z zimnej ulepic kulki o średnicy ok. 3cm i obtoczyć w wiórkach, w środek wciskając orzeszka.
W wersji dla dorosłych można dodać kilka łyżeczek alkoholu (niedużo bo masa moze się rozrzedzić).
Czekolda - przepis Kiszka
0.5 kostki margaryny
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
0.5 szklanki cukru
Wszystko razem zagotować w rondelku.Gdy ukażą sie bąbelki, gotować przez 7 minut co jakis czas mieszając. Moze byc ugotowana jako polewa do ciast.
Prosty placek ucierany z owocami - przepis Dziunia
1 kostka margaryny
3 duże jaja
szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubic bialka na sztywno, dodac cukier, żółtka, rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, a nastepnie mąke i proszek do pieczenia. Wysmarować blaszkę, posypać bułką tartą, wlać masę, na koniec dołożyc owoce ( świeże, mrozone, z puszki ). Piec 30-35 minut, aż wierzch bedzie jasnobrązowy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
CIASTECZKA CARLENE - przepis Yetta
1 kostka masła (jesli masło jest z lodowki i twarde jak kamien to wrzuc do garnka i lekko je podtop, jednak dosłownie chwileczke)
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. brązowego cukru (ja daję tylko zwykły cukier, bo ciemny jest bardzo drogi)
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szkl. płatków owsianych
1,5-2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. rodzynek w czekoladzie (ja daję rodzynki bez polewy)
Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kropelkami zapachu, sodą i proszkiem na pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i rodzynki i ręką już połącz je z masą. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi (ja formuje kulki ale ich nie splaszczam, w pieczeniu i tak zrobią sie płaskie). Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną!) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut.
Odczekaj parę minut, zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach. Będą smaczne nawet przez 2 tygodnie!
SERNIK PŁACZĄCY - przepis Szproteczka
Ciasto :
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
½ szklanki cukru
2 żółtka i 1 całe jajo
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
Ser :
1 kg sera
1/2; szklanki oleju
1 1/2; szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 całe jaja i 4 żółtka
olejek śmietankowy
Ciasto rozłożyć na spodzie równomiernie. Ser i jaja utrzeć z cukrem i resztą składników. Masę wylać na spód ciasta. Piec około 40 minut. Na koniec ubić pianę z białek i z 1 szklanką cukru i piec jeszcze 20 minut.
Ciasto PALCE LIZAĆ - przepis Szproteczka
Ciasto : 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie lekko mieszając łyżką , mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa : 5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana : w połowie szklanki gorącej ( przegotowanej) wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru, dodać ostudzoną żelatynę , wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajo, jeszcze ucierać, po czym wylać na pianę.
Sernik - przepis Szproteczka
- 4 serki homogenizowane waniliowe ( mogą być 3 waniliowe i jeden zwykły)
- pół paczki żelatyny 50 g
- masło
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru ( ja daję troche mniej )
- biszkopty
- galaretka ( najlepiej jakaś czerwona )
- posiekane migdały ( najlepiej płatki migdałowe )
Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy pojedyńczo żółtka. Nastepnie dodajemy serki homogenizowane. Żelatyne rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Do przygotowanej masy dodajemy schłodzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno pianę z 5 białek. Delikatnie mieszamy i dosypujemy płatki migdałów. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy masę do tortownicy wyłożonej biszkoptami ( dobre są bebe albo petitki ).
Wkładamy do lodówki. Potem zalewamy na wierzchu zimną galaretkką.
Po około 2 godzinach gotowe do zjedzena.
BANANOWIEC - przepis Kasia_j
:arrow: Spód Upiec biszkopy z 5 jaj.
POTRZEBNE:
3 jajka
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki cukru
1 margaryna
1 kg bananów
2 galaretki wiśniowe
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
WYKONANIE:
3 żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru i jedną margaryną.
70dkg bananów zmiksować i dodawać po trochu do masy.
Jedną galaretke cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody,wystudzić i jak już będzie lekutko tężejąca zmiksować z masą bananową i wyłożyć na biszkopt.
30 dkg bananów pokroić w plasterki i ułożyć na masie.
Rozpuścić 2 galaretki wiśniowe w 1/2 litra wody i jak będzie się lekko siadać, wylać na biszkopt.
3 białka ubić z 3 łyżkami cukru.
Galaretke agrestową rozpuścić w 1 szklance wody i znowu jak będzie lekko tężęjąca połączyć z ubitą pianą i rozłożyć równo na placku.
Włożyć do lodówki i poczekać aż wszystko zgęstnieje.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - przepis Szproteczka
Ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 łyżki cukru zwykłego, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa : 0,5 kg sera, 1 całe jajko, 0,5 kostki margaryny, 1 budyń śmietankowy, rodzynki, olejek śmietankowy
Warstwa owocowa: 1 puszka brzoskwiń lub świeże owoce ( morele, brzoskwinie)
Piana : 6 białek , 1 szklanka cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i żółtka. Wyrobić ciasto i podzielić je na 2 części. Część ciasta schować na pół godziny do lodówki, a resztę wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Przygotować masę serową mieszając dokładnie wszystkie jej składniki : zmielony ser ( ja daje już taki co go nie trzeba mielić ), margarynę, budyń, jajko, dodatki. Przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
Na ser wykładamy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce pokrywamy ubita na sztywno pianą z białek i cukru.
Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tartce jarzynowej, tak aby zakryło warstwę bezową. Piec w temp. Ok.170 0 do zrumienienia na złoty kolor. Można polać polewą czekoladową.
Ciasto drozdzowe - przepis Dorothy
1 szkl. mleka
10 dkg drozdzy
1 i 1/2 szkl. cukru
5 jajek
1 maslo pokrojone w kostke
1 lyzka oleju
1/2 lyzeczki soli
wszystko wymieszac lyzka, przykryc i odstawic na 8 godzin(lub na noc)
po 8 godz. wsypac 1 kg maki, zapach waniliowy lub inny i miksowac robotem (spiralne druty) 1/2 godz. z przerwami, wlozyc do duzej formy, posmarowanej maslem i posypanej maka i jak zacznie rosnac, wstawic do piekarnika, piec ok. 40 minut
Pyszne ciasto z jabłkami - przepis Aga1
6 dużych jabłek
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 lyżeczka sody
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
rodzynki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka zmieszać z olejem, następnie dodać
cukier, mąkę, sodę, kakao i dobrze wymieszać. Masę połączyć z jabłkami i rodzynkami.
Na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wlać ciasto.
Piec około 50 minut.
Ekspresowa napoleonka - przepis Karcia
Składniki:
- 2 opakowania krakersów [te z lajkonika zwyczajne]
- kostka margaryny
- 1 litr mleka
- 3 curky waniliowe
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki
przygotowanie:
z litra mleka odlać szklanke, reszte zagotować w garnku. Dodać do gotującego się mleka margarynę i rozpuścić, dodać cukier zwykły i waniliowy, zagotować.
szklankę mleka wlać do miski, dodać budyń plus mąkę - zmiksować, a następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować.
Na blaszkę rozłożyć 1 warstwę krakersów i zalać gorącą masą, następnie przykryć od góry warstwą krakersów. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.
Placek " NUTELLA" - przepis Szproteczka
Przepis :
Upiec biszkopt z 5 jaj.
Upieczony biszkopt lekko nasączamy.
Masa :
- słoiczek nutelli
- 1 litr śmietany kremówki
- rodzynki
- pół puszki pokrojonych drobno ananasów
- pół szkanki cukru pudru
- duzy cukier waniliowy
- 5 łyżeczek żelatyny
- wiórki kokosowe
Biszkopt smarujemy masą z nutelli. Ja kupiłam słoiczek 230 g.
Nutelle w słoiczku najpierw trzeba podgrzać w piekarniku albo mikrofali( w mikrofali grzałam 3 minutki) aby masa mogła się łatwo rozsmarowac na biszkopcie.
Śmietane ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Do ubitej dodajemy ciepłą żelatynę ( rozpuszczamy ją w 0,5 szklanki goracej wody).
Po dodaniu żelatyny , do masy dodajemy ananasy i rodzynki.
Masę wykładamy na biszkopt posmarowany nutella i grubo posypujemy wiórkami kokosowymi. Naprawdę pycha. Trzymamy w zimnym miejcu albo lodówce.
Ciasto NIEBO W GĘBIE - przepis Grubaska
CIASTO :
30 dag mąki
20 dkg masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem dodać żłótka i zagnieść ciasto .Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki .
MASA 1
75 dag jabłek
60 dag cukru kryształu
2 łyżeczki soku cytrynowego
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , włożyć do rondla i duśić w piekarnkiu . Gdy się trochę podduszą dodać sok cytrynowy , a kiedy będą miękkie wsypać cukier kryształ i dusić aż się rozpuści . Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku , a drugim przykryć .
MASA 2
25 dag orzechów
szklanka gorącego mleka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem .Zostawić do ostygnięcia . Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem , a następnie z orzechami .Posmarować placek masą i wstawić do lodówki .
POLEWA
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu
ćwierć kostki masła
2 łyżki kakao
Cukier i wode chwilę gotować , nast epnie dodać masło , kakao i zagotować , Polewą oblać wystudzony placek , udekorować połówkami orzecha włoskiego . Przechowywać w chłodnym miejscu .
IZAURA - przepis Dorothy
Ciasto
1,5 SZKLNKI MĄKI
1,5 SZKL CUKRU,
3 ŁYŻKI KAKAO,
1 KOSTKA MARGARYNY,
3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,
1 TOREBKA CUKRU WANILIOWEGO,
4 JAJA,
5 LYŻEK WODY
MASA SEROWA :
50-70 DAG BIAŁEGO SERA (OK 3 KOSTEK),
4 JAJA,
1 SZKLANKA CUKRU,
1/2 KOSTKI MASŁA,
WIÓRKI KOKOSOWE (2 TOREBKI)
PRZYGOTOWANIE CIASTA: MARGARYNE, CUKIER , KAKAO, WODĘ CUKIER WANILIOWY GOTOWAĆ 5 MINUT. PO OSTUDZENIU DODAĆ 4 ŻÓŁTKA I WYMISZAĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ. ODLAĆ 1/2 MASY. DO RESZTY DODAĆ MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I PIANĘ Z BIAŁEK,
WLAĆ DO FORMY POŁOWĘ MASY.
ZEMLEĆ SER W MASZYNCE (WYSTARCZY 1 RAZ), POŁĄCZYĆ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI, UTRZEĆ NA GŁADKĄ MASĘ, WYŁOŻYĆNA CIASTO, ZALAĆ DRUGĄ POŁOWĘ POZOSTAWIONEJ MASY. PIEC 60 MINUT W TEMP 200 STOPNI CELCJUSZA . PO UPIECZENIU POLAĆ ODLANĄ MASĄ ZE SZKLANKI I POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.
Ja bardzo często korzystam z Waszych przepisików dlatego pomyślałam sobie, że warto stworzyć jeden temat i zebrać w nim wszystkie Wasze przepisy :D
Taki temat łatwo podbijać i uchronić go przed skasowaniem :D
... a więc zaczynamy :D
SERNIK Z JOGUTÓW BAŁKAŃSKICH - przepis Marietta
Składniki:
* 5 jajek
* 1,5 szklanki cukru pudru
* 1 budyń śmietankowy
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 szklanki oleju
* 2 duże jogurty bałkańskie mogą być tez greckie ogólnie te bardzo gęste
* 1 paczka biszkoptów
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder. Jogurty, budyń (budyń mieszamy z żółtkami po czym dodajemy jogurt i resztę składników), cukier waniliowy i olej wymieszać, dodać ubitą pianę z białek. W średniej wielkości tortownicy (średnica 24 cm) ułożyć biszkopty (biszkopty układamy na suchą formę- nie smarujemy blachy absolutnie żadnym tłuszczem, ponieważ ciasta się przypalą) i zalać przygotowaną masą. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze około 160-170 stopni
Norweskie ciasto marchewkowe - przepis Josephiny
Składniki
2 szkl. startej marchwi (5 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. cukru
mały cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. posiekanych orzechów
rodzynki
masło
bułka tarta do blaszki
Sposób przyrządzania
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewą czekoladową.
Czas pieczenia: 60 minut.
Orzechowiec - przepis Mbg
Ciasto:
500 g mąki
200 g cukru
200 g margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
250 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu naturalnego
100 g cukru
100 g masła
Prócz tego: krem orzechowy (np. Dr Oetker)
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać margarynę, posiekać nożem a następnie dodać jajka, miód i sodę rozpuszczoną w mleku. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować dwie blachy. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na blachy. Jedną blaszkę ciasta upiec na złoty kolor – to będzie spód. Zagotować miód z cukrem i masłem – cały czas mieszać. Odstawić i dodać posiekane orzechy
i wymieszać. Wylać ciepłą masę orzechową na drugą część ciasta i piec w temp. 180*C przez 25 min – to będzie wierzch ciasta. Ciasto wyjmować z blaszek po ostygnięciu razem z papierem. Krem przygotować wg przepisu
na opakowaniu. Posmarować nim spód ciasta i przykryć wierzchem z orzechami.
Łatwe ciasto z owocami - przepis Mila77
Upiec biszkopt z 5 jajek.
2 śnieżki - ubić wg. przepisu na opakowaniu w głębszym naczyniu
2 galaretki tężejące, ale nie ścięte - dodać do śnieżek. Wymieszać, wylać na biszkopt i do lodówki. Musi mocno stężeć.
Potem wyłożyć owocami (bardzo dobrze smakuje z truskawkami) i zalać 1 lub 2 rozpuszczonymi (w mniejszej ilości wody) i tężejącymi galaretkami i ponownie odstawić do stężenia.
TIRAMISU - przepis Azji
zaznaczam,ze bardzo prosty przepisik a jak ktos lubi kawusie to mniamm
Potrzebujemy:
-2 opakowania biszkoptow
-2 jajka
-3 lyzki cukru pudru
-1 szklanke bitej smietany
-1 serek Mascarpone(szukajcie w duzych supermarketach na pewno jest w polsce)
-1 duzy kubek przestudzonej kawy rozpuszczalnej(moc kawy wedlug uznania)
-lyzka brandy lub koniaczku wlana do kawki(ale nie koniecznie)
-2 lyzki kakao
Przygotowanie:
masa
-ubijamy przez 5 min zoltka i cukier puder
-wkladamy do nich mascarpone,ucieramy lyzka na jednolita mase
-nastepnie mieszmy delikatnie z bita smietana
-na koncu ubijamy bialka i dodajemy do masy
co dalej
-biszkopty moczymy,kazdy z osobna w kawie i ukladamy na dnie naczynia (ja uzywam okragle zaroodporne,moze byc ceramiczne)
-na warstwe biszkoptow wylewamy mase
-przykrywamy nastepna warstwa biszkoptow,moczonych w kawie
-posypujemy wierzch kakaem
-wstawiamy do lodowki na najmniej 2 godz
-i gotowe
Kora orzechowa - przepis Eli7811
8 białek
3 żółtka
20 dag cukru
10 dag rodzynek
10 dag wiórek kokosowych
10 dag pokrojonych orzechów
10 dag mielonych orzechów
1 łyżka mąki
1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i resztę składników, wymieszać i upiec placek
Masa:
Ugotować budyń z soku z brzoskwiń (1 puszka). Do gotującego się soku dodać rozmieszane ze szklanką wody 2 budynie śmietankowe, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki pszennej i 5 żółtek. Po wystudzeniu wymieszać z 1 kostką masła.
Na upieczone ciasto smarujemy 0,5 masy, na masę układamy 2 paczki delicji (polewą do dołu), potem drugą część masy a na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy 2 galaretkami.
Biszkopt z jabłkami i pierniczkami - przepis Eli7811
30 dag małych pierniczków
biszkopt z 5 jaj
Zesmażyć 1 kg jabłek z galaretką cytrynową i 1 łyżeczką żelatyny.
Biszkopt pokroić na pół.
Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć zesmażone jabłka.
Na jabłka wyłożyć pierniczki (mogą być w czekoladzie)
:arrow: Ubić 1/2; litra śmietany i 3 łyżki cukru.
:arrow: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody.
:arrow: Po wystudzeniu wymieszać ze śmietaną i wyłożyć na pierniczki.
:arrow: Przykryć drugą połową biszkoptu.
:arrow: Polać polewą.
Rogaliki - przepis Kasia_j
1 szkl. mleka zagotować i przestudzić
do tego dodać 3 łyżki cukru i 6 dkg drożdży
wymieszać i pozostawić do zapienienia.
Potem dodać 1 jajko i ok. 3 szkl. mąki.
Wyrobic ciasto ( w razie potrzeby dodać mąki), zawinąć ciasto w ścierkę i wrzucić do zimnej wody.
Poczekać aż ciasto samo wypłyenie na wierzch.
Wtedy je wyciągnąć, rozwałkować i robic rogaliki.
Ja uwielbiam z czekoladą albo marmoladką
Wierzch można posmarować przed upieczeniem rozbitym żółtkiem.
Piec aż będą złote.
Zebra - przepis Marzeny
4 jajka
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszke zapachu
szklanka wody
szklanka oleju
Wszystkie składniki pomału mieszamy ze sobą. Potem dzielimy wszystko na dwie równe części i do jasnej dodajemy 3 płaskie łyżki mąki a drugiej kakao - ja daję tak na oko. Potem na zmaine wylewam raz jedno raz drugie ciasto i wstawiam do piekarnika na około godzine w temperaturze 170*C
Ciasteczka tureckie - przepis Anabel
Składniki:
20 dkg margaryny
niepelna szklanka cukru
1 szklanka maki
4 jajka(cale)
4 lyzki kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
(najpierw rozrobic margaryne i cukier,potem stopniowo dodawac make,jajka,kakao i proszek) powstanie dosc gesta masa-wylozyc(wylac) ja do brytwanki i do piekarnika
czas pieczenia 40-45 minut na 180 stopniach
po upieczeniu mozna polac lukrem lub posypac cukrem pudrem
*przepis na lukier*
25 dkg cukru pudru,ok 4 lyzki wrzatku,troszke soku z cytryny( wsypac cukier do naczynia i po troszku zalewac wrzatkiem,energicznie mieszac.wrzatek bardzo szybko zmienia cukier w lukier)
Ciasto Cappucino - przepis Mbg
Ciasto:
3 jajka
100 g cukru
100 g mąki
50 g masła
JA KUPUJĘ GOTOWY BISZKOPT - ciemny!!!
Przepisu na ciasto jeszcze nie zastosowałam.
Masa I:
4 żółtka
0,5 l mleka (2% lub 3,2%)
1 torebka kawy cappuccino - waniliowa
250 g cukru
0,5 l śmietanki 36%
5 łyżeczek żelatyny
Masa II:
2 łyżki kawy instant
100 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Przygotować biszkopt. Całe jajka z cukrem ubijać robotem około 5 minut, aż powstanie gęsta, biała masa. Na ubite jajka przesiać mąkę, dodać roztopione i schłodzone masło. Dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę natłuścić masłem, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C i piec ciasto około 25 min. Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.
Przygotować masę I. Żółtka utrzeć z 150 g cukru na białą, gęstą masę. Mleko zagotować i dodać do niego kawę cappuccino. Wymieszać. Gorącą kawę wlać do ubitych żółtek, wymieszać i podgrzać, nie gotując. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić
z resztą cukru i ostrożnie wymieszać z masą kawową. Całość rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki.
Przygotować masę II. Zagotować ¼ l wody. Dodać cukier i kawę istant, wymieszać, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Przestudzić i polać ciasto. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować małymi bezami lub wiśniami.
Pianka cappucino - przepis Marietty
3 smietany sniezki
3 szklanki mleka
7 lyzek cappucino
paczka zelatyny na litr wody
Przygotowac zelatyne ja ta paczke rozpuszczam w okolo 3/4 szklanki wody ,ubic sniezki z mlekiem jak sie zaczna ubijac wsypac suche cappucino ,jak juz beda ubite siup na ciasto .
Placek na maślance - przepis Marzeny
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 płaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem dokladnie wymieszac. Wylac na blache i posypac kruszonka
:arrow: można na wierzch dać wymieszane wiorki kokosowe 100g z szklanka cukru po upieczeniu polewa sie to jeszcze masłem.
"Simply wonderful" to oryginalna nazwa przepysznych kulek - przepis Dorothy
przepis:
50 g orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych
1/3 kostki masła
szczypta cynamonu
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku
Orzechy podprazyc w piekarniku ok.10 min na złoty kolor i obrac ze skórki.
Masło roztopić w rondlu o grubym dnie, wsypać cukier. Cały czas mieszać. Cukier po chwili zacznie sie rozpuszczać i ciemnieć aż zrobi sie brązowy(Uważjcie żeby nie przypalić bo zacznie dymić i gorzko pachnieć i ...do wyrzucenia).
Gdy cukier zbrązowieje, dodać szcyptę cynamonu i cukier waniliowy, zamieszać i wlać 1/2 szkl. wody. Uwaga bo mieszanina w garnku zacznie gwałtownie kipieć i strzelać, ato dlatego,że pod wpływem oziębienia wodą karmel wytrąci się i stwardnieje.
Trzeba go teraz gotować, aż znowu się rozpusci. Zakończyć gotowanie kiedy w garnku będzie juz tylko gęsty , ciemnobrązowy płyn(bez grudek) o przyjemnym karmelowym zapachu. Ostudzić.
Wsypać do niego mleko w proszku i zmiksować aż powstanie jednolita, gęsta masa. Odstawic do lodówki na kilka godzin żeby stężała. Z zimnej ulepic kulki o średnicy ok. 3cm i obtoczyć w wiórkach, w środek wciskając orzeszka.
W wersji dla dorosłych można dodać kilka łyżeczek alkoholu (niedużo bo masa moze się rozrzedzić).
Czekolda - przepis Kiszka
0.5 kostki margaryny
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
0.5 szklanki cukru
Wszystko razem zagotować w rondelku.Gdy ukażą sie bąbelki, gotować przez 7 minut co jakis czas mieszając. Moze byc ugotowana jako polewa do ciast.
Prosty placek ucierany z owocami - przepis Dziunia
1 kostka margaryny
3 duże jaja
szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubic bialka na sztywno, dodac cukier, żółtka, rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, a nastepnie mąke i proszek do pieczenia. Wysmarować blaszkę, posypać bułką tartą, wlać masę, na koniec dołożyc owoce ( świeże, mrozone, z puszki ). Piec 30-35 minut, aż wierzch bedzie jasnobrązowy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
CIASTECZKA CARLENE - przepis Yetta
1 kostka masła (jesli masło jest z lodowki i twarde jak kamien to wrzuc do garnka i lekko je podtop, jednak dosłownie chwileczke)
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. brązowego cukru (ja daję tylko zwykły cukier, bo ciemny jest bardzo drogi)
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szkl. płatków owsianych
1,5-2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. rodzynek w czekoladzie (ja daję rodzynki bez polewy)
Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kropelkami zapachu, sodą i proszkiem na pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i rodzynki i ręką już połącz je z masą. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi (ja formuje kulki ale ich nie splaszczam, w pieczeniu i tak zrobią sie płaskie). Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną!) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut.
Odczekaj parę minut, zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach. Będą smaczne nawet przez 2 tygodnie!
SERNIK PŁACZĄCY - przepis Szproteczka
Ciasto :
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
½ szklanki cukru
2 żółtka i 1 całe jajo
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
Ser :
1 kg sera
1/2; szklanki oleju
1 1/2; szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 całe jaja i 4 żółtka
olejek śmietankowy
Ciasto rozłożyć na spodzie równomiernie. Ser i jaja utrzeć z cukrem i resztą składników. Masę wylać na spód ciasta. Piec około 40 minut. Na koniec ubić pianę z białek i z 1 szklanką cukru i piec jeszcze 20 minut.
Ciasto PALCE LIZAĆ - przepis Szproteczka
Ciasto : 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie lekko mieszając łyżką , mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa : 5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana : w połowie szklanki gorącej ( przegotowanej) wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru, dodać ostudzoną żelatynę , wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajo, jeszcze ucierać, po czym wylać na pianę.
Sernik - przepis Szproteczka
- 4 serki homogenizowane waniliowe ( mogą być 3 waniliowe i jeden zwykły)
- pół paczki żelatyny 50 g
- masło
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru ( ja daję troche mniej )
- biszkopty
- galaretka ( najlepiej jakaś czerwona )
- posiekane migdały ( najlepiej płatki migdałowe )
Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy pojedyńczo żółtka. Nastepnie dodajemy serki homogenizowane. Żelatyne rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Do przygotowanej masy dodajemy schłodzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno pianę z 5 białek. Delikatnie mieszamy i dosypujemy płatki migdałów. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy masę do tortownicy wyłożonej biszkoptami ( dobre są bebe albo petitki ).
Wkładamy do lodówki. Potem zalewamy na wierzchu zimną galaretkką.
Po około 2 godzinach gotowe do zjedzena.
BANANOWIEC - przepis Kasia_j
:arrow: Spód Upiec biszkopy z 5 jaj.
POTRZEBNE:
3 jajka
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki cukru
1 margaryna
1 kg bananów
2 galaretki wiśniowe
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
WYKONANIE:
3 żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru i jedną margaryną.
70dkg bananów zmiksować i dodawać po trochu do masy.
Jedną galaretke cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody,wystudzić i jak już będzie lekutko tężejąca zmiksować z masą bananową i wyłożyć na biszkopt.
30 dkg bananów pokroić w plasterki i ułożyć na masie.
Rozpuścić 2 galaretki wiśniowe w 1/2 litra wody i jak będzie się lekko siadać, wylać na biszkopt.
3 białka ubić z 3 łyżkami cukru.
Galaretke agrestową rozpuścić w 1 szklance wody i znowu jak będzie lekko tężęjąca połączyć z ubitą pianą i rozłożyć równo na placku.
Włożyć do lodówki i poczekać aż wszystko zgęstnieje.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - przepis Szproteczka
Ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 łyżki cukru zwykłego, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa : 0,5 kg sera, 1 całe jajko, 0,5 kostki margaryny, 1 budyń śmietankowy, rodzynki, olejek śmietankowy
Warstwa owocowa: 1 puszka brzoskwiń lub świeże owoce ( morele, brzoskwinie)
Piana : 6 białek , 1 szklanka cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i żółtka. Wyrobić ciasto i podzielić je na 2 części. Część ciasta schować na pół godziny do lodówki, a resztę wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Przygotować masę serową mieszając dokładnie wszystkie jej składniki : zmielony ser ( ja daje już taki co go nie trzeba mielić ), margarynę, budyń, jajko, dodatki. Przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
Na ser wykładamy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce pokrywamy ubita na sztywno pianą z białek i cukru.
Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tartce jarzynowej, tak aby zakryło warstwę bezową. Piec w temp. Ok.170 0 do zrumienienia na złoty kolor. Można polać polewą czekoladową.
Ciasto drozdzowe - przepis Dorothy
1 szkl. mleka
10 dkg drozdzy
1 i 1/2 szkl. cukru
5 jajek
1 maslo pokrojone w kostke
1 lyzka oleju
1/2 lyzeczki soli
wszystko wymieszac lyzka, przykryc i odstawic na 8 godzin(lub na noc)
po 8 godz. wsypac 1 kg maki, zapach waniliowy lub inny i miksowac robotem (spiralne druty) 1/2 godz. z przerwami, wlozyc do duzej formy, posmarowanej maslem i posypanej maka i jak zacznie rosnac, wstawic do piekarnika, piec ok. 40 minut
Pyszne ciasto z jabłkami - przepis Aga1
6 dużych jabłek
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 lyżeczka sody
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
rodzynki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka zmieszać z olejem, następnie dodać
cukier, mąkę, sodę, kakao i dobrze wymieszać. Masę połączyć z jabłkami i rodzynkami.
Na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wlać ciasto.
Piec około 50 minut.
Ekspresowa napoleonka - przepis Karcia
Składniki:
- 2 opakowania krakersów [te z lajkonika zwyczajne]
- kostka margaryny
- 1 litr mleka
- 3 curky waniliowe
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki
przygotowanie:
z litra mleka odlać szklanke, reszte zagotować w garnku. Dodać do gotującego się mleka margarynę i rozpuścić, dodać cukier zwykły i waniliowy, zagotować.
szklankę mleka wlać do miski, dodać budyń plus mąkę - zmiksować, a następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować.
Na blaszkę rozłożyć 1 warstwę krakersów i zalać gorącą masą, następnie przykryć od góry warstwą krakersów. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.
Placek " NUTELLA" - przepis Szproteczka
Przepis :
Upiec biszkopt z 5 jaj.
Upieczony biszkopt lekko nasączamy.
Masa :
- słoiczek nutelli
- 1 litr śmietany kremówki
- rodzynki
- pół puszki pokrojonych drobno ananasów
- pół szkanki cukru pudru
- duzy cukier waniliowy
- 5 łyżeczek żelatyny
- wiórki kokosowe
Biszkopt smarujemy masą z nutelli. Ja kupiłam słoiczek 230 g.
Nutelle w słoiczku najpierw trzeba podgrzać w piekarniku albo mikrofali( w mikrofali grzałam 3 minutki) aby masa mogła się łatwo rozsmarowac na biszkopcie.
Śmietane ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Do ubitej dodajemy ciepłą żelatynę ( rozpuszczamy ją w 0,5 szklanki goracej wody).
Po dodaniu żelatyny , do masy dodajemy ananasy i rodzynki.
Masę wykładamy na biszkopt posmarowany nutella i grubo posypujemy wiórkami kokosowymi. Naprawdę pycha. Trzymamy w zimnym miejcu albo lodówce.
Ciasto NIEBO W GĘBIE - przepis Grubaska
CIASTO :
30 dag mąki
20 dkg masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem dodać żłótka i zagnieść ciasto .Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki .
MASA 1
75 dag jabłek
60 dag cukru kryształu
2 łyżeczki soku cytrynowego
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , włożyć do rondla i duśić w piekarnkiu . Gdy się trochę podduszą dodać sok cytrynowy , a kiedy będą miękkie wsypać cukier kryształ i dusić aż się rozpuści . Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku , a drugim przykryć .
MASA 2
25 dag orzechów
szklanka gorącego mleka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem .Zostawić do ostygnięcia . Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem , a następnie z orzechami .Posmarować placek masą i wstawić do lodówki .
POLEWA
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu
ćwierć kostki masła
2 łyżki kakao
Cukier i wode chwilę gotować , nast epnie dodać masło , kakao i zagotować , Polewą oblać wystudzony placek , udekorować połówkami orzecha włoskiego . Przechowywać w chłodnym miejscu .
IZAURA - przepis Dorothy
Ciasto
1,5 SZKLNKI MĄKI
1,5 SZKL CUKRU,
3 ŁYŻKI KAKAO,
1 KOSTKA MARGARYNY,
3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,
1 TOREBKA CUKRU WANILIOWEGO,
4 JAJA,
5 LYŻEK WODY
MASA SEROWA :
50-70 DAG BIAŁEGO SERA (OK 3 KOSTEK),
4 JAJA,
1 SZKLANKA CUKRU,
1/2 KOSTKI MASŁA,
WIÓRKI KOKOSOWE (2 TOREBKI)
PRZYGOTOWANIE CIASTA: MARGARYNE, CUKIER , KAKAO, WODĘ CUKIER WANILIOWY GOTOWAĆ 5 MINUT. PO OSTUDZENIU DODAĆ 4 ŻÓŁTKA I WYMISZAĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ. ODLAĆ 1/2 MASY. DO RESZTY DODAĆ MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I PIANĘ Z BIAŁEK,
WLAĆ DO FORMY POŁOWĘ MASY.
ZEMLEĆ SER W MASZYNCE (WYSTARCZY 1 RAZ), POŁĄCZYĆ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI, UTRZEĆ NA GŁADKĄ MASĘ, WYŁOŻYĆNA CIASTO, ZALAĆ DRUGĄ POŁOWĘ POZOSTAWIONEJ MASY. PIEC 60 MINUT W TEMP 200 STOPNI CELCJUSZA . PO UPIECZENIU POLAĆ ODLANĄ MASĄ ZE SZKLANKI I POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.