Sałatka z tuńczykiem - przepis Alikowa
Składniki na 2 porcje:
-kapusta pekińska po 2-3 listki na osobę
-Tuńczyk w oleju (1 puszka starcza dla 2 osób)
- pomodor 1,5 pomidorka dla osoby
- kukurydza z puszki - pół puszki dla 2 osób
- ser żółty wg uznania
- łyżka majonezu dla każdego
Na dole ( warstwami)
- pokrojona lub porwana kapusta pekińska ale tylko ta część zielona
- pokrojony pomidor w dużą kostkę na połowie miseczki , na drugiej kukurydza z puszki najlepsza "Bonduell" ? żle chyba napisałam
- tuńczyk w oleju!!!(koniecznie w oleju) na połowie, a na drugiej starty żółty ser
- na górze łyżka majonezu
Do tego biąłe pieczywo:ciabata, bagietka
Palce lizać!
Sałatka śledziowa - przepis Monika
*60 dag ziemniaków
*25 dag filetów ze śledzi
* duża cebula
* duże kwaskowate jabłko
*5-6 konserwowych buraczków
*10 dag kiszonych ogórków
*jogurt naturalny
*majonez
*łyżka octu winnego
*sól, pieprz
ziemniaki ugotować w mundurkach,obrać i pokroić w talarki
filety wymoczyć w zimnej wodzie,osuszyć i pokroić w kostkę
cebulę pokroić w krążki
buraczki i jabłko pokroić w kostkę,ogórki w talarki
majonez połączyć z jogurtem i octem (można dodać 2 łyżki zalewy z buraczków)
składniki wymieszać i zalać sosem
Sałatka śledziowa - przepis Misia27
Składniki:
- 0,5 kg matiasów solonych, jak są mocno solone, to plukać .... jak kto lubi
- 4 jajka na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała śmietana, 18%
Przygotowanie:
Sledzie pokroić w drobne kawałki, jajka ugotować na twardo. Jajka, cebulke i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, połączyć składniki, doprawić przeciśnietym ząbkiem czosnku i pieprzem, wymieszać ze śmietaną.
Śledzie w śmietanie - przepis Dorota111
Składniki;
śledzie (matiasy)
cebula
jabłko
śmietana
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
Matiasy należy wymoczyć w zimnej wodzie, kilka razy wodę zmieniając, żeby śledzie nie były za słone. (Ja próbuję czy nie są za slone). Śledzie nastepnie należy pokroić i posypać pieprzem (w miarę mocno). Muszą trochę postać, żeby przeszły pieprzowym smakiem.
Cebulę drobno pokroić i przelać wrzątkiem, żeby stała się lekko slodka. Jabłka obrać ze skórki i potarkować na tarce jarzynowej. Cebulę i jablka należy połączyć ze śmietaną i przygotowanymi wcześniej śledziami. Dla wyostrzenia smaku można dodać kilka kropel cytryny. Po tym śledzie najlepiej na chwilę odstawić, żeby sie wszystko przegryzło.
Sałatka z ryżu i tuńczyka - Babola
1 puszka tuńczyka w oleju
2 paczki ryżu
1 puszka kukurydzy
3 papryki najlepiej czerwone
1/2 cytryny
Majonez
Paprykę kroimy w kostkę (może być papryka konserwowa ale wtedy nie dajemy cytryny) dodajemy ugotowany ryż, tuńczyka odciskamy z oleju, kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy majonez
wszystko mieszamy, ja nawet nie dodaję żadnych przypraw
SAŁATKA Z RYBY - przepis Ruryk
Filety z ryby ugotować w wedecie i odcedzić na sicie tak by były okruchy wedety w sałatce.
Rybę podzielić na porcje „widelcowe”
Sos:
Kefir, majonez, czosnek, posiekany koper. Sałatkę do lodówki.
SAŁATKA Z ARBUZA I KREWETEK - przepis EwaiMati
25 dkg dużych mrożonych krewetek
kiełki słonecznika
2 łyzki majonezu
1\4 arbuza
otarta skórka z pomarańczy
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Krewetki gotować 3 minuty w osolonym wrzątku.Odcedzić,ostudzić.Z arbuza wyjąc pestki,pokroic na kawałki.Na półmisku układać krewetki i kawałki arbuza.Ocet wymieszać z oliwą,polać sosem sałatkę.Udekorować kiełkami słonecznika,majonezem i otarą skórką z pomarańczy.
Ryba po japońsku - przepis AgaO.
Składniki:
3 filety pangi lub mintaja, pokrojone w kawałki,
2 szkl. mąki, 2 jajka, 2 łyżki wegety, woda- zrobić z tego ciasto troszkę gęstsze od naleśnikowego i obtaczać w tym cieście kawałki ryby i smażyć w głębokim oleju
papryka konserwowa
ogórki konserwowe
cebula- to wszystk pokroić w kosteczkę
3 łyżki octu, mała puszka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki keczupu, 4 łyżki cukru, 0,5 szkl.oleju, 1,5 szkl.wody- to wszystko zagotować i dodać warzywa i wymieszać
Usmażoną rybkę układać najlepiej w słoiku na to zalewa, znów ryba, zalewa i tak dalej.
Powinno to postać kilka godzin w chłodnym miejscu.
Małże - przepis AlexB.
6 lyzek oliwy z oliwek
4 zabki czosnku rozpolowione
duza cebula grubo posiekana
1/2 kg. miesa z kurczaka w kawalkach
6 obranych pomidorow w kawalkach
1 czerwona papryka pokrajana w kawalki
1/4 kg. ryzu dajacego gotowac sie na sypko
paczuszka szafranu
1/2 l. rosolu z kurczaka
1 kg. malz
150 -- 200 g. krewetek
1/4 kg. zielonego groszku
1 lyzka drobno posiekanej naci selera
pietruszka j.w.
sol,pieprz
W braku specjalnej patelni czyli paelli, duzy plaski garnek, wok albo cos podobnego. W odrobinie goracego rosolu rozprowadzamy szafram, a jezeli mamy szafran w calych slupkach, to robimy z niego naciag. Rozgrzac oliwe, w niej zrumienic czosnek i go wyrzucic. Wrzucic kurczaka i cebule smazyc do zeszklenia cebuli. Wrzucic papryke, pomidory, ryz wyplukany i wysuszony. Gotowac mieszajac i dodajac rosolu w miare, jak ryz wchlania plyn. Dodajemy tez rosol z szafranem. Tak gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Potrawa nie powinna wrzec. Wrzucamy groszek i gotujemy ok. 5 minut Wrzucamy malze i gotujemy, az sie otworza. Jezeli mamy malze mrozone, to mozemy wrzucic je odpowiednio wczesniej, aby sie rozmrozily i ugotowaly, jezeli z puszki, to pozniej, aby sie tylko zagrzaly. Wrzucamy krewetki. Znowu moment wrzucenia zalezy od tego, czy mamy swieze, gotowane z konserwy, czy mrozone. Przyprawiamy sola, pieprzem selerem i pietruszka. Ostatecznie ryz powinien byc miekki, ale potrawa raczej sucha. Przed podaniem mozna wsadzic na kilka minut do piekarnika, aby doszla. Paella nalezy do tych ludowych potraw, ktore wystepuja w rozlicznych wariantach. Wsrod dodatkow spotyka sie mieso wieprzowe, wolowe lub konskie, kielbase, fasolke i inne warzywa. Osobiscie robie paelle z ryba -- dorszem lub morszczukiem oraz gotowymi mrozonymi "frutti di mare" oraz dodaje odrobine kajenny dla ostrosci.
Śledzik w pierzynce - przepis Aldik
- śledź a'la matijas pokrojony w kosteczkę
- cebulka pokrojona w kosteczkę
- rozsmarowac cienką warstwę majonezu
- ziemniaki ugotowane i startce na grubej jarzynówce
- warstwa majonezu
- marchew ugotowana i starta na grubej jarzynówce
- warstwa majonezu
- jajka ugotowane starte na grubej jarzynówce
Sałatka śledziowa - przepis Aldik
- śledź a 'la matyjas pokrojony w kostkę
- tak samo - ogórek kiszony
- por
- jajka
- czerwona fasola z puszki
- kukurydza z puszki
- oliwki
- majonez
Sałatkę mieszamy jak tradycyjną warzywną Ja przyprawiam ją jeszcze dużą ilością ziół prowansalskich i tymiankiem....
- posypać posiekaną natką pietruszki
W związku z tym,że sałatkę tę układa się warstwowo najlepiej jest podawac ją w pzezroczystym naczyniu. Ładnie - kolorowo wygląda :D
Śledź w buraczkach - przepis Lady
śledzie w occie - 3 płaty
słoik buraczków konserwowych
puszka czerwonej fasolki
cebula czerwona
ogórki kiszone lub konserwowe
majonez, pieprz, natka pietruszki
Śledzie kroimy w paseczki, buraczki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce (wieksza tarka) jak kto woli, ogórki i cebulkę kroimy w kosteczkę, wszystko ze sobą mieszamy doprawiamy pieprzem i dodajemy majonezu. Gotowe posypujemy natką pietruszki.
Śledzia w smietanie - przepis Aldik
- sledzik z zalewy octowej (pokrojony w większą kostkę)
- winne jabłko starte na grubej jarzynówce
- cebulka pokrojona w kostkę - zasypuję ją cukrem i na godzinkę zostawiam pod przykryciem,żeby puściła sok i zmiękła, później razem z sokiem dodaję do śledzika
- kwaśna śmietana
Wszystko razem wymieszać i doprawic do smaku. Pyszne z ziemniakami.
ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKA - przepis Sylwiasta
Składniki:
- makaron (świderki, rurki lub kokardki),
- opakowanie 250g,
- gomułka białej mozzarelli.
Sos:
- duża cebula,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- serek topiony śmietankowy 50g,
- 3 łyżki gęstej śmietany co najmniej 12%,
- 5 łyżek utartego na grubych oczkach parmezanu lub innego twardego sera,
- czosnek 3-4 ząbki,
- sól, biały pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Makaron ugotować al dente. NIE PRZELEWAĆ ZIMNĄ WODĄ!!!! Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać tuńczyka wraz z sosem, śmietanę, serek topiony, parmezan i zmiażdżony czosnek. Posypać solą, białym pieprzem, dodać natkę i trzymać na wolnym ogniu ciągle mieszając aby sos zgęstniał. Do żaroodpornego naczynia włożyć ugotowany makaron, zalać sosem i wymieszać. Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Podawać jak mozzarella się rozpuści.
PYCHA RYBKA - przepis OLA111
Filety rybne ok 4-5 platow
pol cytrynki
wycisnac sok z cytryny i polac nim filety,zostawic na ok pol godziny
do ok 2 lyzej oleju wsypac tymianek pieprz sol i ok 3 zabki rozgniecionego czosnku
nasmarowac tym odsaczona z soku i wody rybe
tak nasmarowane filety ulozyc w naczyniu zaroodpornym i polac ok szkl bulionu z kos rosolowej
piec w piekarniku ok 180st do zarumienienia bez przykrycia!
jak rybka zacznie nabierac kolorow polac ja 200ml smietanki 18% wymieszanej z posiekana natka pietruszki
i jeszcze chwilke zapiec
Ryba w cieście naleśnikowym - przepis Justyna81
1 kg filet z mintaja
1 słoik papryki konserwowej
1 puszka ananasa
3 marchewki
2 3 ząbki czosnku
Rybke pokroić na takie wieksze kawałki tak jak do ryby po grecku. Pędzej przygotować ciasto naleśnikowe. Rozgrzać tłuszcz i rybe namoczona w cieście naleśnikowym smażyc. Odstawic na bok do ostudzenia. Na tym samym tłuszczu podsmażyc drobno pokrojony czosnek jak sie podmaży wrzucić pokrojona derobno paprykę i ananasy oraz wlać do patelni soki z papryki i ananasa do tego 3 utarte marchwie na tarce. Wszystko próżyc do miękkości. Jak bedzię miękkie. W słoiczku rozrobić troche wody i mąki ziemniaczanej. I wszytsko zalac i dobrze wymieszać az zgęstnieje. Doprawic solą i pieprzem i układać w naczyniu warstowo z ryba.