PALCE LIZAĆ
Ciasto : 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie lekko mieszając łyżką , mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa : 5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana : w połowie szklanki gorącej ( przegotowanej) wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru, dodać ostudzoną żelatynę , wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajo, jeszcze ucierać, po czym wylać na pianę.
SMACZNEGO