przez NICOLKA » Wt gru 18 2007, 09:25
cos takiego znalazlam ale nie jestem pewna czy to jest napewno to...
Ciasto na pierogi:
Produkty: 700 gram mąki pszennej,
2 jajka, sól, 270-300 ml letniej wody
Wykonanie: Do naczynia wlać wodę (niektórzy zamiast letniej wody używają wody mineralnej gazowanej, co spulchnia ciasto), wbić jajka, dodać sól i rozmieszać. Następnie dosypywać mąkę i wyrabiać (najlepiej ręką), aż do momentu, gdy ciasto będzie odpowiednio gęste, ale jednocześnie elastyczne. Odstawiamy je na godzinę, ponownie zagniatamy, aby je napowietrzyć i rozwałkowujemy, przygotowując do napełniania ciasta farszem.
Farsz mięsny:
Produkty: 500 gram mięsa wstępnie gotowanego (łopatka, szynka), 2 średnie cebule, 1,5 czerstwej bułki, mleko (do namoczenia bułki), sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso przemielić przez maszynkę. Dodać do niego cebulę zrumienioną na maśle oraz odciśniętą z mleka i przemieloną przez maszynkę bułkę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać ręką, oczywiście czystą!
Farsz grzybowy
Produkty: 100 gram grzybów suszonych, 300 gram grzybów świeżych (mrożonych lub solonych), 4 cebule, 80 gram masła, 6 łyżek bułki tartej, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć, grzyby świeże obgotować. Jedne i drugie po odcedzeniu dorzucić do zezłoconej cebulki na maśle i podusić chwilę, dodając pieprz i sól. Wszystko zagęścić bułką tartą, którą mieszamy z masą cebulowo-grzybową.
Nasze Księżniczki i Aniołeczek