Strona 1 z 1

szukam przepisu na "szyszki" z ryżu preparowanego

PostNapisane: N sty 27 2008, 11:17
przez sylwus
Kiedyś jadłam coś co cukiernik nazywał "szyszkami"... były boskie :D
Był to ryż preparowany sklejony czymś podobnym do masy toffi i uformowany w małe szyszki.

Znacie może taki przepis??

PostNapisane: Pn sty 28 2008, 12:17
przez Olyv
MOJA MAM ROBIŁA JAK BYŁAM MAŁA
PAMIĘTAM ŻE CHYBA TO BYŁY ZWYKŁE KRÓWKI STOPIONE I WYMIESZANE Z RYŻEM - ALE NIE MAM PEWNOŚCI

MOŻE KTOŚ ZNA DOKŁADNY PRZEPIS BO CHĘTNIE SAMA ZROBIŁABYM MAŁEMU

PostNapisane: Pn sty 28 2008, 12:39
przez Sylwiasta
Zgadza sie to są krówki roztopione z margaryną , niektórzy dodają jeszcze kakao ;)

PostNapisane: Pn sty 28 2008, 12:44
przez Olyv
Sylwiasta a pamiętasz ile tej margaryny??

PostNapisane: Pn sty 28 2008, 13:18
przez Sylwiasta
Na pół kg krówek pół kostki margaryny ;)

PostNapisane: Pn sty 28 2008, 23:34
przez Olyv
tx, nie sądziłam że tak dużo 8)
Pozdr

PostNapisane: Pn sty 28 2008, 23:35
przez ata_k
proszę o to przepis: :P

SZYSZKI

40 dkg cukierków toffi (polecam "Kubanki")
1/2 kostki margaryny
5 dkg kokosu
2 łyżki kakao
12 dkg ryżu preparowanego

Rozpuścić margarynę następnie cukierki dodać kokos, kakao i na koniec ryż


SMACZNEGO :!: :!: :!:

PostNapisane: Wt sty 29 2008, 10:55
przez NNisiaa
pamietam ten przepis byl w jednej ksiazce z bajkami..i mama jak bylam mala mi je robila ...pysznosci...chyba spisze przepis i je zrobie :D

PostNapisane: Śr sty 30 2008, 13:42
przez OLA111
macie fotki tego cuda?

PostNapisane: Cz sty 31 2008, 12:37
przez edika9
Obrazek
to są te szyszki pycha my je uwielbiamy. ja robi z krowek (ale koniecznie musza byc ciagnace) roztapiam w garnku pol kg krowek i pol margaryny i jak sie rozpopi wrzucam ryż i jeszcze gorace formuje w szyszki.

smacznego

PostNapisane: Cz sty 31 2008, 12:38
przez edika9
na pol kg krowek to ryżu 100g :wink:

PostNapisane: So lut 02 2008, 23:12
przez sylwus
Dziękuje dziewczyny, to jest to czego szukałam :D

A jak myślicie... karmel zrobiony z mleka skondensowanego byłby odpowiedni jako masa??

PostNapisane: N lut 03 2008, 10:19
przez edika9
mysle ze moglabys sprobowac tylko mleko trzeba by bylo z ok 2godz gotowac zeby bylo geste :wink:

PostNapisane: Wt lut 19 2008, 12:16
przez ewa26
Moja mama te ztakie robiła szszeczki :lol: Dziś chyba po powrocie do domu z pracy, zrobię z Olusiem :lol: