przez Mrumru » Pt mar 21 2008, 13:36
Mazurek Zuropy: (mam nadzieje, ze sie nie obrazi ;))
Kruche ciasto:
30dkg mąki krupczatki
20dkg masła
10dkg cukru pudru
3 gotowane żółtka
wanilia ( ja daję cukier waniliowy)
Kajmak
1/2 litra mleka
40dkg cukru
5-10dkg masła
1/3 laski wanilii
1 łyżka karmelu( nie daję )
Ciasto trzeba zagnieść szybko i schować do lodówki( żółtka muszą być przetarte przez sitko) Po ok. 30 minutach wyjąć. Rozwałkować na blasze posmarowanej tłuszczem. Widelcem zrobić dziurki żeby powietrze wylazło i nie pękało. No i trzeba pamiętać o zrobieniu "wałeczków" wkoło blachy żeby b było miejsce na wylanie kajmaku. Piec na złoty kolor w piekarniku o temp. 170 stopni.
Kajmak: mleko wlać do gara, dodać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając. Jak zacznie gęstnieć to już trzeba mieszać ciągle żeby się nie przypaliło. Troszkę mieszania jest, ale warte zachodu.