Sernik Biały
====================
ciasto
40 dkg maki
15 dkg cukru
1 margaryna
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
ser
1 kg sera
12 białek
30 dkg cukru ( połowa od sera , połowa do piany)
20 dkg margaryny ( musi być margaryna bo jest lżejsza od masła )
6-8 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
jedna część wyłożyc na blachę , a druga włożyć do lodówki.
Ser zemleć razem z margaryna i utrzeć mikserem z połowa cukru dodać śmietanę z proszkiem i mąką ziemniaczaną i nadal ucierać.
Ubić piane z białek , do ubitej dodawać porcjami cukier ( druga część)
Piana ma być gęsta i sztywna , połączyć z serem i wymieszać, dodać rodzynki.
Ser wyłożyć na ciasto , na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piekłam go ok. 1 godziny w temp 180-190 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Tylko nie mam pojęcia jak to przełożyć na zwykłe piekarniki gazowe i elektryczne.