Strona 1 z 1

Sernik biały

PostNapisane: So mar 29 2008, 18:58
przez kasia_j
Sernik Biały
====================


ciasto

40 dkg maki
15 dkg cukru
1 margaryna
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia


ser

1 kg sera
12 białek
30 dkg cukru ( połowa od sera , połowa do piany)
20 dkg margaryny ( musi być margaryna bo jest lżejsza od masła )
6-8 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki


z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
jedna część wyłożyc na blachę , a druga włożyć do lodówki.


Ser zemleć razem z margaryna i utrzeć mikserem z połowa cukru dodać śmietanę z proszkiem i mąką ziemniaczaną i nadal ucierać.
Ubić piane z białek , do ubitej dodawać porcjami cukier ( druga część)
Piana ma być gęsta i sztywna , połączyć z serem i wymieszać, dodać rodzynki.
Ser wyłożyć na ciasto , na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.


Piekłam go ok. 1 godziny w temp 180-190 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Tylko nie mam pojęcia jak to przełożyć na zwykłe piekarniki gazowe i elektryczne.

Re: Sernik biały

PostNapisane: So cze 21 2008, 18:25
przez enik
Musi być dobre - wypróbuję

Re: Sernik biały

PostNapisane: Pn lip 07 2008, 12:51
przez Anielkaaa
Ja uwielbiam serniki, ale bez spodów..sam ser :) Takie moje samki :)

Re: Sernik biały

PostNapisane: Wt wrz 30 2008, 08:55
przez Anielkaaa
:geek1:

Re: Sernik biały

PostNapisane: Wt maja 22 2018, 13:03
przez playskin1
ja chciałabym jakiś dobry przepis na sernik bez spodu
https://www.knall.com.pl/59,Roleta-VELU ... lektryczna