~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~
Napisane: Śr sie 27 2008, 09:29
WĄTEK KULINARNY MAJÓWEK 2008 OGŁASZAM - ROZPOCZĘTY
do każdej potrawy i ciasta obowiązkowe zdjęcia końcowego efektu
SZARLOTKA
Składniki
25 dag (1,5 szkl.) mąki krupczatki
25 dag mąki tortowej
margaryna Kasia (najlepiej zeby była miękka)
1 jajko
2 żółtka
łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka pełna śmietany (ja daje 18%)
ok. 1 szkl. cukru
jabłka - mogą być starkowane albo pokrojone w kostkę - 1kg to pewnie będzie mało. mogą też być inne owoce - wiśnie, porzeczki, śliwki - próbowałam różnych wersji
3-4 łyżek cukru
3-4 łyżki bułki tartej
Wykonanie
ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. pierwszą wyłożyć na blaszkę (ja mam prostokątną ) wyłożoną pergaminem, ponakłuwać widelcem. ok. 1 kg starkowanych lub pokrojonych jabłek wyłożyć na ciasto, posypać 3-4 łyżkami cukru (jesli jabłka są słodkie - dać mniej) i 3 łyżkami bułki tartej. przykryć drugą częścią ciasta. posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. (ja zwykle rozbełtuje białko z cukrem waniliowym i wylewam równomiernie na wierzch)
piec tak od pół godziny do 45 min. w 180 st. C aż wierzch sie ładnie zarumieni
SMACZNEGO!
do każdej potrawy i ciasta obowiązkowe zdjęcia końcowego efektu
SZARLOTKA
Składniki
25 dag (1,5 szkl.) mąki krupczatki
25 dag mąki tortowej
margaryna Kasia (najlepiej zeby była miękka)
1 jajko
2 żółtka
łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka pełna śmietany (ja daje 18%)
ok. 1 szkl. cukru
jabłka - mogą być starkowane albo pokrojone w kostkę - 1kg to pewnie będzie mało. mogą też być inne owoce - wiśnie, porzeczki, śliwki - próbowałam różnych wersji
3-4 łyżek cukru
3-4 łyżki bułki tartej
Wykonanie
ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. pierwszą wyłożyć na blaszkę (ja mam prostokątną ) wyłożoną pergaminem, ponakłuwać widelcem. ok. 1 kg starkowanych lub pokrojonych jabłek wyłożyć na ciasto, posypać 3-4 łyżkami cukru (jesli jabłka są słodkie - dać mniej) i 3 łyżkami bułki tartej. przykryć drugą częścią ciasta. posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. (ja zwykle rozbełtuje białko z cukrem waniliowym i wylewam równomiernie na wierzch)
piec tak od pół godziny do 45 min. w 180 st. C aż wierzch sie ładnie zarumieni
SMACZNEGO!