Strona 1 z 4

~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 09:29
przez aneczka24
Obrazek WĄTEK KULINARNY MAJÓWEK 2008 OGŁASZAM - ROZPOCZĘTYObrazek

do każdej potrawy i ciasta obowiązkowe zdjęcia końcowego efektu :e_biggring:

Obrazek SZARLOTKA Obrazek

Obrazek

Składniki

25 dag (1,5 szkl.) mąki krupczatki
25 dag mąki tortowej
margaryna Kasia (najlepiej zeby była miękka)
1 jajko
2 żółtka
łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka pełna śmietany (ja daje 18%)
ok. 1 szkl. cukru

jabłka - mogą być starkowane albo pokrojone w kostkę - 1kg to pewnie będzie mało. mogą też być inne owoce - wiśnie, porzeczki, śliwki - próbowałam różnych wersji
3-4 łyżek cukru
3-4 łyżki bułki tartej

Wykonanie

ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. pierwszą wyłożyć na blaszkę (ja mam prostokątną ) wyłożoną pergaminem, ponakłuwać widelcem. ok. 1 kg starkowanych lub pokrojonych jabłek wyłożyć na ciasto, posypać 3-4 łyżkami cukru (jesli jabłka są słodkie - dać mniej) i 3 łyżkami bułki tartej. przykryć drugą częścią ciasta. posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. (ja zwykle rozbełtuje białko z cukrem waniliowym i wylewam równomiernie na wierzch)
piec tak od pół godziny do 45 min. w 180 st. C aż wierzch sie ładnie zarumieni

SMACZNEGO!

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 11:12
przez aneczka24
Obrazek RAFFAELLO Obrazek

Obrazek

Składniki - ciasto/biszkopt
5 jajek
3 łyzki oleju
6 łyżek cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
1 łyżka octu

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, olej - zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie lekko zmiksować, dodać zapach (pół fiolki) i ocet. Wymieszać.
Przełożyć do tortownicy (ja używam takiej większej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 min. w 180 st. C
(biszkopt rośnie duży, ale po wystygnięciu "opada" i to jest chyba normalne ;) )


Masa budyniowa

Składniki
cukier waniliowy
2 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemiaczanej i pszennej
3/4 szkl. cukru
żółtko - (białko, które zostaje dodaje do biszkoptu)
olejek śmietankowy
1/4 kostki margaryny
wiórki kokosowe

Składniki - cukier waniliowy, mąka ziemniaczana i pszenna, żółtko i cukier wymieszać mikserem w 1 szklance mleka, drugą szkl. mleka zagotować i dodać masę. Gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje (na wolnym ogniu, bo szybko przywiera do dna). Masę schłodzić i zmiksować z margaryną i olejkiem śmietankowym (drugą połówką fiolki), dodając wiórki kokosowe.

Biszkopt przekroić na dwie części, posmarować kremem w środku, zostawić trochę do "przystrojenia", na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 19:00
przez Madzioza
To ja dorzucam od siebie:

3-BITObrazek

Potrzebna jest :

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka 2 budynie waniliowe ( najlepiej Oetkera)
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
herbatniki do przekładania warstw


Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Obrazek
fot.Madzioza

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników.

Obrazek
fot.Madzioza


Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

Obrazek
fot.Madzioza


1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Obrazek
fot.Madzioza


Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników.

Obrazek
fot.Madzioza


Schłodzić w lodówce :!:

Obrazek
fot.Madzioza


:zjem: SMACZNEGO :zjem:Obrazek

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 19:05
przez Roma
Madzioza normalnie obśliniłam sie strasznie na widik tego placuszka :fantastic_2: niestety ja do ciast mam 2 lewe ręce nawet jak cos jest malo skomplikowane :oops:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 19:06
przez Madzioza
Roma napisał(a):Madzioza normalnie obśliniłam sie strasznie na widik tego placuszka :fantastic_2: niestety ja do ciast mam 2 lewe ręce nawet jak cos jest malo skomplikowane :oops:


Roma dasz radę!!! Naprawdę prosta sprawa a ile przyjemności w jedzeniu potem!!! Tu nic nie pieczesz! :zjem: :zjem: :zjem:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 19:11
przez Roma
moze jutro sprobuje bo faktycznie to proscizna no i najwazniejsze ze bez pieczenia :D

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 20:05
przez aneczka24
Madzia fajnie, ze wkleiłaś przepisik na bita :D

Roma spróbuj - pierwsze kotki za płotki i na pewno sie uda :e_wink:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr sie 27 2008, 22:08
przez Madzioza
ObrazekPierogiObrazek

:arrow: 0,5 litra maślanki
:arrow: mąki tyle "ile zabierze maślanka"
:arrow: troszkę soli

Zagniatamy cisto, potem cienko rozwałkowujemy , wykrawamy koła szklanka i zawijamy owoce-ja robiłam z jagodami :)
Pyszne ze śmietaną i cukremObrazek

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz sie 28 2008, 17:13
przez Madzioza
ObrazekPolecam DOMOWĄ PIZZĘ!!!Obrazek

Zawsze robię z tego przepisu:

Pizza (na 4-6 porcji)

Potrzebne produkty:

:arrow: 500g mąki,
:arrow: ok. 40g drożdży,
:arrow: 1 łyżeczka soli,
:arrow: 1 łyżeczka cukru,
:arrow: 2 łyżeczki oleju,
:arrow: przyprawy wg. uznania :mrgreen:

Przyrządzenie:

1 :arrow: 1/4 l letniej wody rozrobić z drożdżami, dodać mąkę
2 :arrow: Dodać sól, cukier, olej. Wyrobić gładkie ciasto
3 :arrow: Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki
4 :arrow: Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min. aż wyrośnie,

Obrazek
fot. Madzioza
:arrow: następnie uformować pizzę i położyć na wysmarowaną olejem blachę.

5 :arrow: Nałożyć dowolne składniki i pokropić oliwą z oliwek

Obrazek
fot.Madzioza

Obrazek
fot.Madzioza

6 :arrow: Piec w temp. 220 C

Wskazówka:
Pizzę należy wkładać zawsze do bardzo gorącego piekarnika a wyjmować gdy brzegi ciasta są zarumienione.

Obrazek
fot.Madzioza

:zjem: :zjem: :zjem: SMACZNEGO!!! Obrazek

Obrazek
fot.Madzioza

P.S. ze względu na dietę matki karmiącej składniki dzisiejsze są trochę uboższe :wink: Zwykle dodawałam jeszcze podsmażoną cebulkę, oliwki, kukurydzę z puszki, czasami owoce morza:) Każdy może dodać składniki według uznania :P

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz sie 28 2008, 17:25
przez aneczka24
no suuuper :zjem:

więc w najbliższym wolniejszym czasie u nas pizza :eusa_whistle:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz sie 28 2008, 17:26
przez kamyczek77
Madzioza piekna Ci ta pizza wyszla :P :D :D :D

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz sie 28 2008, 17:28
przez Madzioza
aneczka24 napisał(a):no suuuper :zjem:

więc w najbliższym wolniejszym czasie u nas pizza :eusa_whistle:


kamyczek77 napisał(a):Madzioza piekna Ci ta pizza wyszla :P :D :D :D


Dziękuję Kobietki :blow_kiss: i jak będziecie robić to proszę o sprawozdanie czy smakowała:)
A teraz częstujcie się wirtualnie chociaż:)

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz sie 28 2008, 17:30
przez aneczka24
taaaa wirtualnie :? chyba ekran polizać :lol:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz sie 28 2008, 22:36
przez joa133
jambolaja

* 1-2udka z kurczaka (ugotować w wodzie )
* zostawić 2-3szklanki wywaru (na 1/2 szkl ryżu)
* ryż - 1/2szkl na osobę (suchego ryżu)
* 1papryka (pokroić w kostkę)
* 1/2 cebuli (pokroić w kostkę)
* 1/2 selera (pokroić w kostkę)

cebulę smażymy na 2-3łyżkach oliwy, oleju następnie dodajemy kurczaka ugotowanego, pokrojonego w kostkę, paprykę, seler, dusimy ok 10-15minutu na małym ogniu. Dodajemy ryż i 2szklanki wywaru. dodajemy sól, [pieprz, paprykę (słodką ostrą, jak kto lubi) . Stale mieszamy bo ryż lubi się przypalać... jak tak dolać jeszcze wywaru i gotować,aż ryż będzie miękki

Smacznego

Ps można dodać wszystko do tego : bazą jambolia jest 3Święta (cebula, seler, papryka +ryż) można dodać kiełbaskę,cukinię inne mięsko, owoce można pieczarki,co kto ma i lubi :-)

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: So sie 30 2008, 10:29
przez Madzioza
Umisak, no to super!!! :zjem: Z tego przepisu co podałam?
Ja też muszę znowu zrobić :zjem:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: So sie 30 2008, 19:09
przez Roma
Madzioza ale maja w super z Toba w domu takie pysznosci robisz :wink: Te pierogi wygladaja oblednie :D ja upieklam wczoraj babke z tych gotowych :oops: :oops: :lol: :lol: bardzo dobra wyszla :e_biggring:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Wt wrz 02 2008, 12:36
przez Madzioza
Roma napisał(a):Madzioza ale maja w super z Toba w domu takie pysznosci robisz :wink: Te pierogi wygladaja oblednie :D ja upieklam wczoraj babke z tych gotowych :oops: :oops: :lol: :lol: bardzo dobra wyszla :e_biggring:


Roma, lubię od czasu do czasu tak się "pobawić " w kuchni :mrgreen: A najbardziej lubię jak mi się wszystko uda i smakuje wszystkim:) :oops: :zjem:

Wczoraj na obiadek miałam paprykę faszerowaną z takiego przepisu:

Papryka faszerowana (na 2-3 osoby):

Składniki:
:arrow: 3 papryki raczej większe np. czerwone
:arrow: 45 dkg. mięsa mielonego wieprzowego
:arrow: cebula
:arrow: 1 torebeczka ryżu
:arrow: warzywa mrożone z paczki-ja kupiłam takie z pieczarkami ( na zupę pieczarkową)
:arrow: przyprawy wg. uznania :wink:
:arrow: kostka rosołowa
:arrow: koncentrat pomidorowy

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek, ryż ugotować w osolonej wodzie, Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać warzywa z paczki, dorzucić mięso i lekko podsmażyć. Doprawić przyprawami wg. uznania ( sól, pieprz itp.)

Obrazek
fot. Madzioza

Ryż wymieszać z mięsem, i warzywkami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się trzymało. Wymieszać. "Nadziać" papryki farszem:)

Obrazek
fot. Madzioza

Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać do ok. 2/3 wysokości papryki wodę z rozpuszczonym rosołkiem z kostki i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Można do wywaru dołożyć przecier/koncentrat pomidorowy:)

Obrazek
fot. Madzioza

:zjem: SMACZNEGO:) :zjem:
Obrazek

Obrazek
fot. Madzioza

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Wt wrz 02 2008, 13:07
przez redcherry
Nutella ze śliwek węgierek

Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno)

Sposób wykonania:
Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).

Składniki mają wystarczyć na około 6 słoiczków po 500 ml. U mnie zawsze mniej, bo w trakcie smażenia dużo znika :oops: to taki domowy czekodżem

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Pt wrz 05 2008, 16:23
przez joa133
to coś

składniki
1 śmietana 30%
1 fix do ubijania śmietany
2 serki homo (waniliowe)
herbatniki
kawa rozpuszczalna (napar z 2-3łyżeczek)
300gr malin

Ubij śmietanę 30% z fixem -wstaw do lodówki

na dno naczynia dać herbatniki (mogą być biszkopty)pokropić je kawą, dać ubitą śmietanę z serkiem (można dać śmietana a na to serek lub wymieszane -jak kto chce (przed wymieszaniem odłóż z 4 łyżeczki śmietany do dekoracji)
warstwę malin, herbatniki,pokropić je kawą, dać śmietanę i warstwę malin. Na górę dać 1łyżeczkę samej śmietany i na to położyć malinę.

smacznego

IMG_2642_1_1.JPG

IMG_2643_2_1.JPG

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr wrz 10 2008, 06:01
przez Naina
proszę o więcej normalnie przepisy BOSSSSSSSSSSSSSSSKIE
:)
już się nie mogę doczekać zrobić 3 BIT tylko najpierw muszę odwalić 7h w pracy ;)
heh

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr wrz 10 2008, 10:43
przez Madzioza
Naina napisał(a):proszę o więcej normalnie przepisy BOSSSSSSSSSSSSSSSKIE
:)
już się nie mogę doczekać zrobić 3 BIT tylko najpierw muszę odwalić 7h w pracy ;)
heh


Czekam na wieści jak smakowało :zjem:

Niedawno koleżanka Sierpniówka pisała, że robiła faszerowane cukinie:) Nie było rady musiałam również spróbować! :zjem:

Faszerowane cukinie

Składniki na 2-3 osoby:

:arrow: dwie średniej wielkości cukinie
:arrow: cztery paróweczki cienkie/zamiennie może być np mięso mielone :mrgreen:
:arrow: żółty ser
:arrow: warzywka-mogą być mrożone z paczki :mrgreen:
:arrow: sos z paczki może być, ja użyłam pomidorowo-paprykowy ( chyba to był Amino lub Winiary)
:arrow: przyprawy według uznania do farszu


Cukinie, umyte i obrane przekroiłam na pół i wydrążyłam. Paróweczki pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z warzywkami i przyprawami. Ser starłam na tarce.

Obrazek
foto:Madzioza

Na przemian wkładałam w wydrążone cukinie farsz-ser-farsz-ser itd. Ułozyłam "napchane cukinie w naczyniu żaroodpornym. Jak zostanie farszu to posypałam na wierzchu i wkoło cukinii :mrgreen: Troszkę sera starłam jeszcze na całość.

Obrazek
fot. Madzioza

Zalałam wcześniej przygotowanym sosem według przepisu na opakowaniu. Zapiekałam w piekarniku do pożądanej miękkości cukinii :mrgreen:

Obrazek
fot. Madzioza

Podawałam z chlebkiem lub bułeczką:)

:zjem: SMACZNEGO :zjem:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Śr wrz 10 2008, 12:09
przez redcherry
Madzia wow jaki ekstra przepisik!!

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Cz wrz 11 2008, 23:57
przez redcherry
Domowa wędlinka bez pieczenia

-2 kg mięsa (filet z indyka, karkówka, schab)
-2 litry wody
-1/3- 1/2 szklanki soli (zależy od grubości mięsa)
-1 łyżka cukru
-1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
-1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
-5 ząbków czosnku (dużych)
-2 łyżki majonezu

Inne przyprawy według swojego uznania: kolendra ziarno, ziele angielskie, liśc laurowy..


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, czosnek pokroć w kawałki. Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować 10 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5-10 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i gotowe.

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Wt wrz 16 2008, 09:28
przez aneczka24
Madzia przepis na cukinie ... mmm... mniam! pysznie wyglądają :zjem:

redcherry i to wystarczy ? :eusa_think: :shock: i mięsko bedzie miękkie ? hmm... chyba zaryzykuje i spróbuje :e_wink:

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Wt wrz 16 2008, 13:34
przez NNisiaa
wooow ale smacznosci:)... faszerowana papryczke i cukinie robilam mniam :D...

ale 3bit :shock: :shock: bede robic :zjem: w pierwszej kolejnosci

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Wt wrz 16 2008, 15:30
przez Madzioza
NNisiaa napisał(a):wooow ale smacznosci:)... faszerowana papryczke i cukinie robilam mniam :D...

ale 3bit :shock: :shock: bede robic :zjem: w pierwszej kolejnosci


Daj znać jak wyszło i jak smakowało!

:zjem: Obiecany przepis na piersi kurczaczka z fasolką: :zjem:

Fasolka szparagowa z patelni ( JUDIAS VERDES) -

:arrow: składniki:

* 300 g fasolki
* 2-3 łyżki dziewiczej oliwy
* 1 grubo posiekany ząbek czosnku
* 2 łyżki octu balsamico najlepiej białego
* pierś kurczaka (niekoniecznie)
* sól
* pieprz
* papryka
* cukier (1 łyżeczka)

:arrow: sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać fasolkę. Podsmażyć trochę, aż cała się natłuści i zacznie rumienić.Dodać czosnek. Kiedy zapachnie, dodać ok. 100 ml wody z solą i cukrem, przykryć i zmniejszyć gaz. Gotować, aż fasolka będzie miękka i woda zniknie. Zdjąć pokrywkę, posypać pieprzem i skropić balsamico. Zwiększyć gaz, jeszcze chwilę smażyć, potrząsając patelnią, aż balsamico wyparuje i oblepi fasolkę. Pierś kurczaka rozbić, doprawić, upiec, zgrillować lub usmażyć, pokroić w paski i wymieszać z fasolką.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

M podaje jeszcze z ryżem:)

Re: ~~Sprawdzone Przepisy Majówek 2008~~

PostNapisane: Wt wrz 16 2008, 16:22
przez kamyczek77
Pychotka :zjem:
musze zrobic ta fasolke :D