odkopalam z dna forum;)
SNIKERSIK JAK ZE SKLEPU
ciasto:
3 jajka,
3/4 szkl. mąki,
3/4szkl cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
można ciut ciut kakao
kARMEL
MLEKO SKONDENSOWANE SŁODZONE
Orzeszki ziemne solone(tak ok. ze dwie puszki 400g??to jest chyba )
Czekolada do rozpuszczenia na wierzch placusia
Najpierw ugotować mleko skondensowane w puszce ok. 3 godziny. Puszka może być całkowicie zanużona w wodzie, woda powinna bulgotać. Garnek z wodą można przykryć pokrywką, nie trzeba się bać że wybuchnie jak sądzą niektórzy
Poczekać aż wystygnie,dopiero potem otworzyć.
Ciasto:
Ubić 3 białka, gdy będą sztywne, dodać cukier, gdy się rozpuści dodać żółtka, wsypać mąkę i proszek delikatnie wymieszać. Całość wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę(może być duża). piec ok 20 min w temp ok 170
Krem
Zrobić krem karpatka(albo inny krem budyniowy lub śmietankowy(bita smietana z fixem)) wedle przepisu.
I dalej to już gładziuko:
- pierwsza warstwa - biszkopt
- druga - krem karpatka
- trzecia - potłuczone orzeszki solone
- czwarta - mleko słodzone(karmel) - jeżeli jest zbyt gęste dodać troszkę mleka zwykłego
- wierzch - polewa czekoladowa
BARDZO SŁODKIE PRZYSZNOŚCI!!!!!!!!!!!!!