Pizza IIbierzemy spora miske- ok 2,5 grama drozdzy (cwiartka z 10 gramowej kostki) zasypujemy lyzeczka soli i rozcieramy. Po chwili drozdze powinny "puscic" i zrobi sie takie rzadkie "blotko"
- dolewamy do tego 2 szklanki wody i wsypujemy ok 80dkg maki (tak zeby z kilograma zostalo troche do ewentualnego dosypania i potem na stól do rozwalkowania)
- rozrabiamy recznie ciasto - trzeba to ugniatac z 10 minut - jak jest za suche to dolewamy troszke wody, jak sie klei do rak do dosypujemy troszke maki
- odstawiamy ciasto na ok 15 minut
- w tym czasie rozgrzewamy piekarnik - im wieksza temperatura tym lepiej i zabieramy sie za sos pomidorowy: ( ja pieke w 240 stopniach)
- do sloika koncentratu pomidorowego dolewamy troche wody, zeby zrobil sie rzadszy i dodajemy ziola wg uznania - oregano, bazylia, tymianek ( na mała pizze mniej koncentratu)
- po ok 15 min. wracamy do naszego ciasta, dzielimy je na cztery równe czesci i kazda z nich osobno rozwalkowujemy na cienko (czesć mozna zamrozic na inną okazje)
- blache z piekarnika natluszczamy oliwa i kladziemy na nia rozwalkowane ciasto
- brzegi ciasta smarujemy oliwa zeby sie nie spalily (chyba ze ktos lubi )
- na ciescie rozsmarowujemy najpierw nasz sos pomidorowy (zostawiajac 1-2cm od brzegu), potem nakladamy co kto lubi (pieczarki, szynke itd.) a na koncu posypujemy startym zóltym serem
- mozna jeszcze posypac oregano i do piekarnika
- pieczemy ok 8-10 minut - wystarczy podniesc lekko pizze i po jej spodzie widac czy juz jest dobra
Z tego ciasta mozna zrobic 4 pizze. Jesli potrzebujemy mniej (lub wiecej ) wystarczy zmienic ilosc maki wody i drozdzy.\
Żeby ser sie nie przypiekl, a ciagną kłade go bezposrednio na sos, na wierzch dobrze sprawdzaja sie oliwki czy kukurydza bo sie nie przypalaja