marynata do szynki:
5 ziaren ziela angielskiego
2 liscie laurowe
5 zabkow czosnku
2 litry wody
marynuje ja 2 doby.Potem nacieram
1 lyzka majeranku
1 lyzeczka przypraw do mies
1/2lyzeczki pieprzu
1/2 lyzeczki soli.
Pieke w rekawie do pieczenia w 200 stopniacj tak koło 2 godzin pod koniec rozrywam rekaw ,by sie ciut przypiekła
marynata do karkowki
1 szklanka oliwy
10 ząbków przeciśniętego czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki jarzynki / lub pół łyżki soli
szczypta chili
1 przyprawa do dziczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marynata staropolska KAMIS
Przed włozeniem do marynaty obgotowuje karkowke kolo 40 minut potem 2 dni marynuje po upływie doby odwracam miesko i nacieram.Po 2 dobach nacieram slodka papryka mozecie uzyc przypraw jakie lubicie i pieke 50 minut,oczywisie na blaszke wylewam troszke oleju mniej niz pół szklanki .Przez pierszw 20 minut przykrywam ja folia aluminiowa potem dolewam troszke wody ,tylko nie wolno polewac miesa odkrywam i dopiekam przez pozostłe 30 minut juz bez przykrycia.