Ja robie takie małe roladki.Njaczesciej ze schabu wieprzowego (aczkolwike moga tez byc z piersi indyka;))
Pani w miesnym kroi mi schab na plastry (a jak nie to sama kroje;)),rozbijam dosc cienko,posypuje majerankiem,pieprzem delikatem do mies,sola,mozna posmarowac ciut musztarda i ukłądam pokrojone ogorki kisozne,kawałek bułki,plaster cebulk,2 zabki czosnku,moze byc ser zółty.Zawijam,obwiazuje nicia (ktora zdejmuje po usmazeniu i przed włozeniem do zamrazalki).Obsmazam na tłuszczu chwile az soie zrumienia,odkłąam,kolejna partie smaze,pozniej wkłądam je razem do patelni czy wiekszego naczynia,podlewam woda i smaze (dusze) pod przykryciem do miekkosci.Jka ostygna to do zamrazalki.w dzien imprezy do piekarnika lub podsmazyc mozna na opatelni i gotowe.
Mozesz jako farsz dac pieczarki(drobno posiekane lut utarte) przesmazone z cebulka z sola i pieprzem
Albo śliwke susozna lub morele i wtedy mieso panierujesz i smazysz na wolnym ogniu,pozniej trzeba podlewac delikatnie woda,az beda miekkie.Ale te w panierce lepsze sa na swiezo,choc z zamrazalki tez