SERNIK KARMELOWY
Składniki:
* 500g serka twarogowego “President”
* 400g gęstej kwaśnej śmietany
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* puszka słodkiego mleka skondensowanego lub puszka gotowego karmelu
* gotowy spód biszkoptowy
Sposób przygotowania:
Mleko w puszce wstawić do garnka z gorącą woda i gotować ok 2-3 godziny aż zgęstnieje na karmel. Jeśli mamy gotowy karmel w puszce to nie trzeba go oczywiście gotować. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Masa serowa:
Zmiksować ser z cukrem, dodać jajka w całości, następnie sok z cytryny i śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Składniki należy łączyć ze sobą szybko tzn. nie jest konieczne długie ucieranie- a wręcz jest niewskazane:)
Biszkopt ułożyć na dnie okrągłej blachy tortowej. Wlać masę serowa. Karmel układamy na masie serowej za pomocą łyżki. Sernik pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić tam ciasto na godzinę. Sernik jest przepyszny i zawsze się udaje.