ROLADY
Kupuje schab i proszę panią,żeby mi pocięła na plastry od razu.W domu wycinam te białe błony (ble),rozbijam na cieniutko (mam sposób,żeby się mięso nie rozrywało i jak ubijam piersi z kurczaka czy schab,to wkładam mięso do worka i ubijam przez worek)
Rozbite płaty doprawiam solą,pieprzem,przyprawą do grilla,majerankiem (można przesmarować musztarda )
Kroje w słupki: bułkę,ogórka kiszonego,boczek,cebulkę,czosnek.
Układam na płatach pokrojony farsz. Zwijam,zawijam nicią (wolę nicią niż szpikulcem,lepiej się trzyma,bo ja mięsko mam cieniutkie a farszu dużo)
Wkładam na rozgrzany tłuszcz.Smażę aż się zarumienią,dodaję cebulkę pokrojoną w piórka.Podlewam wodą i duszę pod przykryciem aż będą miękkie.
Sosik wychodzi z rolad rewelacyjny!
Jako farsz można da równie dobrze pieczarki z cebulką przesmażone i ser żółty...albo cokolwiek sobie wymyślisz;)
Lubię też rolady ze śliwkami suszonymi,wtedy obtaczam roladę w jajku i bułce i zmaże na wolniutkim ogniu.