Galaretka z golonek wieprzowych
dwie średnie golonki,
0,5 kg szynki wieprzowej
4 spore marchewki,
4 spore pietruszki,
vegeta,
sól,
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
2 łyżeczki żelatyny
2 jajka na twardo,
groszek zielony i kukurydza jesli ktoś lubi.
Golonki ugotować na miękko tak żeby kości odchodziły z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i sola.Jarzyny obrać i ugotować na miękko z mięsem vegeta, solą i pieprzem,. Jarzyny z mięsem trzeba wyłączyć wcześniej bo golonka jest długodystansowa. Golonkę i jarzyny staram się ugotować w minimalnej ilości wody.
Golonka sobie dochodzi a jarzynki kroję na plasterki , jaja też:) układam na dnie miseczek pieprze, czasem jak mam fantazję oprószam papryką ostrą, dodaję kukurydzę i groszek. Mięso drobniutko siekam i buch do miseczek. Golonkę obieram ze skóry, wkrawam (bez skóry) do miseczek. Do wywaru z golonki dodaję wywar z warzyw i mięsa tak aby uzyskać potrzebna do zalania miseczek ilość rosołu, rozpuszczam żelatynę, wlewam do miseczek wywar i po wystudzeniu wkładam do stężenia do lodówki.