Galaretka z golonek wieprzowych

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Galaretka z golonek wieprzowych

Postprzez malaladypank » Pt lis 07 2008, 12:34

Galaretka z golonek wieprzowych

dwie średnie golonki,
0,5 kg szynki wieprzowej
4 spore marchewki,
4 spore pietruszki,
vegeta,
sól,
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
2 łyżeczki żelatyny
2 jajka na twardo,
groszek zielony i kukurydza jesli ktoś lubi.
Golonki ugotować na miękko tak żeby kości odchodziły z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i sola.Jarzyny obrać i ugotować na miękko z mięsem vegeta, solą i pieprzem,. Jarzyny z mięsem trzeba wyłączyć wcześniej bo golonka jest długodystansowa. Golonkę i jarzyny staram się ugotować w minimalnej ilości wody.
Golonka sobie dochodzi a jarzynki kroję na plasterki , jaja też:) układam na dnie miseczek pieprze, czasem jak mam fantazję oprószam papryką ostrą, dodaję kukurydzę i groszek. Mięso drobniutko siekam i buch do miseczek. Golonkę obieram ze skóry, wkrawam (bez skóry) do miseczek. Do wywaru z golonki dodaję wywar z warzyw i mięsa tak aby uzyskać potrzebna do zalania miseczek ilość rosołu, rozpuszczam żelatynę, wlewam do miseczek wywar i po wystudzeniu wkładam do stężenia do lodówki.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: Galaretka z golonek wieprzowych

Postprzez mikolajseo » N sty 09 2022, 16:44

Uwielbiam taką galaretkę, moja babcia robi najlepszą!

Kredyt na mieszkanie w Warszawie
mikolajseo
 
Posty: 514
Dołączył(a): Pt lip 07 2017, 23:54
Lokalizacja: Tczew


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości