Kurczak na ryżuSkładniki: 2 szklanki ryżu
4 ząbki czosnku przeciśniętego
8 porcji kurczaka ( udka, piersi, skrzydełka ) ja akurat z udek zrobię;)
czerwony delikat KNORR
sos sojowy
miód
Zalewa: 5 szklanek wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka pieprzu i papryki
Wszystko razem rozpuścić. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę(suchy). Na układamy natartego kurczaka czerwonym delikatem i czosnkiem (nacieram dzień wcześniej i wstawiam do lodówki). Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-250 stopni i pieczemy od 1,5-2 godzin.
Ja to robię w naczyniu żaroodpornym
W garneczku podgrzewam sos chiński ze słoika (Pudliszki lub Łowicz) i tym sosem polewam ryż na talerzach