Strona 1 z 1

Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So lis 29 2008, 18:20
przez malaladypank
Kurczak na ryżu

Składniki:
:arrow: 2 szklanki ryżu
:arrow: 4 ząbki czosnku przeciśniętego
:arrow: 8 porcji kurczaka ( udka, piersi, skrzydełka ) ja akurat z udek zrobię;)
:arrow: czerwony delikat KNORR
:arrow: sos sojowy
:arrow: miód

Zalewa:
:arrow: 5 szklanek wody
:arrow: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
:arrow: 1 łyżeczka vegety
:arrow: 1 łyżeczka pieprzu i papryki
Wszystko razem rozpuścić. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę(suchy). Na układamy natartego kurczaka czerwonym delikatem i czosnkiem (nacieram dzień wcześniej i wstawiam do lodówki). Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-250 stopni i pieczemy od 1,5-2 godzin.

Ja to robię w naczyniu żaroodpornym

W garneczku podgrzewam sos chiński ze słoika (Pudliszki lub Łowicz) i tym sosem polewam ryż na talerzach :e_wink:

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pn gru 01 2008, 13:30
przez olgaborowka
ryż ma byc ugotowany a miodu ile i do zalewy go dodać?

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pn gru 01 2008, 14:38
przez malaladypank
olgaborowka - ryż wsypujesz sypki (surowy) do naczynia,na to układasz kurczaka i zalewasz zalewa i siup do piekarnika.
A miód i sos sokowy (można lecz nie trzeba,tego nie było w oryginalnym przepisie,to tylko mój wymysł;)) Miodu dodaję tak ok. 1/2 łyżki do zalewy a sosu sojowego około 3 łyżek (mam TaoTao)

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: N gru 07 2008, 20:14
przez aga6
a jak to wygląda po upieczeniu? mam na myśli np.ryż, czy on na tyle napęcznieje,że sosu będzie mało? czy tez może będzie pływał w sosie razem z kurczakiem? :D

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: N gru 07 2008, 20:39
przez malaladypank
kurczak się przyrumieni a ryż napęcznieje tak,że sos cały wchłonie i będzie w kolorze pomarańczowym :e_biggring: dlatego ja na talerzach polewam jeszcze chińskim ze słoika

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pn gru 08 2008, 13:38
przez aga6
acha, w takim razie muszę spróbować!

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Wt gru 23 2008, 15:26
przez enik
Robiłam tą zapiekankę - rewelacja

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Wt gru 23 2008, 15:38
przez malaladypank
enik - szybko,prosto i w jednym naczyniu,nie ;)

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pt sty 09 2009, 13:40
przez olgaborowka
papryka slodka czy ostra?

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pt sty 09 2009, 20:13
przez malaladypank
olgaborowka napisał(a):papryka slodka czy ostra?
ja dałam słodką;)

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So sty 10 2009, 16:31
przez enik
Zapiekanka ta jest u mnie hitem w domu. Robiłam ja dziś drugi raz. ja oczywiście wprowadzam modyfikacje własne np wrzuciłam troche marchewki i brokułu. MOja córa zjadła wielką porcję.
Na tej zapiekance odkryłam że małgosia lubi ryż.

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So sty 10 2009, 18:38
przez malaladypank
enik - fajna ta modyfikacja:0- A polewasz później ryż jakimś sosem?Ja podgrzewam w garneczku sos chiński Pudliszek i tym polewam ryż na talerzu.

ja dziś marynuje kurczaka w zalewie miodowo-octowej i jutro upiekę

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So sty 10 2009, 18:43
przez enik
Moja córa nie lubi takich sosów polewanych - je to co wyjdzie z piekarnika. Ja jak mam czas i sobie przypomne to coś do polania zrobie. Ogólnie staram sie zapiekanke tak doprawić żeby nie było takiej potrzeby. Robie ja w naczyniu żaroodpornym, z połowy porcji podanej przez Ciebie. Starcza mi to na 2 dni czyli 4 obiady. Poprzednim razem nawet zostało po 2dniu miałam na wieczór

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So sty 10 2009, 20:24
przez malaladypank
enik - ja robię z całej porcji,starcza na 2 dni dla nas 3...chyba jemy więcej po prostu :lol: A dodam,że to ja i Ami jesteśmy największymi żarłokami...R je mniej niż ja :e_wink:

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So sty 10 2009, 20:53
przez enik
malaladypank ja nie powinnam takich rzeczy jeść tylko warzywka -z racji swojej wagi. Ech to jednak wieczny temat - niekończąca się opowieść.

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: So sty 10 2009, 23:37
przez malaladypank
enik - drób bez skóry i pieczony bezdeszczowo jest jak najbardziej ok :e_wink:

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Śr sty 14 2009, 14:57
przez bywalczyni
Coś czuję, że zrobie to na niedziele :zjem:

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pt kwi 20 2018, 10:44
przez michalmazur
słyszałam już kiedyś o tym przepisie same pozytywne rzeczy
https://www.microsoft.com/en-us/store/p ... gxwwmh9smb

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Cz kwi 26 2018, 14:18
przez Olette32
Uwielbiam ten przepis. Do tego surówka z białej kapusty i marchewki - pyszne to jest!

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pt kwi 27 2018, 09:41
przez Tirenijczak
Brzmi pysznie! :)

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Pn maja 07 2018, 17:35
przez Izejda32
Uwielbiam ten przepis. Dodatkowo daję do tego multum warzyw i powstaje przepyszne danie.

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: N cze 09 2019, 17:04
przez Praja
Bardzo lubię takie przepisy kurczak to wdzięczne w obróbce mięso. Jeśli tylko ktoś ma trochę czasu, to może z niego wyczarować przepyszne potrawy. Polecam jedynie zwracać uwagę na to, by podczas zakupów sięgać po sprawdzony drób.

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Cz sie 22 2019, 13:49
przez Allicja
Brzmi pysznie, ale wiesz, że jeśli do obiadu dodamy ekologiczne warzywa i wybierzemy drób bez antybiotyków to posiłek będzie jeszcze lepszy i zdrowszy dla nas? :) Warto wybierać kurczaka i jajka, takie, które nie są modyfikowane genetycznie. Ja np. kupuję produkty firmy: (http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow), ponieważ mam pewność, że pochodzą od rodzinnych i dobrze zadbanych ferm.

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Śr gru 04 2019, 14:02
przez dobramama
Dobry przepis, dzieki!

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Wt lut 18 2020, 21:08
przez mikolajseo
To musi być pyszne!

Zarządzanie zasobami ludzkimi

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Śr maja 13 2020, 08:54
przez mamuśka17
Jeśli chodzi o kurczaka, to możliwości jego przyrządzania są ogromne. Białe mięso na pewno jest zdrowsze od czerwonego i jest łatwiejsze do przygotowania. Jeśli zostanie nam mięso gotowane z kurczaka to można z niego wykonać potrawkę. Na https://kulinarneprzeboje.pl/potrawka-z-kurczaka/ jest dostępny przepis na jej wykonanie. Łatwe danie ale bardzo smaczne.

Re: Kurczak zapiekany z ryżem

PostNapisane: Wt lut 23 2021, 16:24
przez Alienora
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :D